Jak na dítě s ADHD?
Holky,které máte starší dítě s ADHD nebo poruchou chování,jak to děláte,aby si po sobě dítko uklidilo,mělo poklizený pokoj,špinavé prádlo nemíchalo s čistým apod.?
FOTKU MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Celkem 7 komentářů
Hana V. (zzzirafa22) ID 606843 (28.9.2017, 16:17)
Máte díte ve věku 6 - 12 let s diagnostikovaným ADHD? Zapojte se do výzkumu! Po dobu studie si osvojíte techniku relaxační masáže dítěte. Pro více informací napište na: vostrelova.hana@gmail.com

ODPOVĚDĚT
Veronika K. (Engalore) ID 374788, mimibazar.cz/engalore (10.1.2013, 9:07)
Mám syna ADHD 15 let. Dřív to bylo peklo, dneska už to neřeším. Chodili ijsme do poradny, četla jsem knížky, abych pochopila. Napsali nám i léky, ale synovi jsem je nikdy nedávala. Řekla bych, že věkem se zlepšoval. Je to fajn kluk, s dobrým srdcem a skromný...ale líný tak, že se to ani nedá vylíčit, lajdák a čuně. Už do jeho pokoje téměř nechodím. Uklizený pokoj nikdy neměl a mít nebude. O oblečení taky škoda mluvit. Petra K. viz. níže to dobře napsala, důslednost, dohlížet na něj, dávat jasné úkoly a po jednom. Ne běž si uklidit pokoj, ale ustel si, vysypej koš a podobně. Oni si s tím sami nevědí rady, nemůžou za to a dva tři čtyři pokyny najednou nepoberou.

ODPOVĚDĚT
Lenka T. (LT805730) ID 415539 (10.1.2013, 11:49)
Moc děkuji. Vy jste mi asi pomohla ze všech nejvíce. Přiznávám,že naší chybou je,že jsme mu dávali úkoly najednou a ne jeden po druhém. To nám do teď nedošlo,že to nezvládá. Ještě jednou moc díky. ,-) :-) :-)

ODPOVĚDĚT
Veronika K. (Engalore) ID 374788, mimibazar.cz/engalore (10.1.2013, 12:03)
Za málo, ráda se podělím. Vzpomínám si, jak jsem klukovi řekla, aby si šel umýt ruce a on šel a vyčistil si zuby. Nebo aby si šel převléct tričko, šel a převlékl si tepláky. Býval tak nesoustředěný, že kolikrát nedonesl ani tu jednu myšlenku. Taky jsem kolikrát chtěla, aby po mě zopakoval, co má udělat a to je druhá rada nad zlato ,-)

ODPOVĚDĚT
Lenka T. (LT805730) ID 415539 (9.1.2013, 19:49)
Všem vám moc děkuju,ale vše co tu píšete,už jsme zkoušeli. Po dobrém i po zlém, s odměnou i trestem. Ale na syna asi nic neplatí. Vždy to funguje jen pár dní a pak je to vše při starém. Špinavé věci smíchá s čistými,vyžehlené prádlo zmuchlá a hodí do skříně, v horším případě i pod postel či za skříň,pravidelné činnosti jako každodenní vynesení odpadků a úklid nádobí dělá až z donucení,čisté prádlo si vezme jen když ho zkontrolujeme, úklid pokoje vůbec neřeší a když ho k tomu donutíme,tak uklízí tři dny,atd. Už nevíme co s ním. Je sice fajn,že je nadanej,nosí samý jedničky a ve škole ho jen chválí,ale pro běžný zivot je nepoužitelný. Jeho pětiletá sestra tyto činnosti zvládá sama,bez připomínání,úplně automaticky,ale on to prostě neřeší. Už nevím,kde je chyba - v něm nebo v nás? *-) :-S *-) *-)

ODPOVĚDĚT
Zdenka P. (z721976) ID 318592, mimibazar.cz/z721976 (10.1.2013, 15:01)
mám 14 letou dceru,která nemá ADHD,ale dělá úplně stejné věci jako váš syn, jen to prádlo si mění :-).

ODPOVĚDĚT
Petra k. (petulisek) ID 125836 (9.1.2013, 20:10)
On totiž ten nepořádek atd. nevidí, není to pro něj podstatné. Ale tou důslednou kontrolou, která je opravdu vysírací ( pardon, ale je to nejpřesnější označení) a otrávena ho naučit, že to osídlit prostě nesmí. Nesmí úklid dělat 3 dny, musí mít pevně stanovenou dobu a po částech, třeba Teď ustel postel a já za 10 minut přijdu a zkontroluju..a žák pořád dokolka, dokud nebude úst lano, popř. tam stát a nechat ho st lat, pak zase Šikovný, ustlal, tak teď oblečení tam a tam a za tolik minut přijdu, nebo umyju nádobí a přijdu zkontrolovat... Kouskovat to na jednotlivé úkoly. A později i ta dohoda, jak píše moje jmenovkyně, ale bez kontrol to nejde, sám fungovat nebude. My mu 17 lety mu furt šlapu na paty, občas ze zvyku, občas oprávněně.

