Předčasné ukončení rodičovské - nástup do práce...
Maminky, nevíte prosím, jak postupvat když chci ukončit rodičovskou o 2 měsíce dříve a jít do práce...Zaměstnavatel mě přijme, ve školce mi děti také vezmou, jen nevím, jestli se musí vyplnit nějaký formulář na sociálce a jak moc dopředu...Díky Petra
FOTKU MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Celkem 11 komentářů
Světlana K. (Svetluska83) ID 18269, mimibazar.cz/svetluska83 (8.12.2011, 19:07)
Petruš, já nastupuji do práce od 1.1.2012 a mateřskou mám mít až do 5. června 2012. Teď jsem od září nastoupila do té samé firmy na brigádu a pobírala tak penízky z mateřské, tak z brigošky. Teď od ledna nastupuji už oficiálně, přesto mateřskou ukončovat nemusím a budu jí pobírat do června a navíc budu mít stejné výhody jako zaměstanenc. Podle mě jí vůbec nemusíte ukončovat předčasně :-)

ODPOVĚDĚT
Petra S. (Peppette) ID 241242, mimibazar.cz/peppette (9.12.2011, 8:32)
Světlano, děkuji moc za info, potvrdila jste to, co jsem si včera zjistila a co mi tu jedna maminka psala do diskuse...Já bych to vůbec nevěděla a nejhorší je, že když jsem se šla zeptat na sociálku, tak paní nic nevěděla a automaticky tahala papír o ukončení rodičáku, tak jsem jí řekla, že jsem slyšela, že od ledna můžu dávat děti neomezeně do školky, říkala, že o tom ještě moc neví, že se teprve půjdou školit :-(...Tak jsem moc ráda, že jste mě na to upozornily, protože bych rodičák ukončila zbytečně...A každá kačka dobrá, že jo :-)?? Mějte se hezky a děkuju!! P.

ODPOVĚDĚT
Hanka B. (Hanka_Bohmova) ID 272761, mimibazar.cz/hanka-bohmova (8.12.2011, 9:21)
Rodičovskou vám ukončí zaměstnavatel, s tím nemá sociálka nic společného.

Pokud současně ztratíte nárok na rodičovský příspěvek - tj. nesplníte už teď v prosinci omezení na školku - tak je třeba tu školku nahlásit na sociálce a říct, že tento měsíc nesplníte = nedostanete rodičák. Od ledna se ruší omezení na školku/jesle od 2 let, takže v lednu už školka nevadí a není tedy třeba rodičák předčasně ukončovat, jen byste v prosinci nedostala, protože byste v prosinci nesplnila podmínku péče.

Pokud nastupujete až v lednu a děti jsou starší 2 let, tak není žádný problém, necháte rodičák dojet do konce.

ODPOVĚDĚT
Petra S. (Peppette) ID 241242, mimibazar.cz/peppette (8.12.2011, 9:58)
Hani, opravdu?? Já můžu v lednu dávat děti plně do školky a pobírat rodičák do jejich 3 let?? Holkám budou 3 roky v 14. února, já chci nastoupit do práce 1. ledna, takže by se stejně jednalo už jen o měsíc a půl...Podle toho, co píšete, tak můžu v lednu dát holky do školky a chodit do práce?? To by bylo super...Ty jo, jdu pohledat na internetu a půjdu se zeptat asi na sociálku, to by bylo opravdu fajn...Stejně bych si ty první dva měsíce vzala asi polovičkní úvazek, holky budou víc nemocné a tak...

ODPOVĚDĚT
Hanka B. (Hanka_Bohmova) ID 272761, mimibazar.cz/hanka-bohmova (8.12.2011, 12:34)
Opravdu, opravdu, od ledna je novela. Tady máte odkaz, ministerstvo na to udělalo dokonce zvláštní webovku:

http://socialnireforma.mpsv.cz/cs/4

vlevo si tam klikněte na "rodičovský příspěvek i na děti ve školce", jsou tam podrobnosti. Tj. děti do 2 let mají limit 46 hodin měsíčně, děti nad 2 roky od ledna bez omezení.

ODPOVĚDĚT
Petra S. (Peppette) ID 241242, mimibazar.cz/peppette (8.12.2011, 13:49)
Hani, máte pravdu, děkuji za upozornění, já bych o tom nevěděla...Byla jsem z toho tak v šoku, že jsem si zašla na sociálku, paní tam teda nic nevěděla, prý se teprve budou školit, ale podívala se do nějakýho lestra a řekla, že jestli to chápe správně, tak to je tak, jak jí říkám a já si na chodbě vzala leták, kde se to píše černé na bílým...Jen tedy teď ještě nevím, jestli můžu být zaměstnaná na plný úvazek, mít děti ve školce a pobírat rodičák...Jestli bych si to raději v tom lednu a únoru neměla dát na dohody o provedení práce, u kterých vím, že jsou na rodičovské povoleny...Nevím prosím ještě tohle???

ODPOVĚDĚT
Petra S. (Peppette) ID 241242, mimibazar.cz/peppette (8.12.2011, 13:54)
No, tak teď se tady na dívám a vypadá to, že na rodičovské dovolené mohu být normálně zaměstnána a není to ničím omezeno, ani výše výdělku...Jediné, co musím zajistit, je péče o dítě, na které rodičovský příspěvěk čerpám, což mi zajistí ta školka díky novele zákona :-) :-), tak asi dobrý...Ale až se paní na sociálce vyškolí, tak si tam radši ještě zavolá ,-).

ODPOVĚDĚT
Hanka B. (Hanka_Bohmova) ID 272761, mimibazar.cz/hanka-bohmova (8.12.2011, 14:17)
Ano, je to přesně tak. Dosud nebylo omezeno zaměstnání (klidně plný úvazek), ale byla omezena školka. Nyní není omezena ani ta školka, přičemž ani rozsah a druh zaměstnání se stále nesleduje. Právě to omezení na školku bylo zrušeno kvůli tomu, aby maminky byly motivovanější vrátit se do práce a nebylo jim líto ztraceného rodičáku.

Mám tu přes sebou tu novelu zákona o státní sociální podpoře, tam je výslovně napsáno, že "docházka do uvedených zařízení se nesleduje u dětí starších dvou let." Ještě jsem raději psala před měsícem na ministerstvo (řeším s nimi, když si nejsem 100% jistá, že jsem to ze zákona správně pochopila), jestli to opravdu platí pro všechny, nejen pro rodiče čerpající rodičák podle nových pravidel - jejich právnička mi odpověděla, že skutečně pro všechny. Takže buďte bez obav, až se paní na sociálce vyškolí, tak vám to ještě potvrdí :o)

na původní příspěvek již bylo v tomto vláknu 5x odpovězeno
VĚRKA K. (nadine007) ID 107359, mimibazar.cz/nadine007 (8.12.2011, 9:05)
Sepsala jsem žádost rukou na sociálce, nadiktují vám co tam má být :-$

ODPOVĚDĚT
Petra S. (Peppette) ID 241242, mimibazar.cz/peppette (8.12.2011, 9:58)
Super, děkuji, už jsem si tam volala, mám si přijít pro formulář :-)...

ODPOVĚDĚT
Martina V. (martinavanic) ID 73319 (8.12.2011, 8:50)
určitě tam zajděte, oni vám řeknou... já jim posílala vyplněný nějaký formuář na ukončení rodičovské...

ODPOVĚDĚT
Petra S. (Peppette) ID 241242, mimibazar.cz/peppette (8.12.2011, 9:58)
Děkuji Marti!!

ODPOVĚDĚT