Zas ta autoškola
Dnes jsem prvně byla na cvičišti, učit se rozjezdy, rozjezd do kopečka,... Jsem z toho úplně hotová, nohy mě bolí, klepou se, je mi do breku. Mám pocit že to co mi instruktor říkal co a jak dělat do příště zapomenu. dál kom.
FOTKU MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Celkem 16 komentářů
Jitka Ř. (rezacovaji) ID 127714 (28.4.2014, 14:52)
Klídek, to se poddá, někdy to chce měsíce i roky, ale na mém příkladu je vidět, že se to dá naučit, také mi to zpočátku vůbec nešlo. Musíte si zautomatizovat řazení,a byste se na to nemusela dívat, zvyknout si dívat se dopředu a ne na volant a pod. a ještě si u toho všímat dopravních značek, to nejde hned, chce to čas, poddá se to.

ODPOVĚDĚT
Vera N. (Vera N) ID 136348 (25.4.2014, 13:31)
To je začátek. V klidu. Dcera po prvních jízdách chtěla skončit. Dnes jezdí jako ďas. (Y) (Y) (Y)

ODPOVĚDĚT
Jaroslava H. (Jarkaha) ID 176056 (25.4.2014, 10:38)
V klidu, jsou to začátky, já nebyla o nic jiná. Jednou se tomu budete smát :-D Přeji hodně štěstí (Y)

ODPOVĚDĚT
Jana K. (zozefka) ID 348533 (25.4.2014, 9:56)
Budte v klidu, je to jen o strachu, prostě ho nechte doma a věřte si.....podobné pocity jsme měla každá, ale pak ten výsledek....hodně štěstí (Y)

ODPOVĚDĚT
Daniela W. (truelove23) ID 511661 (25.4.2014, 9:18)
to je obycajna svalovka :) od toho ake ste sa s nohou hrali so spojkou :) to prejde casom (mna to chytilo od nervozity a od sustredenia na skuske!) inak k autoskole - jednu celu autoskolu som neurobila(viac problemov+zly zly zly instruktor) ..po 2 rokoch,kedy som sa bala opat robit autoskolu som si nasla skveleho instruktora(dlhe hladanie a citanie recenzii autoskol) a urobila som hned na prvy pokus! ale uprimne si nepamatam ako - mam realne vypadok pamate co sa tyka parkovania-nepamatam si z neho nic,len ako som sadla do auta a potom bola zaparkovana v poslednej "garazi" (Y)

ODPOVĚDĚT
Daniela W. (truelove23) ID 511661 (25.4.2014, 9:20)
ono sa to zda,ze sa to neda,ze tych informacii je vela,ze sa musite sustredit na vela veci,ale postupom casu to bude prirodzenejsie a hlavne - dolezite je urobit nejako autoskolu... neskor s vodicakom uz viete chodit na prazdne parkoviska a cvicit :) mna priatel teraz uci ako vyjst z garaze(taka ta poschodova tocita garaz) a ako parkovat(pretoze je ine parkovat medzi pneumatiky ako medzi auta) prajem vela stastie a nech vam to vyjde hned prvykrat!!! (L)

ODPOVĚDĚT
Anonymní uživatel (Zrušený účet) ID 99576 (25.4.2014, 8:47)
Hlavní podle mě je, naučit se zklidnit. Instruktor je tam od toho, aby vám připomínal, co zapomenete, on se má moc rád a svoje auto taky na to, aby vše ponechal na vašem úsudku, to se zase nebojte.... ,-). Čím častěji budete jezdit, tím míň stresovat se budete. Jsou tací, u kterých se to stupňuje, tam je asi na zvážení skončit, takový řidič je hrozbou pro sebe i pro ostatní. Vy se hlavně dobře naučte značky a to, jak ovládat auto, ostatní vám připomene instruktor, jistě po první jízdě nebude čekat zázraky. Jak správně píše Janička, není nad to, začít po získání řidičáku jezdit sám a podle svého aby vám nikdo nenutil svůj způsob jízdy, to je k nezaplacení. hodně štěstí. (F)

