Krém salko
Prosím koupila jsem salko zkaramelizované, pikao a obyč salko. Jak na krémy? Zkaramelizové už pouze vyšlehám s máslem a mám krém? To pikao a obyč salko uvařit?
FOTKU MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Celkem 8 komentářů
Jitka H. (ruzenaji) ID 496059 (12.12.2013, 8:35)
Dobrý den,
krém ze Salka používám už asi 20 let.
Salko bílé a stejně tak i Pikao nikdy nevařím! Pokud ovšem nechci mít z bílého karamelový, pak vařím klasické Salko asi 2 hod.
1 máslo pokojové teploty dám do smaltované perničky a na malých obrátkách ho šlehačem našlehám. Po té vezmu 1 Salko a malým "čůrkem" ho přilévám k máslu. Šlehám tak dlouho, až se vše spojí, za šlehaným máslem se dělají vlnky. Nikdy se nesmí objevit, že se v krému dělí máslová část, jakoby to z vodnatí. To pak vezmu perničku a buď do dřezu napustím teplou vodu a opět šlehám až se spojí, nebo perničku postavím do vodní lázně (hrnec s vodou na plynu, plný tak, aby se dno perničky se koupalo).
Krém se takto nikdy nezkazil, nemám strach v létě z vajec a salmonelozy!!!

A navrch: TĚSNĚ PŘED KONCEM VŽDY ZAŠLEHÁM PANÁK RUMU!!!
Dodá každému krému trvanlivosti a povýší chuť, ať je to z vajec, Salk, p

ODPOVĚDĚT
Hana Ř. (Fido125) ID 110661, mimibazar.cz/fido125 (12.12.2013, 9:10)
Dobrý den Jitko,

děkuji za vyčerpávající odpověď! Určitě zkusím a určitě se povede.

Hezké vánoce a ještě jednou velké díky (banky)

Hana

ODPOVĚDĚT
Jitka H. (ruzenaji) ID 496059 (12.12.2013, 8:53)
.. z vajec, Salk, pudinku či tvarohu!!!
Pekla a peču na svatby, oslavy a narozky neoficiálně jen v rodině.
Krém máslový od farní kuchařky, který používám občas i já (jsem už pohodlná, dělám raději ze Salka - navíc je bílý, z celých vajec nažloutlý):
do perničky 3 celá vejce a 3 hrstičky krupicového cukru (hrstička když dlaň sevřete co nejvíce). Prošlehám chvilku a pak dám do vodní lázně, kde šlehám do zhoustnutí a provaření, vložený prst musí cítit horkou teplotu, nesmí to být vlahé (pak hrozí salmonela z neprovařených vajec).
Po té vyndám z horké lázně a postupně přidávám na plátky nakrájené máslo pokojové teploty, zase jako navrchu v předchozí radě. Došlehat i s rumem!
Na korpus měla paní kuchařka jednoduchý recept, co 1 vejce, to 1 LŽ krupicového cukru a 1 LŽ polohr. mouky! Vyšlehat vejce, přidat prosátou mouku!
Takto si pak můžu dělat tvary a formy o různých objemů.
Nav

ODPOVĚDĚT
Jitka H. (ruzenaji) ID 496059 (12.12.2013, 9:05)
... Navíc vždy, ale vždy musí být šlehač jen na střední stupeň, nikdy nesmí být na nejvyšší rychlost!!!

Tento krém z vajec dělám, když mám vejce (potvory snesou!), ale i jen z bílků. Poměr stejný jako u celých vajec: 1 bílek 1 hrstička cukru / 3 vejce či 3 bíkly na 1 máslo. Krém je běloučký a stejně tak i dobrý.

Piškotové korpusy, ale i jiné vždy dle její rady prokapávám chvíli před potření marmeládou či krémem směsí griotky a rumu! Když se to prokape a hned maže krém, tak jakoby plave a nejde rozetřít, stále jde hned za stěrkou!
Toť mé rady i rady od farní kuchařky, která ještě ve svých 70 letech a v r. 1986 pekla pro faráře na primici.

ODPOVĚDĚT
Jana K. (zozefka) ID 348533 (11.12.2013, 20:14)
Pikao jde v pohodě vařit a je nádherně tuhé...

ODPOVĚDĚT
Denisa P. (dendisa) ID 46409 (11.12.2013, 17:18)
dělám uni krém zkaramelizované Salko + 2 másla, umíchat dohromady. Ten pak ochucuji podle cukroví (citronový, kávový s instantkou nebo rumový). Nic neteče, je hladký a moc dobrý.

ODPOVĚDĚT
Zuzana M. (ZuzaM) ID 37334, mimibazar.cz/zuzam (11.12.2013, 16:26)
Pokud byste uvařila obyčejné Salko, tak vám zkaramelizuje, což asi nechcete, když už máte koupeno Salko karamel. Pikao taky nevařit.

