příspěvek na bydlení
prosím, nevíte co vše musím udělat abych mohla žádat? máme R.dům, dvě bytové jednotky, maminka bydlí v přízemí a já v patře, prý máme sepsat spolu smlouvu nevíte jak by měla vypadat? a jak je to s daněmi? nebude muset mamka platit?
FOTKU MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Celkem 1 komentář
Hanka B. (Hanka_Bohmova) ID 272761, mimibazar.cz/hanka-bohmova (27.2.2012, 20:40)
Abyste mohla žádat, musíte být vlastník nebo mít nájemní smlouvu a současně tam musíte mít trvalé bydliště. Jestli bydlíte jen tak "u maminky", tak to bude chtít vyřešit nějak oficiálně - nájemní smlouvu anebo vám maminka kus domu dá.

Daně - příjmy z pronájmu se daní a maminka se musí registrovat na finančáku do 30 dnů po tom, co začne pronajímat. Zda ve skutečnosti nějakou daň odvede, to záleží na výši nájemného a na tom, jaké jiné příjmy ještě kromě toho má.

ODPOVĚDĚT
Lenka K. (Léňa FK) ID 328664, mimibazar.cz/lenafk (27.2.2012, 22:17)
a nevíte, jestli je nájemní cena nějak stanovená? víte, jestli může být třeba symbolická, z toho by pak nemusela ani nic odvádět ne? a to se ty daně odvádí i z elektriky plynu a tak podobně? máme společný účet a platím polovinu, tak jestli by toto stačilo, nevíte na jaký úřad se mám obrátit? a kde se poptat na tu nájemní smlouvu?

ODPOVĚDĚT
Hanka B. (Hanka_Bohmova) ID 272761, mimibazar.cz/hanka-bohmova (27.2.2012, 22:42)
Nájemné je na dohodě obou stran :o)
Daň se odvádí z nájmu (tedy řekněme těch pěněz, co jí platíte čistě za to, že smíte v bytě být), z elektřiny, vody, odpadu ne, to není příjem maminky, ale jen peníze, co dál hned odevzdává ČEZu nebo komu.
Nájemní smlouvu si vyhledejte na webu, je to v rodině, tak nemusíte řešit nějaké šílené právní kličky.

Maminka je v důchodu nebo vydělává?

ODPOVĚDĚT
Lenka K. (Léňa FK) ID 328664, mimibazar.cz/lenafk (27.2.2012, 23:10)
maminka je v důchodu a je vlastník domku, bydlí s ní ještě taťka.

ODPOVĚDĚT
Hanka B. (Hanka_Bohmova) ID 272761, mimibazar.cz/hanka-bohmova (28.2.2012, 14:00)
Ano, jen spolu sepíšete nájemní smlouvu, abyste mohla prokázat na sociálce, že máte nějaký nárok na byt a tudíž na příspěvek na bydlení. Výši nájemného uvedete do papírů pro výpočet příspěvku.
Pozor, dokládá se vždy za předchozí čtvrtletí, takže nejdřív můžete žádat v násl. čtvrtletí - tedy nyní v dubnu. Jediné, kde to hlásíte, je maminka na finančáku, a ta na to má 30 dní od zahájení pronájmu, takže můžete sepsat nájemní smlouvu zpětně i k 1.2., anebo normálně nyní k 1.3., jak chcete, a ona pak půjde na finančák provést registraci jako pronajímatel bytu, dají jí nějaký papír k vyplnění. Taky si vyřešte, jak vy budete prokazovat, že platíte svůj díl elektřiny, vody, vytápění a tak dále, jestli to třeba bude ze SIPA patrné, která část peněz je za vás a která za maminku. Budete prokazovat jen březen nebo březen a únor (podle nájemní smlouvy).

ODPOVĚDĚT
Hanka B. (Hanka_Bohmova) ID 272761, mimibazar.cz/hanka-bohmova (28.2.2012, 0:12)
Príma, jestliže je v důchodu, tedy nemá žádné jiné výdělky než ten váš budoucí pronájem, pak nebude z příjmů z pronájmu odvádět daň, pokud nepřekročí asi 150 000 ročně (daň vyjde 0). A pokud nepřekročí 15 000 ročně, nemusí ani podávat daňové přiznání a daň vypočítávat, pouze ohlásí na FÚ, že nedosáhla příjmu, kdy by měla povinnost daňového přiznání, ale ono to možná vyjde nastejno, daňové přiznání nebo hlášení - papír jako papír :o)

ODPOVĚDĚT
Lenka K. (Léňa FK) ID 328664, mimibazar.cz/lenafk (28.2.2012, 10:59)
takže chápu to dobře, že jen s maminkou sepíši nějakou smlouvu, která nemusí být ani nějak ověřená či co a jen mainka musí jít na ten finanční úřad a přihlásit se tam toť vše? a já pak vyplním papíry na sociálku, pak už to bude na nich jestli něco dají nebo ne.

na původní příspěvek již bylo v tomto vláknu 5x odpovězeno
Lenka K. (Léňa FK) ID 328664, mimibazar.cz/lenafk (28.2.2012, 9:53)
tak to jste mi udělala obrovskou radost to je parádní, tak snad nějaký ten příspěvek dostanu, děkuji moc (L)

na původní příspěvek již bylo v tomto vláknu 5x odpovězeno