Ahoj maminky, měla by nějaká recept na vepřový guláš? mě se pořád nedaří vychytat jeho chut aby byl takový lehce pikantní, mám ho pořád takový planý a nevím jak na to.
| Linda L. (Miaa77) ID 434387 (15.10.2012, 11:02) | Jééé děkujiiiiiiiii, určitě nějaký recept vyzkouším nebo možná postupně všechny díky holkyyyyyyy
ODPOVĚDĚT |
|
| Jaroslava V. (koubeska) ID 51136, mimibazar.cz/koubeska (14.10.2012, 21:00) | Tý jo, já zírám, že se do guláše dává třebas protlak nebo majoránka (tu dávám jen do gulášovky). Já dělám jen obyčejně a vždy je výborný - maso na cibulce, sůl, pepř, kmín, pořádně vydusit, přidám papriku, povařím, zahustím a dochutím trochou masoxu. Na velký kotel dám max. 1 kostku, to tam fakt musí být. Ale hlavní je, udělat dobře to maso, nepodlívat moc brzy. Ráda dělám guláš v tlakáči . Jo a pro zasmání - moje tchýně dělá guláš z kotlety a může do něj narvat co chce a nikdy to nemá žádnou chuť a je to fakt nejhorší guláš, co si umíte představit
ODPOVĚDĚT |
|
| Jitka V. (JíVla) ID 304702, mimibazar.cz/jivla (13.10.2012, 21:12) | Dobrý večer Lindo, já jen drobnosti: na dochucení je super od Kotányi paprika gulášová. Pokud budete masoxovat, tak doporučuji od fa Alnatura hovězí bujon ( klidně i do vepřových pokrmů ) - seženete v DM drogerii nebo v Globusu a je výborný. Trik se stejným množstvím masa a cibule ( na obsah ) dělám taky a nemá chybu. Zahušťuji chlebem. Dávám i takové maličké pálivé papričky, kt. jsem si kdysi koupila v květinářství. Dokud nebyly, dávala jsem chilli. Tak ať se podaří.
ODPOVĚDĚT |
|
| Zuzana K. (lucasilek) ID 320877, mimibazar.cz/lucasilek (13.10.2012, 20:53) | dostatek cibule- tak na kilo masa dávám asi půl kila (někdo zas řekně, že je to málo, tak nevím... moc cibule ,pak zas bude guláš sladký) - pořádně podusit až začne zlátnout to taky dodá guláši nebo omáčkám celkově tu hnědavou barvu . Já teda dělám guláš na sádle, ne na oleji. Taky je potřeba mít "dostatek" masa. Z půl kila nenavaříte hutný guláš pro 4 lidi. Naše mamka zahušťuje na konci guláš vepř. i hovězí strouhaným tvrdých chlebem, který nechá provařit. Já to teda dělám s troškou mouky. JInak normálně dávám do guláše česnek, papriku - chvilinku orestovat, jednou mi pěkně zhořkla. , sůl, pepř, drcený kmín. Nakonci domácí majoránku. Masox ani nic podobného jsem nikdy nedávala.
ODPOVĚDĚT |
|
| Judita M. (katz) ID 108188, mimibazar.cz/katz (13.10.2012, 19:13) | taky dávám občas malé lečo a mě to moc chutná....jinak kořen ía přidávám i hořčici a mám ho prý dobrý ,majoránka,kmín,sojovka,masox,hodně cibule ,čsenk malinko,kečup .
ODPOVĚDĚT |
|
| Alena Z. (Staples) ID 76988 (13.10.2012, 12:50) | Jak radí maminky níže, základ je cibule, maso a paprika. Cibuli pořádně do zlatova orestovat, přidat maso, pak papriku a zalít vývarem (ne z masoxu). Když nemám vývar, společně s cibulkou restuji i mrkev a petržel najemno nasekané a pak místo vývaru zaliji horkou vodou. Když mám doma zbytky zeleniny (rajče, paprika, cuketa, mrkev aj.) nakrájím a přidám. Kořením novým kořením a celým pepřem, který dávám do uzavíratelného sítka na čaj.