ODPOVĚDĚT
Pavla V. (krasajda) ID 59152 (11.12.2013, 12:29)
Hani, můžete jak vařené, tak nevařené..ovšem Pikao bych se bála uvařit, aby třeba nezhořklo - s tím nemám zkušenost.
Posledně jsem dělala úplně poprvé krém z neuvařeného Salka a super - vůbec netekl ani nebyl řídký, ale myslím, že to chce trpělivost a zašlehávat opravdu po troškách do změklého másla ( ne rostlinných tuků )

ODPOVĚDĚT
Hana Ř. (Fido125) ID 110661, mimibazar.cz/fido125 (11.12.2013, 12:36)
Pavli díky moc. (L) Zkusím, paní pod Vámi též píše, že v pohodě vložila odkaz na svůj krém. Spíš si myslím, že je to o poměru. Já myslela, že na 1 máslo 1 salko, což jestli tu holky udělaly, tak to možná bude krém řidký. (L)

ODPOVĚDĚT
Pavla V. (krasajda) ID 59152 (11.12.2013, 14:53)
jenže já také dělala 1 máslo + 1 Salko *-), možná jsem měla štěstí ,-)...ale je jasné, že čím víc másla, tím to lépe ztuhne :-$

ODPOVĚDĚT
Monika K. (monky3) ID 66156 (11.12.2013, 11:52)
Tak já nevím, ale tady mám krém s nevařeným salkem a nikdy v životě mi netekl, naopak, je tuhý a to dost....víc jak máslový..... http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=137711
(L)

ODPOVĚDĚT
Hana Ř. (Fido125) ID 110661, mimibazar.cz/fido125 (11.12.2013, 12:38)
Dobrý den Moniko,

díky moc. Asi to bude o správném poměru a bude v pohodě.

Díky za recept, zkusím a přeji hezké vánoce (banky)

ODPOVĚDĚT
Pavlína N. (pajjakk) ID 102030, mimibazar.cz/pajjakk (11.12.2013, 9:22)
Já se přidám k těm rozteklým ,-) Když ho nevařím (i když koupím to karamelizované), tak mi pak teče. Loňské karamelové rohlíčky byla katastrofa. Letos chci udělat klasika salko + máslo, ale dám více másla a méně salka. Držte palce ,-) ,-) ,-)

ODPOVĚDĚT
Hana Ř. (Fido125) ID 110661, mimibazar.cz/fido125 (11.12.2013, 9:26)
Pavli a to klasické salko uvaříte ano?

ODPOVĚDĚT
Pavlína N. (pajjakk) ID 102030, mimibazar.cz/pajjakk (11.12.2013, 9:31)
No právě, když ho uvařím, tak je to dobré a neteče. Ale když nevařím, tak teče. A letos potřebuju bílý krém ze salka, takže vařit nemůžu, tak se mi určitě zase rozteče ,-) V tom případě zase budeme spoustu nepečenýho cukroví, protože ten řídký krém míchám s piškotovýma drobečkama a hňocám kuličky :-D

ODPOVĚDĚT
Hana Ř. (Fido125) ID 110661, mimibazar.cz/fido125 (11.12.2013, 9:38)
Tak snad se povede. (L)

ODPOVĚDĚT
Hana Ř. (Fido125) ID 110661, mimibazar.cz/fido125 (11.12.2013, 9:23)
Díky. (L)

ODPOVĚDĚT
Jitka A. (jitkaad) ID 134108 (11.12.2013, 9:08)
Taky můžete s máslem jen zamíchat a nevařit (Y)

ODPOVĚDĚT
Hana Ř. (Fido125) ID 110661, mimibazar.cz/fido125 (11.12.2013, 9:10)
Jitko a nebude krém řidký? |:o)

ODPOVĚDĚT
Jitka A. (jitkaad) ID 134108 (11.12.2013, 9:19)
Krém je řidší, asi stačí přidat jen trošku, já ho kdysi dávala do medovníku, tam mi nevadilo, že je řídký, na zdobení asi není moc dobrý, ale zase třeba do košíčků a polít čokoládou.... třeba někdo má zkušenost a poradí, sama jsem zvědavá

ODPOVĚDĚT
Hana Ř. (Fido125) ID 110661, mimibazar.cz/fido125 (11.12.2013, 9:24)
Na medovník nebo do těch košíčků asi dobrý, ale to cukroví asi bude horší. Počkáme jestli někdo neporadí. Díky (L)

ODPOVĚDĚT
Anna B. (Česťa kuba) ID 353128, mimibazar.cz/cestakuba (11.12.2013, 9:15)
no mě ten nevařený s máslem tekl, ale do medovníku super, do kuckroví už by to bylo horší...

ODPOVĚDĚT
Hana Ř. (Fido125) ID 110661, mimibazar.cz/fido125 (11.12.2013, 9:25)
Aničko díky, také se bojím že bude řidký. (K)

ODPOVĚDĚT