Meruňková marmeláda
Maminky, prosím, o radu, jak udělat meruňkovou marmeládu bez želírovacího cukru. Jsem zvyklá kupovat Gelfix, ale chci dělat velké množství a leze to docela do peněz. Nemusím být úplně tuhá, máme to stejně jen do bílého jogurtu.
FOTKU MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Celkem 5 komentářů
Jitka V. (mamkajita) ID 286669 (22.7.2013, 12:53)
Vařila jsem v sobotu - 2 kg meruněk odpeckovat, nakrájet na kousky, rozvařit (rozšťouchat šťouchadlem na brambory), přidat 2 rovné kávové lžičky kyseliny citronové.
Pak jsem si do kastrolu dala 3 sběračky rozvařených meruněk, zprudka vařila až se dělala cestička za měchačkou (pořád míchat). Pak přidala 2 sběračky cukru a zase vařila až byla cestička za měchačkou (cca 3-5 minut). Pak slít do skleniček, zavíčkovat a obrátit.
marmeláda je krásně zlatá krátkým vařením nestačí cukr zkaramelizovat, marmeláda se může se použít i na koláč (nerozteče se).
Z 2 kg bylo 7 malých skleniček od tatarky, spotřeba cukru - cca 1 kg. Kdo má rád hodně sladké, přidá cukr.

ODPOVĚDĚT
Sofie N. (želva17) ID 391765 (18.7.2013, 12:32)
Já jsem jí dělala poprvé v troubě.Bez chemie.Recept mám z MMB.Tak se mrkňete.

ODPOVĚDĚT
Kamila Č. (karmala) ID 45832 (18.7.2013, 12:14)
http://www.mimibazar.cz/tisk_receptu.php?id=88394 (Y)

ODPOVĚDĚT
Taťána E. (peggybundova) ID 140003, mimibazar.cz/peggybundova (18.7.2013, 11:33)
Já tedy nevím, marmeládu jsem vařila asi 10 let každý rok (dokud nám nechcípla meruňa) a NIKDY jsem nedávala nic kromě meruněk a cukru. Ani žel.cukr, ani gelfix, ani kyselinu. Fakt nikdy...a nepamatuju, že by se mi někdy některá zkazila. Na co tam cpát zbytečnou chemii...

ODPOVĚDĚT
Eva L. (eva567) ID 296603, mimibazar.cz/eva567 (18.7.2013, 12:44)
Táňi prosím kolik jste dávala cukru na 1kg meruněk???? Moc děkuji... (L) (hello) (hello) (hello)

ODPOVĚDĚT
Taťána E. (peggybundova) ID 140003, mimibazar.cz/peggybundova (18.7.2013, 14:03)
Na 1 kg meruněk 500g cukru, a pokud budete dělat bez těch konzervantů, tak vařit fakt hodně do husta (hello)

ODPOVĚDĚT
Eva L. (eva567) ID 296603, mimibazar.cz/eva567 (18.7.2013, 20:08)
Táňi moc děkuji (L) budu dávat jenom cukr (Y) žádnou chemii... (hello) (hello) (hello)

ODPOVĚDĚT
Jana P. (JanaPas) ID 433039 (18.7.2013, 15:37)
přesně tak,píšu to v jiném dotazu v poradně. My jsme nikdy nedávali žádný Gelfix a ani nic jiného, ale musela být marmeláda dobře odpařená od vody v ovoci a cukr dokonale rozvařený. A to se u nás dělávalo rybízové marmelády kolikrát z 15 litrů šťávy.Do toho meruňky, višně .... Prostě marmelád jsme měli vždycky tak okolo 100 skleniček 8-|

ODPOVĚDĚT
Taťána E. (peggybundova) ID 140003, mimibazar.cz/peggybundova (18.7.2013, 16:08)
No, ono když se tam napere kyselina a hlavně želírovací cukr, tak se to jednak nemusí dlouho vařit a hlavně toho je moc. Kamarádka to tak taky dělá...ale to je potom takový rosol, neříkám že to je úplně špatné, na palačinky atd., dá se, ale marmeláda to není.

ODPOVĚDĚT
Jana P. (JanaPas) ID 433039 (18.7.2013, 16:57)
taky jsem to zkoušela s Gelfixem. Povaříme 3 minuty, pak minutu ... ale jak říkáte, je to rosol, který na palčinky šptný není, ale marmeláda čistě ze šťávy to je něco. A z meruněk to stejné. Když nestíhám, tak to večer rozvařím a na druhý den dodělám. Taky se nám nikdy nic nezkazilo. A je neskutečně dobrá.

na původní příspěvek již bylo v tomto vláknu 5x odpovězeno
Petra F. (ostruzinka) ID 26525, mimibazar.cz/ostruzinka (18.7.2013, 9:49)
Když tam dám kyselinu citrónovou, tak to také trošku zhoustne, ne? Marmeláda nemusí být až tak sladká. Jde mi o to, abych nechtěla ušetřit na Gelfixu a pak jsem to nemusela všechno vyhazovat. Budu dělat fakt velké množství:o) Děkuji moc za rady.

ODPOVĚDĚT
Marketa D. (clarice) ID 298829 (18.7.2013, 10:05)
já myslím,že to i bez něj půjde v pododě.Stačí trocha kys.citronové ,případně trochu více cukru.

ODPOVĚDĚT