Chléb z kvásku
Kdo pečete? Můžete mi prosím napsat základní poměry mouky, kvásku, vody a soli, které používáte při pečení kváskového chleba? Jak dlouho a kde necháváte kynout? Jak dlouho a na jakou teplotu pečete?
FOTKU MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Celkem 6 komentářů
Soňa N. (fearold) ID 136975 (9.4.2013, 12:51)
Dávám - 400 g žitného kvásku, 600 g mouky pšeničné chlebové,24g soli, 6 g mletého kmínu a cca 340 ml vody. Z toho v robotu umíchám lepivé těsto, alespoň 10 minut. Pak přendám na hodně pomoučněný vál pšeničnou chlebovou moukou a ještě tu mouku zapracuji do těsta, až je pěkně sametové. Pořád ale musí být lepivější, to nechám 10 minut na vále,Pak natvaruji do ošatky a nechám cca 2 hodiny kynout na radiátoru. Čtvrt hodiny před vložením chleba už zapnu troubu na plno. Šoupnu na rozpálený plech, zapařím troubu, po minutě vypustím páru a zmírním a dopeču. Je výborný. (F)

ODPOVĚDĚT
Šárka B. (Brblalka) ID 248206 (9.4.2013, 10:27)
Doporučuji stránky primapekárna.estranky.cz Je několik způsobů pečení chleba z kvásku. Já třeba rozdělám určité množství kvásku,vody a žitné mouky večer, to nechám zkvasit a ráno přidám další suroviny, nechám zamíchat v pekárně,pak dám kynout do ošatky.Nejčastěji používám 200g žitné chlebové,200g pšeničné chlebové a 200 g hladké. Ten mi kyne okolo 8 hod., když dám více hladké je to třeba jen 6 hod, to už je podle okolní teploty. Topíme v krbu,takže to kyne rychleji a nebo u topení.

ODPOVĚDĚT
Šárka B. (Brblalka) ID 248206 (9.4.2013, 10:28)
Tento jsem dělala minulý víkend http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=141821&user=248206 Tento víkend jsem dala místo podmáslí jogurt a asi 100g vařených brambor, je bezvadně vláčný. (hello)

ODPOVĚDĚT
Milada Š. (nmskb) ID 83545, mimibazar.cz/nmskb (9.4.2013, 10:24)
dělám podle pana cuketky a chlebíky jsou užasné :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-)

ODPOVĚDĚT
Lucie D. (geoamona) ID 135018 (9.4.2013, 7:38)
S kváskovým chlebem také začínám a zatím jsem pekla několikrát tento http://www.cuketka.cz/?p=11418 a mohu potvrdit, že začátečník tam nemá moc možností něco zkazit. (H) Pro pečení používám chlebovou pšeničnou a žitnou mouku a celozr. pšeničnou mouku. Pšeničná mouka kyne dobře, žitná míň - chleby z ní jsou spíše hutnější a mazlavější, ale zdravější. Pro začátek asi doporučuju nezačínat tedy s celožitnými chleby. Kvásk. chléb kyne mnohem déle, jak má těsto v průběhu kynutí vypadat je nafoceno v odkazu, co jsem uvedla. Kynout dávám ke kamnům a nebo, když zrovna netopíme a je chladněji, tak zapnu troubu na cca 20 - 30 vteřin na 50 st., vypnu, a šoupnu to kynout tam a za čas zase trošku přitopím. S teplotou trochu zápasím, začínám na těch 250 st., ale po prvních 10 - 15 minutách musím stáhnout, menší 700g bochník peču cca 35 min., větší 1100g cca 45 min. (ale příště ho zkusím nechat ještě o

ODPOVĚDĚT
Lucie D. (geoamona) ID 135018 (9.4.2013, 7:42)
(ale příště ho zkusím nechat ještě o 5 minut dýl). U poměru mouky a kvásku se řídím dle receptu, protože zatím ještě nechci příliš experimentovat. Jinak projděte různé weby, načerpáte spoustu informací (někdy z toho jde spíš hlava kolem). Kdybyste třeba chtěla, mohu Vám přes vzkazy zaslat odkazy, které mě při mém hledání zaujaly. Tak ať se bochníčky daří! (F)

ODPOVĚDĚT
Martina S. (manka73) ID 266787 (9.4.2013, 6:39)
Najděte si tady články o pečení chleba a čtěte i komentáře. Hodně se toho dozvíte.
http://www.maskrtnica.cz/jak-na-prvni-domaci-chleba/
http://www.cuketka.cz/?p=6889

ODPOVĚDĚT
Iva M. (Vanusak) ID 171498, mimibazar.cz/vanusak (9.4.2013, 0:19)
Zkoušela jsem vždy tento a výborný: http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=13694&user=151 :-)

ODPOVĚDĚT