prosím o názor na Comenia Script písmo
ve škole - kterou jsem pro malou vybrali- se učí tento druh písma....jaký na to máte názor, zkušenost? moc děkuji za rady
FOTKU MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Celkem 17 komentářů
Irena H. (irik) ID 4999 (30.12.2013, 6:35)
(X) (X) pisou klasicky a Comenia,zvladaji oba zpusoby bez problemu (F)
Comenia jse mi zda jednodussi

ODPOVĚDĚT
Jaroslava V. (koubeska) ID 51136, mimibazar.cz/koubeska (30.12.2013, 2:56)
Já jsem pro, přijde mi to jednodušší a praktičtější. Dcera je v první třídě a v podstatě píší i malá tiskací písmena, doplňují je většinou do pracovních sešitů. Mně docela vadila ta předpříprava před psaním samotných písmen. Trvalo to snad víc než měsíc a dceru už to taky nebavilo. Nějaký nácvik samozřejmě, i já si to ještě pamatuju, ale zdržuje to a mohlo by se to dělat už ve školce. Ve výsledku je to písmo myslím jedno, neteř žije v Německu a tam se tak píše, netuším, jak je to v jiných státech, ale nedivila bych se tomu, že psacím se už píše málokdo. U nás je to o odmítání všeho nového, takže bych se ani nedivila, kdyby to zrušili.

ODPOVĚDĚT
Libuše Z. (Bulíšek) ID 107985, mimibazar.cz/bulisek (29.12.2013, 23:44)
Syn je teď v první třídě - nejdříve psali velká tiskací písmena a učili se číst genetickou metodou čtení, teď v prosinci dostali písanky a píšou i psací písmena. Mě to takto vyhovuje. Kolegyně dcera psala první a druhou třídu pouze tiskace, potom jim změnili učitelku a ve třetí třídě dostali písanku, to už jde hůře se v tomto věku učit psát po novu. Myslím, že určitá kombinace je vhodná, děti by měli umět oboje psaní a ke konci zakladní školy cca. 7 až 8 třída by si měli děti vybrat sami, co jim lépe vyhovuje.

ODPOVĚDĚT
Lucie C. (chvojcata) ID 37435, mimibazar.cz/chvojcata (29.12.2013, 23:30)
Jsem speciální pedagog a za mě rozhodně psací písmo - kvůli rozvoji grafomotoriky. Navíc teď mám syna v 1.třídě, taky píší klasicky psacím. Mají úplně mladou, začínající p.uč. a když jsem se jí na prvních schůzkách ptala, jakým stylem bude učit, tak říkala, že vše klasicky (psaní, čtení, matiku). Takže jsme moc rádi, že i když je tak mladá, tak nám nezavádí žádné novoty a nedělá na dětech pokusy (Y) (Y) (Y)

ODPOVĚDĚT
Jaroslava V. (koubeska) ID 51136, mimibazar.cz/koubeska (30.12.2013, 2:47)
Luci, tak možná byste mi mohla vysvětlit jednu věc. Moje prvňačka (chytrá, šikovná, vyráběcí typ, výtvarně nadaná), píše hůř, než holčina, které navrhovali ve školce odklad kvůli problémům s grafomotorikou, v podstatě ani neumí držet tužku. Neumí si to vysvětlit ani učitelka.

ODPOVĚDĚT
Marta Š. (marfuska) ID 5410, mimibazar.cz/marfuskasplichalova (29.12.2013, 20:50)
Syn již 2 roky píše Comeniem ve škole, já jsem nadšená, moc se mi to líbí, nesnáším ty šílené kudrdlinky, kterýma pak stejně nikdo v dospělosti nepíše, klasické vázaní písmo umí přečíst, je ve 2 třídě a naše paní učitelka nabízí, pro toho, kdo chce i písanky s vázaným písmem, jako doplňkový program.

