VYUČENI,NEVYUČENI-PRÁCE-LENOST
Jak to máte s dětma po škole? Více níže .....
FOTKU MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Celkem 12 komentářů
Soňa N. (fearold) ID 136975 (6.7.2013, 22:27)
Práce není a pro mladé bez praxe tuplem ne. Mám 2 syny po maturitě - ten první práci nemohl sehnat, šel na brigádu - ze známosti a hledal jako blázen - denně odpovídal na cca 10 inzerátů - hledal i mimo obor - samý pojišťovací agent, realitní makléř a podobný šílenosti, většinou na živnost, prostě děs. Jednou ho dokonce odvezli do Boleslavi a chodili po domech a přemlouvali seniory, aby přešli na jinou energetickou společnost. Když po prvním bytě řekl, že tohohle se tedy on účastnit nebude, nechali ho tam a musela jsem pro něj jet. Nakonec sehnal práci manuální přes kamaráda. Není to žádná sláva, ale aspoň si najal malý byt a osamostatnil se. Druhý syn sehnal práci opět přes známého. Dnes bez známostí nesežnete nic - toť můj názor. Nejsem zastánce toho, živit děti po dostudování - musí se naučit hned návyky - ráno vstát a jít dělat, takže chodili hned na brigády, ale ty měli taky přes známého. Nevím, j

ODPOVĚDĚT
Soňa N. (fearold) ID 136975 (6.7.2013, 22:30)
jestli by tu brigádu sehnali jen tak. Asi těžko. Když nemají praxi, nikdo je nechce, ale kde tu praxi mají sehnat, to nikdo neřeší.

ODPOVĚDĚT
Anna S. (Ela z Frelu) ID 1311, mimibazar.cz/ElazFrelu (6.7.2013, 21:05)
mě vytáčejí řeči typu "kdo chce-práci si najde, práce je dost" a není člověk jako člověk. Syn má střední školu-obchodní akademii a než by čekal, že mu nějaká práce v oboru spadne do klína, dělá v těžkém průmyslu-vazače břemen. Bral práci jaká byla, jen aby byl nezávislý.

ODPOVĚDĚT
Anonymní uživatel (Zrušený účet) ID 99576 (6.7.2013, 19:47)
Tak předně to, že rodiče té slečny ji živí je jen jejich věc. Mě se to nelíbí, protože holka si zvykla, že všechno jí přistane bez práce a rodiče jí rozhodně dělají medvědí službu, protože se nenaučí, že jídlo, bydlení, voda, světlo a oblečení se nevyčaruje samo o sobě ale rodiče musí na to všechno vydělávat. Ale takhle se ti dotyční dobrovolně rozhodli. Já bych mladé dala tři měsíce na to, aby si našla brigádu nebo práci, zkrátka když nedodělala školu, šla by makat a to bez diskuse. Jinak bych velice radikálně omezila jakékoliv výdaje směrem k dceři. (F)

ODPOVĚDĚT
Alžběta B. (Bethena88) ID 325769, mimibazar.cz/bethena88 (6.7.2013, 19:20)
Dle mého názoru - kdo chce pracovat, práci si najde. Já pracovala brigádně už od 15 let, v posledním ročníku na gymplu jsem uklízela každý večer u nás na poště, to mi vydrželo celkem 3 roky, na vejšce jsem ještě přibrala prodávání v krámku a hlídání malé holčičky. Když jedna brigáda skončila, našla jsem si jinou. Nakonec jsem začala po bakaláři pracovat na plný úvazek a magistra dělám dálkově, manžel dělal to samé. Časově dost honička, ale určitě toho nelituji. Klidně mě ukamenujte, ale nechávat se živit rodiči, když si můžu vydělat sama, mi přijde nezodpovědné (L)

ODPOVĚDĚT
Anonymní uživatel (Zrušený účet) ID 99576 (7.7.2013, 20:09)
Myslím si, že vaše teze kterou mimochodem razí i pan vrchní pekelník Kalousek není úplně pravdivá. Za mě taky bylo hodně brigád, dokonce ještě hodně let potom to bylo fajn ale dnes, když konkrétně u nás je na jedno volné místo 17 lidí a ve vedlejším okrese 30 se někdy můžete stavět na hlavu a nenajdete nic. To abych se zastala těch mladých, kteří by snahu najít brigádu měli a mají smůlu, protože naše vládní garnitura nás dovedla do těchto sraček ve kterých se teď topíme. (F)