ODPOVĚDĚT
Jana B. (hotelka) ID 458868 (24.4.2014, 23:01)
Hnko ty začátky jsou asi pro všechny stejně těžké,ale všechno přejde.Já jezdím již 44 let a to nepočítám dobu mateřské.Jinak každý den do práce i teď když jsem v důchodu.Začínala jsem na odlehlém parkovišti vždy ve večerních hodinách s manželem, abych to dostala do ruky a nohou.Po dosažení řidičáku jsem tajně brala auto aby manžel nevěděl a jezdila jsem sama.To aby mně do toho nikdo nekecal.Byla to nejlepší škola. Tak Vám držím palce ,a nenervujte se. (Y) (Y) (Y)

ODPOVĚDĚT
Lenka V. (paví očko) ID 241949, mimibazar.cz/paviocko (24.4.2014, 22:44)
Hani, já při jedné jízdě byla už tak mimo, že při odbočování do leva jsem namísto blinkru vytáhla ruku z okna a mávala ,-) +o( a co se týče pedálů, tak i když s někým jedu jako spolujezdec, tak se mi hýbají nohy ,-) prostě řadím, brzdím a přidávám plyn (smich), ale jestli Vás bolí nohy, neměla jste daleko sedačku nebo nepohodlné boty?

ODPOVĚDĚT
Hana S. (Simetka) ID 283567, mimibazar.cz/simetka (25.4.2014, 7:46)
Nene botky byly pohodlné, sedačku jsem měla taky dobře, spíš bych řekla že to bylo z té nervozity. Jakmile jsem vylezla z auta, tak jsem měla snad olověné nohy, nemohla jsem udělat pořádně ani krok jak jsem byla ztuhlá. To já taky když jedu s manželem tak taky hýbu nohama, ale já hlavně brzdím. Pro mě i ta 50ka je rychlá. :-$

ODPOVĚDĚT
Veronika R. (lucy1412) ID 302817 (25.4.2014, 7:28)
:-D :-D :-D Instruktor asi koukal, že? (Y) (Y) (Y)

ODPOVĚDĚT
andrea t. (andy77) ID 40311, mimibazar.cz/andy77 (24.4.2014, 23:07)
Tak ten začátek mne silně pobavil ,-)

ODPOVĚDĚT
Nikola B. (nikibureska) ID 316965, mimibazar.cz/nikibureska (24.4.2014, 21:08)
Hani, já si udělala řidičák už v 18 a teď jsem za to ráda. Protože, čím bych byla starší, tím bych měla větší strach. Jezdím už 11 let a myslím, že hodně dobře. Ale člověk se prostě k tomu musí dopracovat.. Abych pravdu řekla, měla jsem strach ze všeho, i z testu, před jízdama jsem bývala zpocená jak prase ,-) a před závěrkou jsem z nervozity málem umřela, pak jsem ale všechno zvládla.. A ještě musím říct, že ani po autoškole jsem hodně věcí ještě pořádně neuměla (viz.parkování, rozjezdy do kopce, soustředit se na více věcí, atd..) Všechno přišlo časem a teď vozím 2 děti často a převážně po dálnici (Y) Držím pěstičky, ať vše zváldnete! (L)

ODPOVĚDĚT
Hana S. (Simetka) ID 283567, mimibazar.cz/simetka (25.4.2014, 7:50)
Mně bude 32 a od té 18ky jsem se k tomu taky kopala a dokopala jsem se až teď (kvůli dětem a práci). Já se právě dost bojím i jako spoluje jezdec, protože jsem zažila dost bouraček. Jak osobně, tak i blízkých osob (do táty narazil autobus a díky tomu nahoře tady ještě je, bohužel se mi zabil kamarád, ne vlastní vinou, byl to snad ten nejspolehlivější a nejopatrnější řidič kterého jsem znala a bylo mu to prd platný), takže já mám to trauma už hoodně dlouho, proto ten strach.