ODPOVĚDĚT |
|
| Ivana K. (iwis8) ID 284459 (13.10.2012, 12:09) | Ak môžem poradiť, skúste, tam pridať rozmixovanú papriku, my používame na to ten druhý mixer k ponornému, tu druhú časť (takto to vyzerá http://www.domace-potreby.eu/domace-potreby/eshop/18-1-Domace-elektro-spotrebice/30-2-Mixery/5/1546-Rucny-ponorny-mixer-RM-212-ORAVA ). Môžte aj rajčiny pridať rozmixované, trochu paradajkového pretlaku, prípadne domáceho kečupu alebo kúsok od paradajkového pyre - My to dávame v momente, kedy už je to okorenené a opaprikované, ale nepodlievaťešte,zvlásť to pyré je dobre ešte chvílu poopekať aby stratilo kyslosť. Potom podliať a dusiť do mäkka. Ak sú tie papriky štiplavé tak netreba ani chili, ale ak chceme fakt že ostrý tak treba či už čerstvé papričky alebo prášok. Mimochodom, neviem či poznáte pikant? Pomleté paradjky, cibula, papriky, odležané prikorenené a zasterilizované. Tak, keď ho máme v guláši nesmie chýbať
ODPOVĚDĚT |
| | Ivana K. (iwis8) ID 284459 (13.10.2012, 12:11) |
A niekto dáva do neho napríklad aj lečo, keď sterilizované tak na konci a keď chceme dať čerstvú zeleninu, tak pred podlievaním. Ale to už je taký kotlíkový guláš, so zemiakmi ... dostala som chuť
ODPOVĚDĚT |
| | | Ivana K. (iwis8) ID 284459 (13.10.2012, 12:13) |
A hlavne guláš je jednoducho to čo nám príde pod ruku (múka by nám tam ale prísť nemala)
ODPOVĚDĚT |
|
Lucie Š. (lucatko) ID 38415 (13.10.2012, 12:00) | Dobrý den, taky jsem měla s dochucením, pak jsem našla tento recept, zde na mimibazaru a už jiný nedělám. Místo hovězího masa dávám i vepřové a je to stejně dobré. http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=11779
ODPOVĚDĚT |
| Libuše B. (LibuseBar) ID 265347 (13.10.2012, 13:53) |
Taky dělám jen tento a jiný už dávno ne. Je výborný a i manžel,který guláš nikdy nemusel se po tomhle olizuje.
ODPOVĚDĚT |
|
| Jitka J. (jituleJ) ID 285700, mimibazar.cz/jitulej (13.10.2012, 11:03) | já přidávám trochu sterilované kapie i s nálevem
ODPOVĚDĚT |
|
| Jarka S. (pupuša) ID 91897 (13.10.2012, 10:50) | Lindo, ať děláte jakýkoli guláš, vše se odvíjí od základu. A základ je tuk (sádlo, olej, Omega...), cibule a maso. Zbytek už je o dochucení. Cibule se nedává v poměru k masu na váhu, ale na objem. To znamená - jaká hromada masa, taková hromada cibule. Vepřový guláš dělám na sádle. Takže rozehřát sádlo, nasypat drobně pokrájenou cibuli a restovat dokud nezezlátne. POZOR!!! Nesmí být černá, spálená... ale opravdu jen zlatá.Přihodím na kostky pokrájené maso a restuji dokud se "nezatáhne". Potom zasypu sladkou a pálivou paprikou, pepřem, drceným kmínem a osolím. Promíchám, nechám chvilku a potom podliji vodou nebo vývarem. Za občasného míchání a dle potřeby podlívání dusím až je maso měkké. Zahustím, ochutnám, dle potřeby dochutím a je hotovo. Nepoužívám masox ani jiný fujtajbl. Když chci guláš pikantní, použiji chilli. Když je guláš pro chlapy tak česnek a majoránku.
ODPOVĚDĚT |
| | Simona N. (cue24) ID 289633, mimibazar.cz/cue24 (13.10.2012, 11:25) |
Jarko, dělám úplně stejně jako vy a je vynikajicí a máte pravdu, že cibule k masu obsahově, ne váhově, jak píše paní níže, to by pak byl guláš ne masový , ale cibulový
ODPOVĚDĚT |
| | | Jarka S. (pupuša) ID 91897 (13.10.2012, 12:13) |
Simčo, dát na kilo masa kilo cibule, tak bude guláš sladký jak "sfiňa"
ODPOVĚDĚT |
|
Amanda P. (amandapalm) ID 424205 (13.10.2012, 10:12) | 1. osušené, osolené a opepřené (důležité je osolit maso předem) kostky masa nejprve velmi z prudka opečte v hrnci, kde budete guláš dusit. Ze všech stran a tak, aby se na nich objevila zkaramelizovaná místa - kůrčička. Bez této karamelizace nebude mít žádné maso pořádnou chuť. Opečené kostky dejte stranou. Je možné zesílit chuť tím, že to budete dělat na výpeku ze slaniny a nebo na sádle. 2. ve výpeku z masa opečte cibuli. Stejnou váhu masa, jako cibule. Klidně i víc. Dejte si tu práci ji skutečně dlouho restovat - opět hrajeme o karamelizaci. Na mírném ohni ji restujte, dokud nebude zlatě hnědá a křupavá. Nejde to urychlit tím, že zvýšíte teplotu - tím se to leda spálí. Právě opečené maso a zkaramelizovaná cibule dodávají hloubku chuti.
