| Lucie D. (geoamona) ID 135018 (9.4.2013, 7:38) |
S kváskovým chlebem také začínám a zatím jsem pekla několikrát tento http://www.cuketka.cz/?p=11418 a mohu potvrdit, že začátečník tam nemá moc možností něco zkazit. Pro pečení používám chlebovou pšeničnou a žitnou mouku a celozr. pšeničnou mouku. Pšeničná mouka kyne dobře, žitná míň - chleby z ní jsou spíše hutnější a mazlavější, ale zdravější. Pro začátek asi doporučuju nezačínat tedy s celožitnými chleby. Kvásk. chléb kyne mnohem déle, jak má těsto v průběhu kynutí vypadat je nafoceno v odkazu, co jsem uvedla. Kynout dávám ke kamnům a nebo, když zrovna netopíme a je chladněji, tak zapnu troubu na cca 20 - 30 vteřin na 50 st., vypnu, a šoupnu to kynout tam a za čas zase trošku přitopím. S teplotou trochu zápasím, začínám na těch 250 st., ale po prvních 10 - 15 minutách musím stáhnout, menší 700g bochník peču cca 35 min., větší 1100g cca 45 min. (ale příště ho zkusím nechat ještě o
ODPOVĚDĚT |
| | Lucie D. (geoamona) ID 135018 (9.4.2013, 7:42) |
(ale příště ho zkusím nechat ještě o 5 minut dýl). U poměru mouky a kvásku se řídím dle receptu, protože zatím ještě nechci příliš experimentovat. Jinak projděte různé weby, načerpáte spoustu informací (někdy z toho jde spíš hlava kolem). Kdybyste třeba chtěla, mohu Vám přes vzkazy zaslat odkazy, které mě při mém hledání zaujaly. Tak ať se bochníčky daří!
ODPOVĚDĚT |