ODPOVĚDĚT
Pavla Š. (pajasa1) ID 83538 (29.12.2013, 12:31)
Syn nastoupil do první třídy, toto písmo mají a nadšená z něj tedy rozhodně nejsem +o(. Myslím, že by měli mít klasické písmo a pak ať si ho každý upraví podle sebe. Navíc i když tiskací písmena čte velmi dobře, když má přečíst psaný text, má s tím velký problém, takže to ho učím doma sama navíc a chtěla bych ho stejně naučit i psací podobu písma. Nijak bych neřekla, že je pro děti o hodně lehčí, stejně škrábe, písanky jsou opravdu o hodně dražší,...
U druhého syna souhlas s výukou nedám (N)

ODPOVĚDĚT
Zuzana M. (ZuzaM) ID 37334, mimibazar.cz/zuzam (29.12.2013, 12:27)
Mně to písmo nepřipadá lehčí než klasické psané a jsem ráda, že se dcera učí klasiku. Ono stejně ani nejde o nějaké ulehčení, je to jen další byznys, na kterém někdo vydělá. Ještě štěstí, že učitelé mají rozum a odmítají to.

ODPOVĚDĚT
Iveta J. (Ivetka55) ID 53766, mimibazar.cz/ivetka55 (29.12.2013, 12:24)
Mně se klasické psané písmo líbí. Jsem ráda, že naše dcerka 2tř. se učila "klasiku". Bydlíme na vesnici. (F)

ODPOVĚDĚT
Mirka J. (miriskaja) ID 161047, mimibazar.cz/miriskaja (29.12.2013, 11:58)
Já osobně jsem se před nástupem ptala, jestli píší klasickým psacím. Odmítám tyhle novoty. (N)
Myslím, že by si děti měly vypsat ruku a psát klasicky psacím a tiskacím až následně. Takže jsem ráda, že u nás jedou ve škole klasicky jako "za nás".

ODPOVĚDĚT
Jaroslava Vondráčková (vondras) ID 75729, mimibazar.cz/vondras (29.12.2013, 10:58)
Není nad klasiku a rozepsat si ruku, pak ať si dítě vybere +o( jen mě mrzí, že to do škol zavádějí, jako povinnost, protože každému dětsku to nemusí vyhovovat. Náš malej(2třída) si to zkusil a luštili jsme co píše a sám raději píše psacím a do prac.sešitů vyplňuje velkým tiskacím. Ať si dětska spíš vyberou (H)

ODPOVĚDĚT
Kateřina D. (katkadu) ID 87339 (29.12.2013, 10:42)
Dcera píše tímto písmem od 1.třídy. Jako jediná třída na škole. Po zvládnutí (velmi rychle) začala paní učitelka procvičovat i písmo psané. Zejména jejho čtenou podobu. Děti vše zvládli velmi rychle, jelikož písmenka jsou podobné. Nyní je dcera ve 4.třídě a od září k nim přidělili i třídu, která původně psala psacím. Měla jsem zpočátku obavu, jak se to bude zvládat ve škole. Myslím se psaním na tabuli apod. Ale je to na učitelce. Děti v pohodě.
A názor? Nám šlo v první třídě hlavně o dobrou učitelku. A k té jsme se dostali. Písmo bylo až druhotné. Popravdě je mi jedno, jak dcera bude psát. Syn je na gymplu a škrábe, písmo nečitelné, jak blecha. Jsme doma 4 a 3 využíváme písmo hůlkové. Každý má svůj rukopis a i u písma Comenia je to znát. V dnešní době se psací málokde objeví. Dcera o nic nepřišla. Ale je možné, že je to třeba i přístupem učitelky, která je opravdu pedagogem na svém m

ODPOVĚDĚT
Jana P. (pasky) ID 187986, mimibazar.cz/pasky (29.12.2013, 10:10)
Cca před týdnem ve zprávách říkali, že o nový druh písma není na školách zájem. Že se 2 roky testoval a nyní se měl zařadit na pevno, ale učitelé jej odmítají. Dokonce to odůvodnili, že písanky jsou jednou tak drahé, tak je museli zlevnit, ale i když si to nějaká škola zkusí, tak jenom v jedné třídě a v ostatních zůstává po starém.
Říkali, že dle statistik toto písmo zkusí 1 škola ze 14
(hello) (hello) (hello)