ODPOVĚDĚT
Petra k. (petulisek) ID 125836 (9.1.2013, 20:02)
Nic jiný ho než důslednost. Vy jste myslela, že se jako domluví té a ono to bude fungovat i bez dohledu? :-D :-D :-D Chyba je na Vaší straně. Každé ráno čisté prádlo a kontrola, uklidnit to a ono a kontrola, koš na smetí - kontrola, pokud není splněno, tak okamžitě sjednat nápravu (a i kdyby koš vynesl až druhý den, tak do té doby hažte smetí na zem, ON to bude muset uklidnit, u nás to tak funguje dodnes), míchá čisté se špinavý? Nic jednoduššího, než pravidelný sobotní úklid a při té příležitosti kontrola a popř. Letecký den-vše na hromadu i třeba s učením a hračkama a Popelka přebírá, klidně celý den, kontrola průběžná, za splněné úkoly velebení do nebes, za nesplněné - vysíračka- až dokud to nesplní, otravné, ale důsledné.

ODPOVĚDĚT
Lenka T. (LT805730) ID 415539 (10.1.2013, 11:46)
Děkuju za váš názor a radu. Vím,že i my děláme chyby a neumíme to s ním. Proto jsem vložila tento dotaz,abych přišla na to,co děláme asi špatně. Pravidelný sobotní úklid děláme - jenže pak uklízí celý víkend. On to místo poskládání a dání do poličky prostě zmuchlá a hodí do skříně,za skříň nebo pod postel. Já to při kontrole objevím,vše znovu vyhážu a začne znovu. Jenže to většinou zopakuje nebo trochu přemístí jinam. Chválit se ho snažím i za úplné blbosti,které jeho mladší sestra dělá automaticky a stydí se,když si je neudělá. Spíš jsem jen chtěla vědět,zda některá z maminek na tom není stejně a nemá nějaký zavedený systém,který jsme ještě nezkusili. ,-) *-) :-)

ODPOVĚDĚT
Petra k. (petulisek) ID 125836 (10.1.2013, 11:55)
Musíte mu při tom úklidu stát za zadkem a buzerovat. Je to strašný, ale jinak to nejde. Syn byl taky takový, takže jsem dopoledne rozkouskovala úkoly, když to nesplnil, tak po obědě jsem za ním stála a dirigoval a. Je to otravné pro oba, ale jinak to nejde. Ono mu to s věkem poleze na nervy víc a víc a pak to udělá aspoň z poloviny... Časem se to zlepší. Ale občas jsem kvetla, občas bych ho i zastřelila a zadupala do země ,-) Měl velmi mírnou formu ADHD, bez medikace, neudržel pozornost, na vše moře času, všechno ošidil, nepořádek neviděl a k tomu byl i lenoch ,-) Dnes má oblečení snad i na lustru, ale v sobotu se uklízí a to kmitá, ví, že kontrolují průběžně, nečekaně a jako trest vyhazuju pojistky a je bez PC ,-) A to je mu 17 pryč ,-) Hlavně nezahltit příkazy, ne dávat všeobecné úkoly, jim se to musí přesně a konkrétně.

ODPOVĚDĚT
Petra K. (KARTEP) ID 164968 (9.1.2013, 20:00)
Vím, o čem píšete, taky mne napadali různé myšlenky. Nevím, kolik je Vašemu synovi, mému je téměř 15 let a už "je s ním prima život". Prostě jsem se snažila tu jeho jinakost přijmout jako holý fakt, za který NIKDO nemůže. Daleko častěji jsem ho kontrolovala, zda udělal to, či ono, neustále připomínala. Ve škole sedával v 1. lavici, aby ho mohly kontrolovat i paní učitelky. A když se něco povedlo, nešetřila jsem chválou. Sice jsem si připadala jako blbec, že ho chválím za věci pro ostatní lidi naprosto normální, ale viděla jsem na něm, jak se tetelí radostí, že je pochválen. Protože většinou tyhle děti slyší hlavně kárání. Prostě to pak nějak šlo o něco lépe.
Vydržte.....on za to nemůže, ale rozhodně ani vy. Určitě přijdete na nějaký systém, na každého platí jiný. Moc vám oběma držím palce!!!