ODPOVĚDĚT
Jana N. (Aaurinko) ID 346587 (6.7.2013, 20:43)
Nevím jaký obor studujete, ale já si nemůžu dovolit při škole pracovat na plný úvazek (abych magisterské stihla za 1,5 roku a zbytečně neprotahovala). A věřte, že je mi hodně hloupé se od rodičů "nechat živit", když oni už v mém věku měli rodinu. Jestli jste přímo z Prahy, pak se vám tam práce shání mnohem lépe jak nám mimo Prahu.

ODPOVĚDĚT
Alžběta B. (Bethena88) ID 325769, mimibazar.cz/bethena88 (6.7.2013, 20:51)
Nemyslím tím, že musí pracovat někdo, kdo to se školou nemůže v životě stihnout, já teď magistra studuji dálkově, jinak bychom se neuživili a s denním studiem bych to nestíhala. Paní se ptala na názor ohledně slečny, která nestuduje, ani nepracuje - můj názor - pokud to jde propojit časově, dá se dělat brigáda i při práci, ale nechat se živit okolím v momentě, kdy už slečna nestuduje *-) *-) Pokud ji ale okolí podporuje, jen tak si práci hledat nebude (L)

ODPOVĚDĚT
Jana N. (Aaurinko) ID 346587 (6.7.2013, 20:59)
Můj partner na tom finančně není moc dobře, bohužel studuje obor, který dálkově studovat nelze, strašně ho to štve a přes léto prostě práci dlouhodobou nesehnal, protože na měsíc se nikomu nevyplatil. Zbytek léta musí udělat diplomku, poslední semestr máme nejtěžší. Proto jsem reagovala, určitě pro mimopražské neplatí, že "kdo chce pracovat, práci si najde".

Jinak s názorem na živenou slečnu s vámi souhlasím. (F)

ODPOVĚDĚT
Jana N. (Aaurinko) ID 346587 (6.7.2013, 13:27)
Studuju vysokou, čeká mě v září poslední semestr. Sehnala jsem si brigádu od ledna, dělám doma, je to v oboru. Ale strávím na tom víc času, jak přípravou do školy a jelikož je to placené úkolově, vychází mi to na cca 30 Kč/hod. Do toho platím internet a volání. Moc si nevydělám, ale doufám, že se to jako praxe v oboru bude hodit. U nás je také možnost jen práce pře známé a rodiče. Sháním už i práci na plný úvazek, klidně i za hranicemi kraje, ale absolventi mají málo šancí. Jsem ochotná jít i učit. :-(

ODPOVĚDĚT
Jana P. (JanaPas) ID 433039 (6.7.2013, 13:09)
já chápu,že práce není,nebo je jí opravdu málo.Ale představy dnešní mládeže jsou takové,že oni přece na rozdíl "od gerontů" umí s PC a umí anglicky.To je sice pravda,ale chybí jim pokora a kolikrát i snaha si nechat od "starých" poradit.Chtěli by nástupní plat 30tis. a přitom se moc nenadřít.Neříkám,že všichni,ale 70% si to tak představuje.I Okamura říká,že není hamba,když inženýr začne makat jako přidavač na stavbě. A má pravdu.Tímto sice nezíská moc pracovních zkušeností,ale zjistí,že "rozkazovat"lidem bez znalosti jejich práce dost dobře nejde.Já jsem začínala taky na úplně spodní pozici a musela jsem se k dnešnímu postavení i platu těžce vypracovat.Proto si myslím, že nechat ležet dítka doma je špatné.Ať jdou alespoň na jazyky a hledají.