ODPOVĚDĚT
Jana P. (pasky) ID 187986, mimibazar.cz/pasky (29.12.2013, 10:08)
Můj názor je, že se dětem příliš ulevuje. Upravují se osnovy a vyřazují se tak prachobyčejné věci, jako je kotoul, cvičení na hrazdě, styl písma a jiné.
Zvládli jsme to my, zvládli to naši rodiče, naši prarodiče se od malinka učili navíc latinu a taky to zvládli.
Můj názor je, že do dětí se to musí prát hlava nehlava a zaměstnat jak hlavinku, tak ručičky. To že jsou různé poruchy "dys" je věc jiná, tak by úleva být mohla *-)
Dnešní děti jsou tlusté, neohrabané, mají velké palce, protože hlavně píší SMS, ale běžná komunikace face tu face vázne :-| (zip)

ODPOVĚDĚT
Alena B. (Auča) ID 22990, mimibazar.cz/auca (29.12.2013, 14:04)
Jani, mluvíte mi z duše, dnes děti mic nemusí, zlobení, lenost a tupost se označí nálepkou mozková dysfunkce,děti nemají žádné povinnosti, jdou cestou nejmenšího odporu, případně ještě jim maminky umetají cestičku :-| nesmí se na ně pomalu ani křiknout, aby neutrpěla jejich křehká dušička. Chudáci učitelé, ještě dostávají podobné nesmyslnosti k výuce, aby se náhodou nenudili při krocení děti :^)

ODPOVĚDĚT
Jitka S. (desty) ID 54, mimibazar.cz/jitkas (29.12.2013, 10:04)
Jsem ráda za klasiku. Ale já na inovátorství nikdy moc nebyla ,-)

ODPOVĚDĚT
Petra V. (tegina) ID 155688, mimibazar.cz/tegina (29.12.2013, 9:43)
Já nedám dopustit na klasiku...a názor, že děti už málo píši j hrozný, i když je pravdivý.. jsem zvědavá, kde to naše školství jednou dospěje...ale pokud by mi škola jinak vyhovovala, tak bych na písmo možná nedala...ty o kterých uvažuji já ho naštěstí nemají. Tak mám jednodušší rozhodování. Tak ať jste spokojená (F).

ODPOVĚDĚT
Lucie Č. (kracmerka) ID 1453 (29.12.2013, 9:31)
Tak mi se učíme klasické a jsem za to ráda. v první a druhé jsme měli písanku a to bylo jediné kde se trochu hledělo na úpravu, paní uč. říkala, že do písanky se písmenka malují... :-) :-) :-) zrovna teď před Vánoci jsem našla pár dopisů od mojí babičky a i když psala hodně zdobným a kličkatým písmem, kluci to přeluštili :-) :-) :-)
Navíc si myslím, že každému vyhovuje něco jiného a tak mají na výběr, jak psát. V mém okolí většina píše psacím a spojuje, já sama mám pár písmen z tiskacího a ty napojuji (S.Z,H...většinou velká písmena) prostě jsem si přizpůsobila písmo pro sebe tak jak mi vyhovuje - měla jsem na výběr a jsem za to ráda

ODPOVĚDĚT
Olga P. (Freya) ID 37220, mimibazar.cz/freya (29.12.2013, 9:21)
Písmo se mi líbí. Naše děti se učily klasiku a vzhledem k tomu, že už se na krasopis prakticky nehledí a děti píší minimálně (vše mají předtištěné v pracovních sešitech nebo z počítače) mi přijde praktičtější i do budoucna. Moje dvě děti (11 a 9) stejně inklinují k malému tiskacímu (vše tak vyplňují do pracovních sešitů). Mě písmo přijde praktické a líbí se mi. (Y)

ODPOVĚDĚT