Dysgrafie
Mamči, jak jste poznali, že Vaše dítě trpí dysgrafií? Syn chodí do druhé třídy a psaní mu prostě nejde, ať se snaží sebevíc. Obrací zrcadlově tiskací písmena, hlavně Z a J. Více v komentu...
FOTKU MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Celkem 12 komentářů
Alena B. (Alka1) ID 135312, mimibazar.cz/alka1 (16.9.2014, 13:03)
(X) měla každé písmenko jinak veliké a jinak nakloněné,přetahovala nad řádek i pod řádek, hodně zaměňovala malé psací z a r ..

ODPOVĚDĚT
Pavlína V. (Pavlína*) ID 418621 (16.9.2014, 10:51)
Náš malý má 5 let a začíná se zajímat o písmenka.Je levák,písmenka píše zrcadlově a jěště k tomu se podepisuje tímto stylem : REVILO -z prava do leva. Když jsem to viděla po prvé,tak jsem myslela,že mě trefí šlak. On si to neuvědomuje,že je to špatně, i když tak ho to nikdy nikdo neučil.Objednali jsme se do PPP,když řeknete,že má dítko problémy s dysgrafií nebo prostě s psaním,tak paní říkala,že takové případy berou přednostně,nás vzali do týdne od objednání. Psycholožka říkala,že na jeho věk je to brzy,že pořád ještě zraje a vyvíjí se,ale já mám strach,aby neměl ve škole velké problémy/tento rok je předškolák. Kontrolu máme za 2 měsíce,máme mu číst knížky a ukazovat prstem na čtený text,aby viděl z které strany kam se čte a píše a taky máme sešit a trénujeme psát písmenka a slova,tak jak se má. No je to boj,ještě všechny písmenka začíná psát od spod řádku.

ODPOVĚDĚT
Kateřina H. (kacule79) ID 62001, mimibazar.cz/kacule79 (16.9.2014, 12:34)
Pavlí tak snad to bude ještě dobrý, je fakt ještě malej. Můj syn píše odspodu řádku zase číslice. Nějak jsem to neřešila, jen jsem mu říkala, že takhle se to nedělá. Ale jak to tady pročítám, tak jsem pořád víc a víc přesvědčená, že určitě bude mít nějaký problém. Jsem z toho docela špatná, ale na druhou stranu bude pro všechny lepší, když budeme vědět, jak to opravdu je. Dnes napíšu email třídnímu učiteli a uvidíme, co mi odpoví.

ODPOVĚDĚT
Jitka K. (kalafunka3) ID 119508 (16.9.2014, 6:26)
v první třídě jsme to nepoznali, dcera taky psala zrcadlově a její psaní nebylo tak úhledné. PPP jsme našli sami až ve třetí třídě a to na vlastní žádost, ve škole nám to nikdo neporadil. Naopak mě vždy učitelka ujišťovala, že všechno je v pořádku atd.Nejvíc mě zaráželi její diktáty, které měla samou chybu a pravopis odůvodnit uměla a zápisky v notýsku po ní nikdo nepřečet, ani ona sama :-(. Pokud máte jakékoliv podezření, nečekejte a nenechte se nikým a ničím uchlácholit. Zajděte do PPP a uvidíte

ODPOVĚDĚT
Lucia H. (tajpa) ID 335642, mimibazar.cz/tajpa (15.9.2014, 21:08)
Já jsem jako děcko psala nejen všechna písmena obráceně, ale ještě navíc zprava doleva. Jestli to byla taky nějaká dys porucha, to nevím, tehdy nám to nikdo nepojmenoval, naši se mnou jezdili k jednomu starému pánovi - speciálnímu pedagogovi v důchodu a ten se mi tak věnoval, že když jsem nastoupila do první třídy, uměla jsem už perfektně a hlavně správně psát a žádné problémy jsem už neměla. Určitě s tím zkuste taky někam zajít, pokud se nic nezjistí, budete aspoň vědět, že je v pořádku a není to dys poruchou, pokud něco najde, tak vám poradí, jak se mu dále věnovat a určitě mu to pomůže i ve škole.

ODPOVĚDĚT
Jarka S. (pupuša) ID 91897 (15.9.2014, 20:08)
Pokud měla učitelka podezření, měla navrhnout PPP už na konci 1 třídy.
Nechala bych novému učiteli čas, aby mohl synovu práci posoudit (což po 14 dnech fakt nejde) a na třídních schůzkách bych se ho zeptala jak to vidí on.
Do PPP se můžete objednat i sama, ale čekací lhůty jsou dlouhé.
Nehrotila bych to. Je začátek 2 třídy, je to kluk a ... ne všichni píší krasopisně. Někdo prostě škrábe, někdo hledá svůj styl delší dobu....



Třeba bude doktor a už teď píše pravou doktorštinou ,-) (F) (F) (F) (F)

ODPOVĚDĚT
Kateřina H. (kacule79) ID 62001, mimibazar.cz/kacule79 (15.9.2014, 21:53)
S tím doktorem jste mě trochu povzbudila, to by mi vůbec nevadilo.... ,-). Syn ale zatím žije tím že bude hokejista, tak tam vlastně psaní moc potřebovat nebude :-)

ODPOVĚDĚT
Helena H. (EllieH) ID 114587, mimibazar.cz/ellieh (15.9.2014, 19:54)
Můj syn psal zrcadlově obráceně i některá čísla, pletl si při čtení písmenka bxd a pxt.....dopisovala jsem si s paní učitelkou, pozorovaly jsme ho obě dvě a nakonec jsme šli do PPP, kde diagnostikovali dysortografii. Pokud máte podezření, promluvte si s paní učitelkou, škola Vám dá doporučení do PPP.......Hodně štěstí a nevěste hlavu, není první ani poslední.