ODPOVĚDĚT
Jana P. (JanaPas) ID 433039 (6.7.2013, 13:10)
Ono se něco najde, ale znám případy ze svého okolí, že dítko chce pracovat na kokrétním místě a když není,tak přece nepůjde nikam jinam. To je pod jeho důstojnost. A rodiče toho 20-ti letého klacka živí a skučí,že nemají peníze. Pokud dítko umí např. anglicky, může si hledat doučování, já např. neumím a hledám individuálního učitele, který bude dojíždět ke mně domů. Pokud si takto vydělá alespoň něco, jako rodič ocením snahu. Nebo vím, že kamarádka, co má úklidovou službu hledá slečny na hlídání dětí. I tak se dá spoň něco vydělat. Všechno je lepší než flákání se doma. Ono na pohodlný život se zvyká rychle a pak přejít na ranní vstávání, to se mladým moc nelíbí. Já mám jednoho syna. Zatím na ZŠ, ale určitě ho doma jen tak válet nikdy nenechám.

ODPOVĚDĚT
Anonymní uživatel (Zrušený účet) ID 99576 (6.7.2013, 19:51)
Na vině jsou i rodiče. I mnozí z nich než by nechali potomka dělat za pár šupů ho raději živí a to je chyba. Chápu, že absolventi nebo nedostudovaní shánějí práci těžko ale to já taky a dělala i práce podřadné než jsem našla práci v oboru. Takže opravdu vzít cokoliv a rodiče tohle musí podporovat, protože jak správně píšete, když si děti zvyknou na nic nedělání doma, je konec. (F)

ODPOVĚDĚT
Jana N. (Aaurinko) ID 346587 (6.7.2013, 13:31)
Zaujal mě ten Okamurův citát... Ano, inženýr klidně může dělat podavače na stavbě, znám hodně spolužáků, kteří během školy v létě zedničili. Jenže já jako stavař-žena podavače dělat nemůžu, i když mě práce na stavbě baví (obklady, dlažby, malby), nikdo si ženskou do party nevezme. A ta hledám různé brigády i mimo obor, jen abych neždímala pořád rodiče...

ODPOVĚDĚT
Anonymní uživatel (Zrušený účet) ID 99576 (6.7.2013, 19:54)
Tak Okamura určitě svým citátem nemyslel na ženy. U nás je už několik let nedostatek brigád pro studenty, takže chápu, že je to velký problém a souvisí to obecně s velkou nezaměstnaností. Někdy se člověk může stavět na hlavu a stejně nic nenajde ale musí pořád hledat cestičky a chytat se jakékoliv příležitosti. Tatínek pana Okamury byl velmi bohatý člověk a přesto nechal syna dělat u popelářů a prodavače v kině..to se mi líbí...když si uvědomím, kolik znám protekčních fracků tady u nás, kteří nemusí vůbec nic. (F)

ODPOVĚDĚT
Alena M. (a74) ID 400427 (6.7.2013, 14:16)
Jani, tak si udělejte pracovní "partu" jen ze samých ženských :o)) Uvidíte, jaká budete rarita a když budete dobré, nemám strach, že byste na tom byly špatně. Ale každý začátek má svá úskalí a chce čas k prosazení... Já bych si Vás najala, protože je známo, že ženy jsou dochvilné, pracovité, nebudou na stavbě chlastat pivo, jsou precizní a dodržují termíny - sen každého zadavatele :o))))) Držím palce (Y) (Y)

ODPOVĚDĚT
Jana N. (Aaurinko) ID 346587 (6.7.2013, 14:49)
Z toho by byli nejvíc nadšení rodičové. Takové peníze ta škola stála a my zedničíme ,-) . Nevím jak je to tady v ČR, ale mám zkušenosti z USA, že ženu na chlapskou práci nevezmou, protože by je zákazník odsoudil za otročinu a zneužívání. A to jsem chtěla jen natírat (ploty, dveře, nábytek...).

ODPOVĚDĚT
Alena M. (a74) ID 400427 (6.7.2013, 13:09)
U Vás dvou nejde o to, že holka je neschopná, jde o to, že jste si dovolila říci, že si její syn našel takovou lenoru hloupou... Kdyby měl studující a pracovitou holku, tak byste teď seděly u kafíčka a háčkovaly krátké sloupky... Jinak nemohu říci, jestli brigáda je nebo není - už jen fakt, že nedodělala školu mi stačí (tedy, jakým způsobem ji nedodělala) a takový člověk si ani práci hledat nebude... Má zastání na všech stranách, včetně Vaší kámošky...

