Prosím o radu-Navazující mateřská
Vkládám dotaz za kamarádku: jakou částku by pobirala, kdybych přešla hnedka na dalši mateřskou nebo jak by to bylo kdyby před nástupem otěhotněla?
FOTKU MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Celkem 3 komentáře
Veronika O. (volahova) ID 151402 (12.12.2012, 23:28)
Já jsem porodila 2 měsíce před třetími narozeninami prvního dítětě, do doby nástupu na mateřskou dov. jsem normálně měla rodičák a 8 týdnů před termínem porodu po 6 měsíců mateřský příspvěk od zaměstnavatele a pak následovala zase rodičovský příspěvek do 3-4 let věku dítěte. Pokud jí skončí RD a bude v té době těhu měla by normálně nastoupit do práce, většinou se to řeší nemocenskou.

ODPOVĚDĚT
Hanka B. (Hanka_Bohmova) ID 272761, mimibazar.cz/hanka-bohmova (12.12.2012, 22:21)
Trochu málo informací - předpokládám, že teď je na rodičovské dovolené a především že má zaměstnání, je to tak?

Pokud jo a těhotenství jí vyjde tak, že na novou mateřskou (6 týdnů před TP) by nastupovala ještě v rámci této RD, tak všechno funguje jako při prvním dítěti. Mateřská se vypočítá z příjmů před prvním těhotenstvím, po uplynutí mateřské si volí rodičák.

Pokud by byla těhotná, ale ještě ne dost, takže by se řešila otázka návratu do práce po RD, jsou dvě možnosti - buď se vrátí a bude pracovat, nebo půjde v návaznosti na RD na nemocenskou a tam stráví dobu do další MD. V případě nemocenské vše funguje stejně jako u prvního dítěte, nemocenská i mateřská počítány z příjmů před prvním těhotenstvím, následně si vybírá čerpání rodičáku.

ODPOVĚDĚT
VERONIKA H. (LEAF) ID 243485, mimibazar.cz/leaf (12.12.2012, 22:34)
A pokud pujdu do prace je tam nějaka doba po kterou musim pracovat...kamaradka dřive musela pracovat 9 měsicu aby dostala hezke penize děkuju Za odpovědi :-)

ODPOVĚDĚT
Hanka B. (Hanka_Bohmova) ID 272761, mimibazar.cz/hanka-bohmova (12.12.2012, 22:59)
Ne, v této situaci není. Vyžaduje se sice 9 měsíců nemoc. pojištění pro nárok na mateřskou (přesněji 270 dní pojištění), ale za dobu pojištění se počítá i doba rodičovského volna z práce, takže když se vrací po RD, započítá se jí ta RD a tím už má 9 měsíců splněno a je jedno, jak dlouho pak bude pracovat. Zároveň ta doba RD neovlivňuje výpočet dávky, ta se spočte opravdu jen z výdělků, takže nedojde k "rozředění" výdělku tou dobu na rodičáku a dávka se nezmenší, bude opravdu odpovídat měsíčnímu platu.

Jinak co píšete, to platilo ještě celkem nedávno o neplaceném volnu. Neplacené volno tu mateřskou kazilo podobně, jako jste popsala. Ale je to už rok (nebo dokonce dva?) zrušené.

ODPOVĚDĚT
Hanka B. (Hanka_Bohmova) ID 272761, mimibazar.cz/hanka-bohmova (12.12.2012, 22:21)
Pokud půjde ještě pracovat, případná následující nemocenská (bude-li na ní před porodem) se počítá z nových výdělků. Mateřská se spočítá buď z nových výdělků, nebo z výdělků před prvním těhotenstvím, podle toho, co bude pro ni výhodnější. A zase může volit rodičák.

Snad je to vyčerpávající :o)

ODPOVĚDĚT
Martina B. (Martina444) ID 339607, mimibazar.cz/martina444 (12.12.2012, 22:31)
Ano, Hani.Opět vyčerpávající.Děkuji mooooooooc (Y).Jste zlatá.

ODPOVĚDĚT
Hana S. (Simetka) ID 283567, mimibazar.cz/simetka (12.12.2012, 22:19)
Já to měla tak, že mi s dcerkou končil rodičák v červnu, v březnu jsem porodila synka. Takže se mi zkrátil rodičák na dcerku a já nastoupila pak na rodičák se synkem. O to zkrácení rodičáku si musí zažádat na sociálce. Mateřská se vyppočítává z platu co měla než nastoupila na mateřskou u prvního dítka, pak nastoupí na rodičák a zvolí si částku kterou chce pobírat. Papír na nástup na mateřskou jí dá gynekolog, ten nechá potvrdit v práci a pak si zažádá na sociálce o novou mateřskou.

ODPOVĚDĚT