ODPOVĚDĚT
Kateřina H. (kacule79) ID 62001, mimibazar.cz/kacule79 (15.9.2014, 21:51)
Děkuji, no při čtení si bxd také plete. Zítra napíšu učiteli aby to sledoval a uvidím, jaká bude jeho reakce.

ODPOVĚDĚT
marie d. (maječka22) ID 116161, mimibazar.cz/majecka22 (15.9.2014, 18:41)
POKUD TO PODEZŘENÍ UŽ BYLO TAK NA TO VYŠETŘENÍ JDĚTE.OBJEDNEJTE SE CO NEJDŘÍV,CO VÍM TAK SE NA VYŠETŘENÍ DLOUHO ČEKÁ.PRCEK BY SE MOHL ZBYTEČNĚ TRÁPIT *-).MÁM TAKY DRUHAČKU,VYCHOVÁVÁM JI JAKO BABIČKA,MÁMA SELHALA.VÍM JAK DĚTI DOKÁŽÍ BÝT NEŠŤASTNÉ KDYŽ SE TOLIK SNAŽÍ A ONO TO NEJDE.VNUČKA SI PSANÍ JAKŽ TAKŽ VYPILOVALA O PRÁZDNINÁCH.MÁME JI HODNĚ CHVÁLIT KAŽDÝ PSANÝ ÚSPĚCH.TAKŽE CHVÁLÍME AŽ DO NEBES,MÁLEM SE KLANÍME (H) (F) (F).HODNĚ KRESLÍME,PROCVIČUJEME RUKU (F)

ODPOVĚDĚT
Radka H. (radkaaa) ID 95559 (15.9.2014, 18:37)
Ani bych nemluvila s učitelem, ale rovnou zašla do pedagogickopsychologické poradny. Většinou se objednává, zkuste si tam zavolat a objednat se sama....
Dcera je též dysgrafik, také občas zrcadlové psaní a hlavně psaní nečitelné, úpravy sešitu bývaly šílené, dnes je v 9. třídě a docela se to zlepšilo. Měla i úlevy na písemný projev a diktáty - protože je nestíhala psát.

ODPOVĚDĚT
Šárka B. (Brblalka) ID 248206 (15.9.2014, 17:01)
Určitě promluvte s učitelem. U nás ve škole máme třeba zástupkyni ředitelky, která zároveň působí jako pedagogický poradce pro různé poruchy. Takže u nás třeba nebyla ani třeba návštěva PPP, protože dcera má dysfunkce slabého rázu a naučila nás jak s tím máme pracovat (hello)

ODPOVĚDĚT
Zuzana M. (ZuzaM) ID 37334, mimibazar.cz/zuzam (15.9.2014, 16:29)
Doporučila bych promluvit s učitelem a dojít do PPP.

ODPOVĚDĚT
Kateřina H. (kacule79) ID 62001, mimibazar.cz/kacule79 (15.9.2014, 16:21)
Paní učitelka v první třídě už naznačila, že se jí to psaní nelíbí, že ho pozoruje a on se snaží, ale že mu to prostě moc nejde. Říkala, že ho bude sledovat a kdyby se to ve druhé třídě nezlepšilo, tak že by nás někam poslala. Jenže my jsme přestoupili do jiné školy, takže nový pan učitel to neví, protože syna nezná. Nevím, jestli ho mám zkontaktovat a říct mu to, manžel nechce, prý ať to nehrotím, ale pro mně by bylo i lepší, kdybych věděla jak to je, že musím mít člověk jiný přístup i při psaní úkolů, protože takhle je to o nervy......Děkuju.

ODPOVĚDĚT
Alena M. (Minarikova) ID 78743 (16.9.2014, 7:24)
Projevy dys... se vetšinou určují na začátku a nebo v pololetí druhé třídy. Ale zkušená a vnímavá paní učitelka, takové dítko odhalí už během první třídy. Vyhledejte v okolí nejbližšší pedagogicko psychologickou poradnu. Objednat se můžete sama, ale čekací doba je delší. Udělala bych to hned teď. Než tam začne být nával a začnou posuzovat odklady do školy. Tam vám i poradí jak s dítětem pracovat, aby se to zlepšilo. Podle toho, že píš zrcadlově, to vypadá na zkříženou lateritu.

ODPOVĚDĚT
Jitka D. (Ayra) ID 3251, mimibazar.cz/ayra (15.9.2014, 16:29)
Asi nemá smysl, abyste zjišťovala kdo a co jak poznal - projevy mohou být různé, v různých oblastech a v různé míře. Pokud máte podezření, nemusíte vůbec čekat na to, až vás někdo někam pošle, a do PPP můžete dítě objednat sama. V PPP ho vyšetří, prohlédnou školní sešity (většinou je dobré, když i učitel napíše pár slov k problematice) a budete vědět víc.

ODPOVĚDĚT