Tiky - jak je léčit?
Maminky , mají vaše děti tiky, prosím jak je léčíte? děkuji za odpovědi
FOTKU MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Celkem 9 komentářů
Jana H. (janahaus) ID 230663 (11.12.2018, 14:24)
Dobrý den,
mohu se zeptat, jak jste na tom..? Dcera jednu chvíli mrkala, pak přestala a teď opět mrká. Už se jí na to ptají i děti ve škole, proč to dělá. Do toho si hodně kouše nehty.. :-( Je jí 10 a problémy má tak 1,5 roku.
děkuji

ODPOVĚDĚT
angelika n. (angi2) ID 451241 (26.10.2014, 15:42)
Dobrý den moje 7letá dcerka začala mít tiky hýbání hlvou a pokášlávání nástupem do školy,byli jsme na neurologii a je po tělesné stránce v pořádku má prej přechodný tik a paní doktorka předepsala kapečky Rivotril,je to už lepší ale ještě to není úplně Ok,máme to nejvíc při televizi no ale musím paní doktorce zavolat,protože se mi zdá po těch kapkách víc podrážděná uplakaná a taková ospalá a sem tam se v noci počůrá tak uvidíme ale zlepšení je vidět je to prej na dlouhou dobu než tik vymizí,maminky skoušely různé vyšetření i v jiném městě ale neuspěly,myslím že tik sám prostě zmizí,bereme ještě magnesium a vitamín B,snad naš příběh někomu pomůže já to i oplakala vidět tiky u takového človíčka ale kapečky docela zabraly,četla jsem že je to driák a paní doktorka mi vše vysvětlila,no určitě pisnu jak to bude dál pokračovat a ráda se podělím s naší zkušeností ,jen si říkám proč zr

ODPOVĚDĚT
Martina B. (lucajdaaa) ID 21483 (4.9.2012, 22:02)
Paní Petro děkuji za odpověd, na Touretův syndrom jsem měla podrezření, ale paní primářka na dětském oddělení říkala že to není TS. Dcera má tiky hlavně v obličejí - hlavně zdvihá obočí a krčí nos, když byla menší křečovitě svírala prsty do dlaně, a prsty u nohou. Tedka má tiky pořád , ale vokální nejsou. Ten tiapridal mě hrozně štve že musí brát.

ODPOVĚDĚT
Petra O. (HunchiBunchi) ID 228714 (4.9.2012, 22:27)
U TS jsou většinou i jiné projevy, jako ohmatávání ostrých hran, klik aj. obsedantní poruchy. Nikdy jsme si toho předtím nevšimli, až se na to paní docentka při pohovoru ptala, tak jsme si to uvědomili. A to jsme byli i u neurologa i psychiatričky a TS nepoznali. Ale pokud nemá dcerka vokální tiky (např. pokašlávání, mručení, chechtání) tak je to nebude TS a po pubertě to určitě zmizí. My se Tiapridalu také bráníme, ale pokud se to zhorší (jakože v pubertě na 90% ano), tak po něm stejně sáhneme. :-S Určitě nic nezkazíte podáváním magnezia (200 mg). Nám doktorka radila užívat 20 dní v měsíci. Hodně štěstí. (L)

ODPOVĚDĚT
Petra O. (HunchiBunchi) ID 228714 (4.9.2012, 20:01)
Synovi začaly tiky cca ve 4 letech, pak byl delší dobu klid a zhoršilo se to kolem 8 roku. Zajeli jsme na Neurologickou kliniku k doc. Malé, která se tikovými poruchami zabývá, a byl mu diagnostikován Tourettův syndrom. Takže s tiky máme bohaté zkušenosti. Nemusí to být nutně z úzkosti a nejistoty. Může jít o nadprodukci dopaminu v mozku.TS umí u nás diagnostikovat málo doktorů, prošli jsme si kolečkem různých specialistů, než jsme se k paní docentce dostali. Tiapridal je lékem na zmírnění tikových projevů u TS a má bohužel nežádoucí tlumící účinky, takže je předepisují až při silných projevech. Náš syn to má zatím v slabší formě. A také má třeba 2 měsíce klid a pak zase několik týdnů tiků. Jinak léky na tiky neexistují, jako podpůrné vitamíny nám doktorkou bylo doporučeno Magnezium a Lecithin. Jak dlouho tiky mívá a jsou i vokální?

ODPOVĚDĚT
Martina B. (lucajdaaa) ID 21483 (4.9.2012, 18:38)
děkuji všem do mi odepsali, dcera má osm a půl roku, tiky má asi dva a půl roku, nejřív jenom natahovala prsty na rukou (to už se mi nezdálo),pak to přešlo do nohou, a nakonec do obličeje, tak jsme zašli za doktorem, ten nevěděl co to je, tak jsme obešli všecky možné doktory a nakonec jsme skončili na neurologickém a pak u psychologa ten jí napsal Tiapridal (bohužel dlouhodobě), ten je bohužel pro děti, které jsou hyperaktivní - a na upozornění naší paní učitelky (že je v hodinách strašně unavená, neaktivní) jsme museli snížit dávku, mezitím byla na laseru a na akupunktuře (která jí zabrala) , ale do půl roku tiky byli nazpět, Tak tedka tápu a nevím co dál, a chtěla jsem vědět, jak se léčí jiné děti. děkuji všem co mi odpověděli

ODPOVĚDĚT
Eva B. (eevvvaa) ID 368007, mimibazar.cz/eevvvaa (4.9.2012, 16:22)
Jaké tiky konkrétně? V obličeji? Celkově pohybové? Zvukové?

ODPOVĚDĚT
Anonymní uživatel (Zrušený účet) ID 276863 (4.9.2012, 12:58)
S tiky jsem si dost "užila" u mladšího syna. Měl tiky asi ve 3 letech, dost viditelné, v obličeji záškuby, trhal ramenem a ukláněl hlavu do strany. Chodila jsem po doktorech, stalo se, že se po lécích osypal. Bylo to k ničemu, a tak jsem mu nasadila vyšší dávky třezalkového dražé od f. Kneipp (myslím, že se stále ještě vyrábí)... dávala jsem synovi dlouhodobě a skutečně se podařilo tiky vymýtit ("ťuk-ťuk", je pravda, že dodnes je syn občas výbušný nebo zase apatický a nenaladěný, celkově své pocity spíše schovává... ale tiky zaplaťpánbůh od té doby neměl... držím Vám palce, ať to zdoláte... (L) (L) (L)

ODPOVĚDĚT
Amanda P. (amandapalm) ID 424205 (4.9.2012, 11:51)
První pomoc je dostatek hořčíku a b-vitaminů. Ale je to projev příliš vysoké hladiny úzkosti a nejistoty v člověku. Takže pomoc je především psychologické - je potřeba se tomu naučit rozumět a umět s tím pracovat.

Takže dobrého rodinného terapeuta. (rodinná terapie- tedy pokud jsou tam všichni má u dětí daleko lepší výsledky, protože se mění celý systém a především to zabere daleko méně času.)

http://www.soft-os.cz/index.php?option=com_content&view=article&id=131&Itemid=34

ODPOVĚDĚT
Markéta T. (Marketom) ID 246244, mimibazar.cz/marketom (4.9.2012, 11:46)
Holky tady dřív radili vitamín B-komplex, a ještě něco na předpis od dětského psychologa, záleží co je příčina a jakého jsou druhu. :-$

ODPOVĚDĚT