ODPOVĚDĚT
Dasa H. (bamida) ID 129370, mimibazar.cz/bamida (6.7.2013, 13:30)
(Y) ,-) (clamp) (Y) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) přesně můj názor :-(

ODPOVĚDĚT
Jarka S. (pupuša) ID 91897 (6.7.2013, 12:59)
Brigáda?? Ani mi nemluvte! Dcera studuje VOŠ, brigádu sháněla od března. Předběžně se domluvila v kempu v občerstvení a v jedné rodině hlídání dětí. Koncem května přišla doručovatelka, že shání na poštu. Tak tam dcera hned letěla a dozvěděla se, že jí 100% vezmou, ale jen v případě, že odpracuje celé dva měsíce. Tak férově dala vědět jak na hlídání tak do kempu. Vyplnila dotazníky, doložila papíry o studiu atd. 1.7 měla nastoupit a 27.6 jí vzkázala vedoucí pošty, že ji nevezme - prý jí nepovolili brígádníky 8o| 8o| 8o| 8o| A holka je bez brigády.
Kluk dělal 3 roky každé prázdniny na stavbě - letos má poslední prázdniny, tak jsme ho přemluvili ať si je užije a brigádu nebere.
Ale upřímně - bez známostí sehnat brigádu je docela umění. Tady u nás je lesní školka, brigádu tam mají pouze dětičky šéfíků nebo jejich známých.

ODPOVĚDĚT
Anežka B. (anešis) ID 188117 (6.7.2013, 15:45)
(zip) (zip) tak to je teda fakt "férové" jednání ze strany pošty :-| Chudák holka... :-|

ODPOVĚDĚT
Ilona Č. (asadka) ID 86656 (6.7.2013, 15:12)
Tady se sežene nárazově jen v zemědělství. Jede se úkolem v úporných pařácích a odměna cca 50 Kč/hod +o(

ODPOVĚDĚT
Jana P. (JanaPas) ID 433039 (6.7.2013, 13:14)
ono je to taky s těma brigádníkáma těžký. Pracuji pro firmu vodo-topo-plyn. Každé léto máme tak okolo 10 brigádníků. Sháníme taky po známých nebo děti zaměstnanců. Protože když přišel kluk, jestli máme brigádu , tak jsem ho vzali a za dva dny vyhodili, protože takového lempla by člověk pohledal ... Tak se to opakovalo 2x a pak se vyhlásilo, že kdo zná nějakého pracovitého kluka, ať ho dotlačí. Zase, nejsou všichni mladí stejní, to určitě ne, ale někteří mají úděsné představy. A my měli "štěstí" zrovna na ty druhé.

ODPOVĚDĚT
Jarka S. (pupuša) ID 91897 (6.7.2013, 15:58)
Kluk by se na stavbu taky nedostal, kdyby tam chlap nedělal mistra. Ale na druhou stranu, kdyby nemakal, bez milosti by ho vyhodili.
Chodil vykládat kamiony k celníkům - dostal se k tomu úplnou náhodou. A protože mu volají, když potřebují - asi jsou spokojený.
Ale spousta jeho spolužáků prostě brigádu nesehnalo.

ODPOVĚDĚT
Jaroslava Š. (svecina) ID 339697, mimibazar.cz/svecina (6.7.2013, 12:57)
Moje dcera v květnu odmaturovala hlasi se na vysokou školu a už cely červen byla otravena jak se nudi podařilo se ji sehnat brigádu jsou to dvanactihodinove směny ve fabrice včetně nočnich ale ona je rada že se nenudi ma nějaky režim a hlavně si vyděla nějake penize ^o)sice říkala že by to cely život dělat nechtěla ale je pry za ty dva měsíce brigady rada řekla bych že je to o vychově a povaze u nas se řika kdo pracovat chce praci si vždycky najde když se potom naskytne něco lepšího odejit se da vždycky (L)

ODPOVĚDĚT
Jitka W. (bubble) ID 16652, mimibazar.cz/bubble (6.7.2013, 12:47)
Taky jsem toho názoru, že když vypadnou ze školy, tak by měli jít do práce.... ale zas z vlastní zkušenosti personalistky vím, že když přijde někdo se základním vzděláním, bez pracovní zkušenosti atd, tak velkou šanci, že něco najde nemá....a to jsme ve středočeském kraji, kde je té práce ještě relativně víc, než v jiných krajích....