ODPOVĚDĚT
Petra M. (pett*) ID 81, mimibazar.cz/pett (27.4.2014, 0:46)
pokud to tam někde nahoře máte zapsáno, je úplně jedno jestli budete jako řidič, nebo jako spolujezdec, prostě se na to vybodněte. Důležité je, aby jste měla instruktora/ku, který bude v pohodě a nebude ještě víc srážet vaše sebevědomí ale naopak bude povzbuzovat a dodávat odvahu. Vždycky si můžete dokoupit i pár jízd navíc :-) nebojte se nic, když do příště zapomenete, instruktor připomene, nebojte se mu o tom říc, poddá se to, uvidíte (Y)

ODPOVĚDĚT
eva M. (barewica) ID 255641 (24.4.2014, 20:47)
Taky jsem si udělala řidičák až v 28 letech, každý den seděla hodinu u testů, abych uměla všecky otázky, a u jízd jsem se klepala taky, nervozita jako hrom, nevěděla sem, co s rukama, nohama.. když jsem jela prvně sama na nákup, tak jsem myslela,ze ani nedojedu domů :-), ale mám přítele, řidiče z povolání,takže hnedka od začátku pěkně vojna, žádný já se bojím, prostě pojedeš a hotovo, takže 100km v naprosté mlze, v hustém provozu, potmě v novém autě a už to metl 120 přede mnou a já samozřejmě musela taky, protože jsem neznala cestu a ted jsem za to ráda :-$nebojte se, to zvládnete, musíte si víc věřit (L)

ODPOVĚDĚT
Andrea V. (ajuse1) ID 359721 (24.4.2014, 20:28)
nebojte se, já se bála řídi i po autoškole, ale přítel mě stále nutil řídit a to měl 4 roky staré auto a dneska po 6 letech od autoškoly už jezdím pomalu furt já, i když Prahu bych si asi nelajzla, ale po Pardubicích a Chrudimi jezdím už snad dobře. o víkendu jsem konečně zvládla zaparkovat podélně (většinou se tomu vyhýbám, ale tady nebylo zbytí). Ještě donedávna jsem si na silnicích mezi vesnicemi pomalu zastavovala, když proti mě jelo auto, u závěreček u Autoškoly mi to i chcíplo, ale dala jsem to a vy to dáte taky, věřte si a nenechávajte strach vyhrát. (F)

ODPOVĚDĚT
Ivana Ř. (sedmi) ID 29605, mimibazar.cz/sedmi (24.4.2014, 20:19)
..dit a tak. Věřte mi, vím , o čem píši. Jízdy a testy jsem udělala napoprvé a jezdit mě moc baví a nepřemýšlím, co kdy mám udělat jako dříve (F)

ODPOVĚDĚT
Ivana Ř. (sedmi) ID 29605, mimibazar.cz/sedmi (24.4.2014, 20:16)
Nebojte Hani, tovšichni, nebo tedy mluvím za sebe. Nevěděla jsem, co dříve, řazení, pedály, blinkry a nedej bože stěrače. To se naučíte postupně, nejde vše hned, nikdy jsme neseděla předtím v autě za volantem, jako třeba jiní...Couvání pozadu mi nešlo na parkovišti a musím napsat, že zásadně jezdím předkem :-)) a necouvám. Nebojte se, má vedle vás pedály, kdyby něco a musí vám pomoci. Já jsem poprvé jela hned po testech někde po vesnici asi 20 cítkou (H) A když jsem začala po řidičáku jezdit, tak zásadně jsem musela někoho mít vedle seba :-) hlavně řidiče a dnes jezdím sama a jsem ráda že mi do toho nikdo nemluví, naopak mám větší reflexy než ten můj, vždy ještě upozorňuji. To se vše naučíte,
spojku sešlapujete vlastně s plynem a pomalinku jí pouštíte nahoru a držíte , zatímco plyn lehce sešlapujete.. (F) Držím palečky a nebojte, jednou budete jezdit bez přemýšlení, co dříve udělat a jak řa

ODPOVĚDĚT
Hana S. (Simetka) ID 283567, mimibazar.cz/simetka (25.4.2014, 8:03)
Já právě taky nikdy neseděla za volantem, ty co jsou se mnou v autoškole, tak co jsem se ptala, tak ty už právě za volantem seděli, co říkali, tak tam sedávaj dost často. Jenže i když bych chtěla jít někam cvičit, tak budu muset brát i děti a popravdě to se mi moc nechce. Nemáme tady nikoho kdo by pohlídal, babičky bydlí daleko. A hlavně mladší synek se ani nenechá od nikoho hlídat, krom od babi a dědy(bojí se dost lidí), zatím.