ODPOVĚDĚT |
| Amanda P. (amandapalm) ID 424205 (13.10.2012, 10:12) |
3. do hotové cibulky vraťte maso, přidejte nasekaný česnek (hodně česneku), kmín a adekvátní směs pálivé a sladké papriky. Papriku používejte co nejlepší, jakou seženete - ideálně co nejčerstvější maďarskou, či slovenskou. Dobrá parpika dělá základní rozdíl! Jen to promíchejte, aby se paprika rozvoněla, ale nesmíte ji dlouho pražit, jinak se spálí. Zalejte decilitrem slušného vína a nebo tmavého piva (světlé české bude moc hořké) - nechte tekutinu odpařit. Zalijte vodou, nebo vývarem, případně přidejte něco rajčatového protlaku, osolte a nechte na co nenižší teplotu co nejdéle probublávat. Klidně třeba několik hodin. Na konci by měla být cibule zcela rozvařená a zahustí tím omáčku, takže se to obejde bez mouky a maso měkké. Dochutit česnekem, čerstvě mletým pepřem, solí a majoránkou - majoránku nevařte - ztratí chuť. Nechte ideálně rozležet do dalšího dne.
ODPOVĚDĚT |
| | Amanda P. (amandapalm) ID 424205 (13.10.2012, 10:13) |
4. dodávátní glutamanu pomocí vegety, sojovky, tunou dalšího koření a dalších umělých dochucovadel je jen nezlvádnutá technologie s cibulí a masem a nebo vyčpělá paprika. Dobře udělaný guláš nic takového nepotřebuje. Je to jen maso, cibule a paprika.
ODPOVĚDĚT |
| | | | Iveta F. (Ivetka82) ID 347730 (13.10.2012, 10:46) |
ty jo..díky za inspiraci
ODPOVĚDĚT |
| | | | | Zuzana K. (lucasilek) ID 320877, mimibazar.cz/lucasilek (13.10.2012, 20:47) |
souhlasím s Amandou v bodě 4.
ODPOVĚDĚT |
|
| Pavlína P. (planice) ID 271811, mimibazar.cz/planice (13.10.2012, 10:09) | http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=116416 Lindo zkuste tento,je fakt vynikající,nejlepší,co jsem kdy jedla
ODPOVĚDĚT |
| | Pavla H. (pajdulinka) ID 203489, mimibazar.cz/pajdulinka (13.10.2012, 11:42) |
teď jste mi udělala radost,chtěla jsem ho paní doporučit z mého receptu a vy už jste ho sem dala Děkuji moc
ODPOVĚDĚT |
| | Jarka S. (pupuša) ID 91897 (13.10.2012, 10:37) |
Bez masoxu by půlka národa neuvařila
ODPOVĚDĚT |
| | | Pavlína P. (planice) ID 271811, mimibazar.cz/planice (13.10.2012, 10:38) |
vždyť se tam dávat nemusí
ODPOVĚDĚT |
| | | | Jarka S. (pupuša) ID 91897 (13.10.2012, 10:50) |
Já vím, že nemusí
ODPOVĚDĚT |
| | Kateřina B. (cherrycake) ID 81830, mimibazar.cz/cherrycake (13.10.2012, 10:16) |
no jo, chutná, chuť dají 2 kostky masoxu
ODPOVĚDĚT |
| | | | Kateřina B. (cherrycake) ID 81830, mimibazar.cz/cherrycake (13.10.2012, 11:42) |
kmín, majoránka, česnek, paprika a cibule , guláš se musí povést i bez kostky
ODPOVĚDĚT |
|
| Kateřina B. (cherrycake) ID 81830, mimibazar.cz/cherrycake (13.10.2012, 10:09) | dát dost koření:majoránka, gulůášová paprika, česnek, lehce chilli, worchester
ODPOVĚDĚT |
|