prosím moc radu ohledně mateřské dov- rodičovský
příspěvek- nemocenská. S přítelem se snažíme o druhé mimi- bohužel se zatím nedaří. Synovi budou příští rok v květnu 3roky. Rodičák mám na tři roky, smlouvu na dobu neurčitou, trvá. Pokud bych nastoupila na mateřskou 2 měsíce před porodem v květnu,
FOTKU MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Celkem 3 komentáře
Anna P. (jadie1) ID 257877, mimibazar.cz/jadie1 (16.9.2011, 12:16)
Mohla bych prosím pěkně také poprosit o radu? Jsem podobný případ-, budu moc vděčná! Máme dceru, ta bude mít v červenci 2012 3 roky, rodičovskou máme na 3 roky, je však na ní manžel a ne já. Já chodím normálně od skončení mateřské do práce (na dobu neurčitou mám smlouvu). Co vlastně kdo budeme pobírat když otěhotním? Když otěhotním dřív než jemu skončí rodičovská, tak jemu rodičovská zanikne a já začnu dostaávat mateřskou? Bylo by lepší v případě otěhotnění si nechat rodičovskou napsat zpět na mě (už budu těhotná) a on by šel do práce a já brala zůstala těhotná doma na rodičovské a pak začala brát mateřskou těsně před porodem? Je to spletité s tím manželem na rodičovské, nevím, kdy máme začít zkoušet další mimi :) Moc děkuji!

ODPOVĚDĚT
Hanka B. (Hanka_Bohmova) ID 272761, mimibazar.cz/hanka-bohmova (15.9.2011, 15:34)
Dokud vám trvá pracovní poměr, máte nárok na mateřskou, nemocenskou a tříletý rodičák, bez ohledu na věk staršího dítěte či na to, zda se do práce vrátíte nebo půjdete na další mateřskou přímo z rodičáku.

Takže když v květnu nebudete těhotná, anebo budete málo těhotná, takže by vám dr. nechtěla napsat neschopenku, vrátíte se do práce (neberte si neplacené volno v návaznosti na rodičovskou dovolenou, ztratila byste nárok na nemocenskou) a budete pracovat, dokud vám gyn. neschopenku nenapíše. Pokud budete na konci rodičáku tak těhotná, že vám gyn. bude ochotná napsat neschopenku, pošlete místo nástupu do práce zaměstnavateli neschopenku. Ta může trvat až 380 dní (plus se dá ještě o rok prodloužit), do té doby jistě stihnete nastoupit na mateřskou a pak porodit :o)

ODPOVĚDĚT
KAROLÍNA VEČEŘOVÁ (KODLINA) ID 215243 (15.9.2011, 15:42)
Velice Vám děkuji za vyčerpávající odpověď, jste zlatá!!!! :-)

ODPOVĚDĚT
KAROLÍNA VEČEŘOVÁ (KODLINA) ID 215243 (15.9.2011, 15:14)
šla bych zase na tři roky. Ale pokud to nestihnem, je možnost jít na nemocenskou, popř. na jak dlouho? Budu si pak moci vybrat tříletou variantu? A jak je to s přepsáním rodičáku na otce dítěte a zpět? Dá se toto provést? Ráda bych děti takhle po sobě, kdybych se vrátila do práce bojím se velkého věkového rozdílu mezi dětmi, a na 4letou variantu nemůžu z finančních důvodů, děkuji za komenty, Karolína

ODPOVĚDĚT