ODPOVĚDĚT
Petra M. (pett*) ID 81, mimibazar.cz/pett (27.4.2014, 0:52)
neptejte se ostatních, zbytečně se stresujete :-) jste tam sama za sebe ne za ty druhé. Nebyla jsem na tom ve svých začátcích tak strašna, jako vy :-) ale taky jsem se hdně bála, pomohlo mi, když jsem si říkala, že když řídí naprosto s přehledem moje největší sokyně, zvládnu to já taky, nejsem přeci o nic horší ,-) a jinak buďte ráda, že jste to měla jen "cvičně", já měla před lety v plném provozu hned i tu úplně první jízdu no a přežili jsme to nakonec všichni :-) Navíc dneska jezdí autoškoly fakt krokem, až mě to kolikrát točí :-)) nás honil instruktor slovy "co jeee, nevezeme kafe, jezdíme padesátkou" a měl recht, zvykně si hned od začátku, instruktor má vlastní pedály, takže se není čeho bát, jinak pak budete jezdit pomalu pořád a kdejakej nervní debil na vás bude furt troubit a nervovat vás o to víc :(

ODPOVĚDĚT
Michaela S. (michirigi) ID 196347 (24.4.2014, 20:14)
Byla jsem na tom stejně,taky jsem byla hoodně vyklepaná, má první jízda byla hned ve městě,takže rovnýma nohama hned do provozu sice na malém městě,ale i tak jsem byla úplně upocená snad všude,nikdy jsem auto neřídila až tam....nebojte to dáte,nic na tom není,moc nad tí přemýšlíte půjde to úplně automaticky (Y)

ODPOVĚDĚT
Vendula M. (vandahope) ID 362870 (24.4.2014, 20:13)
Nebojte, mně také připadlo, že se to nemůžu nikdy naučit. Nejvíc jsem se bála parkování a při odbočování - podívat se do zrcátek, hodit blinkr, přibrzdit, podřadit, odbočit - moc věcí najednou. Měla jsem pocit, že každou jízdou toho umím míň a míň, ale pravdou bylo, že jsem si víc uvědomovala v čem dělám chybu. Jízdy jsem udělala napoprvé, bylo mně 32 let, byla jsem na začátku 8. měsíce těhotenství. Jezdím už 4. rokem a baví mě to. (L)

ODPOVĚDĚT
Hana S. (Simetka) ID 283567, mimibazar.cz/simetka (24.4.2014, 20:03)
Ty postupy co a jak a kdy sešlápnout spojku a plyn,atd..... . nezvládám to všechno najednou těma nohama korigovat. Příště mě chce vzít už do města, ale popravdě si na to ještě netroufám. Raději bych vyjela do města až si budu trošku víc jistá v tom co dělám. Taky jste měly problém zkorigovat ty nohy? Teď mi přijde že to co mi povídal šlo úplně mimo mně. Už se ani nebojím testů, ale to řízení no hrůza. Jak jste to měli vy?