ODPOVĚDĚT
Alena I. (Ája Im.) ID 111201 (9.1.2013, 19:07)
Dámy, zkuste kineziologii one brain, nám velmi pomohla... (L)

ODPOVĚDĚT
Hana N. (HankaN) ID 50703 (9.1.2013, 18:50)
Mám skoro sedmiletou slečnu s ADHD nepozorný typ. A je to boj. Od mala to různě řešíme, poslední dobou tedy šílím, nezabírá skoro nic. Snad je to tou první třídou :-$ Ale krátkodobě na nás platilo, co psala Petra K. - nedělaly jsme smlouvu, ale měly jsme nejdříve andílky a čertíky (odměna mlsání), pak prostě soupis 3 nejdůležitějších věcí, co chci, aby denně dělala (nesmí se toho chtít najednou moc) - sbírala za to hvězdičky dle toho, jak se dařilo (každý den večer jsme to vyhodnocovaly spolu - byla docela objektivní i přes nízký věk). Na konci týdne byla dle počtu hvězdiček odměna. Trest nikoli, to obecně není moc dobré. Ale za málo hvězdiček nebylo nic, za trochu něco... za hodně více :-) :-) :-) Fungovalo to asi 3 měsíce, pak už méně, tak jsme přestaly. Ale asi zase začneme.

ODPOVĚDĚT
Petra K. (KARTEP) ID 164968 (9.1.2013, 17:59)
My sepsali se synem smlouvu. To mu bylo asi 9 let. Smlouva byla vždy na týden, a bylo v ní vypsáno, jaké povinnosti denně musí splnit: uklidit oblečení, ustlat postel atd. atd., vpodstatě pouze běžné činnosti. A měli jsme vždy na ten týden vytištěný papír, kde si po jednotlivých dnech a činnostech zaškrtával, co měl hotovo. Ve smlouvě bylo napsáno, jaká bude odměna, když splní vše (byla povolena 1-2 vyjímky) např. cukrárna, kino, ale třeba i celovečerní hraní deskových her - to ho moc baví, výběr obědů, které budu vařit.....No a taky bylo psáno, když nesplní povinnosti, co musí za trest udělat: vyčistit boty celé rodině.....prostě práci, kterou nemá rád. U nás to fungovalo bezvadně, byla jasná pravidla. A vlastně ve velké většině byla po týdnu odměna. Tenhle nápad nám poradili v pedag.psychol. poradně.

ODPOVĚDĚT
Simona H. (simonakl) ID 196494, mimibazar.cz/simonakl (9.1.2013, 15:39)
mám 5ti letou dcerku a ta teda tohle dodržuje, ví, že jinak bych hračky dala jiným dětem, jednou jsem malé vzala hračky co si neuklidila, naházela je do pytle a dala za dveře s tím, že až půjde někdo kolem, tak si je určitě vezme, hračky jsem pak schovala a malá zjistila, že za dveřmi už nejsou, to jste měla vidět, jak najednou umí po sobě uklidit a umí to do dneška a to je už moc dlouho co jsem to udělala :-$

ODPOVĚDĚT
Gabriela Š. (gabcoas) ID 94071, mimibazar.cz/gabcoas (9.1.2013, 17:38)
..tak já dceři cca v 15 letech vygruntovala pokoj, schválně jsem schovala i její oblíbené věci a řeknu Vám, že věci jsou stále schované a dcera nic..podotýkám, že je jí dnes 19 let a již bydlí jinde. ,-) Bohužel, na tu mou neplatí nic, naopak mám pocit, že čím je starší, tím se její ADHD zhoršuje i když bere léky. :-S

ODPOVĚDĚT
Simona H. (simonakl) ID 196494, mimibazar.cz/simonakl (9.1.2013, 17:57)
tak to se mám na co těšit....malá žádné léky nebere, diagnostikovala nám to psycholožka na sezení co jsme měly před vánoci, je fakt, že je malá jiná od malička oproti ostatním dětem, ale bylo to moje první dítě a mně vše přišlo ok, i dkyž mi každej říkal, i známá co má 4děti, že tohle nezná :-$ ,-)

ODPOVĚDĚT
Gabriela Š. (gabcoas) ID 94071, mimibazar.cz/gabcoas (9.1.2013, 18:13)
..tak dřív se k psychologovi nechodilo vůbec i když jsem měla podezření od mala, že není něco v pořádku, zjistila jsem to, až jsem se naučila používat internet. Nakonec si dcera zašla k psycholožce sama a ta jí napsala, už jako dospělé léky..potřebuje se soustředit a tak je bere jen v době, kdy je ve škole. Šla do školy v sedmi a letos maturuje..Jinak mám teď ještě 4,5 letou a teprve teď jsem zjistila jaký je to rozdíl, také jsem neměla žádné srovnání, v našem okolí nikdo takový nebyl a ještě k tomu první dítko. :-$

ODPOVĚDĚT
Simona H. (simonakl) ID 196494, mimibazar.cz/simonakl (9.1.2013, 19:57)
jako by jste psala o nás [A]

ODPOVĚDĚT