ODPOVĚDĚT
Simona H. (simonakl) ID 196494, mimibazar.cz/simonakl (6.7.2013, 12:46)
Já můžu říct svojí zkušenost, kdy jsme po cca před 10ti lety dodělala školu, měla jsme problém si najít práci nebo brigádu, protože všude chtějí lidi z praxí a nebo mají hodně zájemců, tak si vyberou samozřejmě někoho, kdo jim více vyhovuje a to jsme z Brna, trvalo mi půl roku než sem sehnala práci :-( je to na houby, nikde nechtěji bez praxe, pak nechtěji maminky s dětma a pak zase už je člověk pro ně starý, myslím si, že najít si něco jde, ale není to lehké....určitě by jí vzaly někde třeba na noční doplňování zboží nebo nevím, u nás není pořádně k sehnání ani úklid na dopoledne a to jsme z Brna *-) maminky co mají děti z práce sháněly prostě něco na přivýdělek a kdo má známé, tak pochodil, kdo né, smůla, bez školy to je určo ještě horší, tím se nechci zastávat, že bvy se holčina měla nechat živit, měla by spíš začít dělat nějákou školu a u toho si něco prostě sehnat :-$ já osobn

ODPOVĚDĚT
Simona H. (simonakl) ID 196494, mimibazar.cz/simonakl (6.7.2013, 12:46)
já osobně, když jsem neměla práci jsem byla na prášky 8o|

ODPOVĚDĚT
Dasa H. (bamida) ID 129370, mimibazar.cz/bamida (6.7.2013, 12:37)
Měla jsem rozhovor s kamárádkou-má syna a ten chodí se slečnou,která neudělala školu,chodila za školu a už rok a půl je doma,bez práce. Prý žádná brigáda ani práce není atd. Kamarádka je trošku naštvaná,její kluk je pracovitej,hodnej, zamilovanej -ona slečnu ale i přesto furt omlouvá. No a já zas tvrdím,že kdyby chtěla tak práci,brigádu najde i když lehké to asi není-když nemá žádnou školu v dnešní době. Já se přiznám,že jsem na takové řeči alergická a můj názor je ,že by měli naše děti nastoupit do práce co nejdříve a začít se učit pracovat, né sedět doma a nechat se živit v 19 letech rodiči .Trošku jsme se pohádaly-jak se na to díváte vy a jaké máte zkušenosti. *-)

ODPOVĚDĚT
Marie S. (sesemka) ID 278823 (6.7.2013, 12:46)
nepíšete, kolik jí je jet. U nás je o letní brigády nouze. Od kamarádky holka,o prázdninách, než šla studovat veterinu, pracovala zdarma u veterináře, jen aby se něco naučila. To samé má neteř, studuje vyšší odbornou se zaměřením za cest. ruch. Jen aby se něco naučila. Dcera byla na jednodenní brigádě. Hrubého 600, jedou jela uzavřít smlouvu, jednou na brigádu - cesta 200. Dřina (pletí antuky). Nemůže najít nic podobného. Jen prodej, nabídky, lámání klientů. Syn strávil pro AQUA bank tři dny v Globusu jako poradce, zadarmo, více nikdy. Raději maká u otce, když to jde. Nějaká část brigád jsou kamufláže ... Tady třeba chtějí na dva měsíce, ale to zas holka nemůže. Ev. berou hodně servírky i na delší dobu, ale s praxí. Nebo jen na víkendy ... syn by chtěl dělat s auty nebo pro banku, regulérně, ale smůl.a Tak dělá s auty s otcem, ale práce není ....

ODPOVĚDĚT