KVETAKOVA POLEVKA
Mam tu kvetak a uvazuju o kvetakove polevce.Vzdycky ji delala mama,ale ta nezije a ja recept nemam.Prosim mate nekdo dobry recept na tuto polevku?Dekuji
FOTKU MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Celkem 15 komentářů
Vladimíra N. (caira1) ID 62071, mimibazar.cz/caira1 (22.11.2013, 23:55)
U nás má největší úspěch tato :

Na másle osmažím cibulku, přidám kari, lehce orestuji, přidám mrkev, květám, osolím. Po uvaření zeleniny rozmixuji, někdy přidám smetanu a nakonec petržel nebo pažitku.

ODPOVĚDĚT
Pavlina K. (Paluna) ID 283192 (21.11.2013, 20:20)
My jí vaříme takto: rozehřeji kousek másla, přisypu hladkou mouku a udělám jíšku, tu poté zaliju studenou vodou s bujonem, krátce povařím, do toho dám na drobno nakrájený květák, osolím a nechám uvařit do měkka. Poté rozkvrdlám do polévky cca 1-2 vajíčka a přidám něco zeleného na ozdobu (libeček, pažitku či petržel). Ještě můžete trošku květák rozšťouchat kvrdlačkou. Je rychlá a moc dobrá... (Y) (Y)

ODPOVĚDĚT
Dana B. (Danibab) ID 169806 (21.11.2013, 19:17)
dělám osvědčenou dle moji babičky (Y) 1l vody ,střední květák ,1/2 masoxu,vegeta
Květák uvařím , šťouchadlem pomačkám a zahustím jíškou s krupice ....dochutím muškát. oříškem ....je opravdu výborná :-)

ODPOVĚDĚT
dana n. (danca60) ID 403468 (21.11.2013, 17:20)
Zrovna jsem včera po letech dělala - povařím květák, pak rozmixuji, přidám bramboru, ochutím solí a muš. oříškem, příp vegetou - malý, co nad květákem ohrnoval nos tuhle zbaštil (Y)

ODPOVĚDĚT
Petra k. (petulisek) ID 125836 (21.11.2013, 15:23)
Já jrn rozebraný květák povařím ve vodě do měkka, pak rozmixuju, dochutím solí a muškátovým oříškem a přidám smetanu, nebo mléko a jíšku z másla a lžíce mouky, nebo jen zakysanku a už nevařím...prostě dám to, co mám po ruce.

ODPOVĚDĚT
Kristina R. (Krůžička) ID 103532 (21.11.2013, 12:43)
Já dám jen vařit květák rozdělaný na menší kousky do vody, přidám brambory, osolím a až je květák a brambory měkké tak vmíchám vejce. Nezahušťuju.

ODPOVĚDĚT
Michaela K. (Mikrah) ID 167589 (21.11.2013, 12:08)
zkoušela jsem všechny tři a vždy výborné (jidlo) http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=60276&user=13130

http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=7650&user=13130

http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=3787&user=13130

ODPOVĚDĚT
lenka l. (leni 101) ID 269564, mimibazar.cz/leni101 (21.11.2013, 11:27)
každý dělá jinak,já orestnu květák,sasypu moukou,zaleju vodou,dám bujon,majoránku,pak brambory a na konec vmíchám vajíčko (F)to mam od mojí mamky

ODPOVĚDĚT
Karina T. (tomanka246) ID 271794 (21.11.2013, 11:18)
tak 1/4 květáku dám vařit do osolené vody, vodu nevylít, využije se. lžíce másla, na ni cca 2lžíce hl. mouky, udělat zlatou jíšku, kterou zaliju cca 100ml mléka, udělám takový "bešamel" a ten pak rozředím tou vodou, ve které se vařil květák. okořenit mletým pepřem, muškátovým oříškem, nechat provařit cca 15min. pak přidat růžičky květáku, ochutit sekanou pažitkou či petrželkou

ODPOVĚDĚT
Zuzana R. (ZuzkaRos) ID 294118 (21.11.2013, 11:02)
Cibulka na máslo, dosklovata, lžíce mouky. Udělat jíšku, zalít vodou, kostka zeleninového bujonu, květák, jedna nakrájená brambora.... drcený kmín podle chuti, sůl. Když je vše měkké, přidat dě kostičky taveného sýra, nebo lučinu, nebo jiný krémový sýr, rozmixovat tyčovým mixérem. :-$ Někdy tam přihodím i pokrájenou mrkvičku. (Y)

ODPOVĚDĚT
Hana J. (HanaJa5) ID 478127 (21.11.2013, 10:57)
Můžete udělat krémovou se smetanou - povařit květák , přidat bujon a tyčákem rozmixovat - dosolit podle chuti a přidat smetanu a posypat petželkou nebo pažitkou je to jednoduchá a moc dobrá sytá polévka.
Jindy pro změnu přidat i kořenovou zeleninu a rozmixovat společně .



Děláme i květákovou s vejcem
rozeberu květák na růžičky povařím osolím , nastrouhám trochu mrkve a celeru , do toho rozkvrdlané vejce povařím posypu zelenou natí a baštíme

ODPOVĚDĚT
Vladimíra N. (wladka) ID 140634 (21.11.2013, 10:56)
já prostě jen rozvařim květák nebo spíš uvařim, aby byl měkký a pak zahustim jíškou, osolim. nedávám žádný bujon, nemám ráda chemii. ještě přidávám nějaké malé polévkové těstoviny.

ODPOVĚDĚT
Jita R. (koblizecek) ID 56433 (21.11.2013, 10:53)
A smetana se tam nedava?

ODPOVĚDĚT
Anna S. (Ela z Frelu) ID 1311, mimibazar.cz/ElazFrelu (21.11.2013, 10:47)
já na másle osmahnu cibuli, přidám nastrouhanou mrkev (jen jednu - na barvu) orestuji, zasupnu troškou mouky (jsem líná dělat zásmažku zvlášť, tak všechno dělám takto). Zaliju vodou a přidám rozebraný květák (vaří se jen chvilku, případně, kdo má rád, tak třeba 2 bramborky). Bujón, sůl a hotovo. Zrovna mám květák na balkoně, zítra budu vařit.

ODPOVĚDĚT
Michaela F. (myspule) ID 82643, mimibazar.cz/myspulee (21.11.2013, 10:40)
Na másle lehce osmažit cibuli, pak přidat růžičky květáku, osolit, opepřit, zalít vodou (já přidávám i půl kostky bujónu) a nechat povařit cca 10-15 minut, pak ponorným mixérem trochu rozmixovat, ale né úplně na kaši, jen aby se to zahustilo.

ODPOVĚDĚT