ODPOVĚDĚT
Šárka Š. (sarinkab96) ID 372049 (24.4.2014, 20:12)
Nebyla jsem na tom lépe a to mě za přestupky ještě vždy někde vysadil, nejlépe 5km za Varama ,-) ....nebojte, to si sedne,ale potrvá to, i proto jste dnes nebyla v ostrém provozu. Nemyslete na to, co říkal, až si příště sednete nohy si sami rozpomenou a klepat se budou, hlavně při zkouškách a když se klepat nebudou, budou jako z olova....fakt, asi tak 99% lidí to dá, ted výjimkou je můj kamarád, tomu to dali na 8.pokus se slibem, že řídit nebude :-D, ale to není Váš případ. A hlavně, příště šup do města, žádné netroufám si, to si nebudete troufat ani po 10ti jízdách, pak zase bude pršet nebo tma.....šup šup, až Vám to chcípne v půlce křižovatky a auta budou netrpělivě troubit, tak nastartujete a rozjedete se, že ani nebudete vědět jak :-$ Držím pěsti, já na to tak ráda vzpomínám.

ODPOVĚDĚT
Šárka Š. (sarinkab96) ID 372049 (24.4.2014, 20:13)
JO a na řadící páku se budete koukat i ještě po autoškole, ikdyž Vám to jistě už teď zakazuje :-) :-) :-)

ODPOVĚDĚT
Ivana Ř. (sedmi) ID 29605, mimibazar.cz/sedmi (24.4.2014, 20:22)
(H) pravda, jednou jsem koukala i na pedály ,-), jestli mám nohy, kde mají být ,-) Učitel na mě jen nevěřícně zíral (H)

ODPOVĚDĚT
tereza š. (chikita) ID 108490, mimibazar.cz/chikita (24.4.2014, 20:11)
8o| 8o| 8o| 8o|jako bych slyšela mluvit sebe,jsem na tom úplně steně.A to jezdím ve městě rovnou.Je to hrůza,jsem nervozní,rozklepaná,nevím co dřív s rukama,nejde mi podřazování,jezdím všude max 40.Je to hrozný,mám pocit,ze to nikdy neudělám,katastrofa +o(Nejhorší je ten strach a nervozita a stres z toho,kolik věcí naráz musím sledovat a dělat |-)

ODPOVĚDĚT
Hana S. (Simetka) ID 283567, mimibazar.cz/simetka (25.4.2014, 7:57)
Terezko, držím vám palečky ať to zvládnete. Já vůbec nevím kdy a kam s těma nohama, dneska už vůbec nevím co jsem kde včera sešlápla. Možná jsem zmatená z toho všeho co mi instruktor říkal , sešlápnout spojku, zařadit, povolit do záběru a jestli se to rozjede samo nebo jsem do toho už sešlapovala plyn, no prostě mi to úplně vypadlo. Přitom mi říkal, že napoprvý to nebylo vůbec špatný, ale mně přišlo že snad sešlapuju všechny pedály najednou. Jo a brždění, no nevím jestli si pamatuju dobře že se při brždění sešlapuje spojka s brzdou nebo jen brzda. Vidíte jak jsem úplně mimo? 8o|

ODPOVĚDĚT
Šárka Š. (sarinkab96) ID 372049 (24.4.2014, 20:16)
40....super náhodou, pamatuju si, jak jsem na 300m nebyla schopná přeřadit z 2 na 3, fakt sedne si to, ale není to hned....nejvíce praxe získáte až pak ježděním, že Vám něco nejde, no a, čím více chybujete, tím více si to správně zkusíte a lépe vštípíte. Zrcátka, blinkry, řazení, rozjezd....vše najednou a ještě sledovat provoz, jasně, že nevíte co dřív, ale víte, co máte dělat, to je dobrý základ. Nikdo učený z nebe nespadl, ale žádné sebepodceňování! Dali jste se na vojnu, tak musíte bojovat a je super, že bojujete (Y)

ODPOVĚDĚT
Hana S. (Simetka) ID 283567, mimibazar.cz/simetka (25.4.2014, 7:43)
Jojo to bojovat budu, chci hlavně kvůli dětem a taky bych se neměla jak dostat do práce po rodičáku. No sledovat ještě tu rychlost nezvládám. Učil mě jen rozjezd a přeřazení z 1 na 2. Mám problém šlápnout na plyn, neodhadnu to nakolik to sešlápnout. Řek mi ať přidám víc plynu a mně to přišlo že jedu mooc rychle a to jsem přeřazovala teprv na 2. :-(

ODPOVĚDĚT