Nárok na PPM po ÚP
Prosím, kamarádka byla na RP (cca. 5let), pak 2měsíce PP, 5měsíců ÚP. Má možnost nastoupit do PP a je čerstvě těhotná. Pokud nastoupí, do 270dní pro nárok na PPM se ÚP a RP nepočítá? Bude příp. na nemocenské a pak rovnou RP od narození dítěte???
FOTKU MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Celkem 1 komentář
Hanka B. (Hanka_Bohmova) ID 272761, mimibazar.cz/hanka-bohmova (24.9.2014, 14:05)
Počítá se prakticky jen doba zaměstnání (jsou výjimky, ale dost speciální, nejběžnější je asi zápočet doby úspěšného studia). Pracák ani rodičák, pokud během něj netrvalo zaměstnání, se nepočítá.

Pokud tedy ten rodičák byl bez trvání zaměstnání, nebude mít nejspíš dostatek. V takovém případě se to řeší nemocenskou 6 týdnů před porodem, trvá až do konce šestinedělí. Potom rodičák, variantu si může volit, 3 roky určitě, kratší v případě, že by měla dostatečně vysoký plat (nemocenskou).

ODPOVĚDĚT
Marcela K. (Kutim) ID 259100, mimibazar.cz/kutim (24.9.2014, 14:23)
Dobrý den,
moc děkuji! Nebude mít radost, ale aspoň správné informace...
Obdivuji všechny, kteří se v soc.dávkách orientují (F)

ODPOVĚDĚT
Hanka B. (Hanka_Bohmova) ID 272761, mimibazar.cz/hanka-bohmova (24.9.2014, 14:27)
Je potřeba, aby tu nemocenskou začala v zaměstnání. Když tam bude dlouhodobě, není problém. Ale kdyby ji vyhodili, je potřeba naběhnout hned ke gyn. a zkusit, zda by jí nedala nemocenskou pro rizikáč nebo tak (lhůta je 7 dní po skončení pracovního poměru). Pokud to vyjde, OK, bude na nemocenské, potom k 6. týdnu před TP si nechá na OSSZ spočítat a potvrdit, že jí nevzniká nárok na mateřskou. S tím lejstrem dojde ke gyn. a dr. jí neukončí neschopenku, ale bude ji vést dál na té nemocenské z důvodu porodu, co teda trvá do konce šestinedělí. Ukončí ji šestinedělím, pokud by ovšem trvaly nějaké vážnější komplikace po porodu, může nemocenská trvat i déle, už zase ne z důvodu porodu, ale z těch zdravotních poporodních důvodů.

Důležité tedy je, že nesmí mít víc jak týdenní mezeru mezi zaměstnáním a nástupem na nemocenskou. Např. vyhodí ji v 6. měsíci, ona bude doma a 6 týdnů před TP by chtěla nast

ODPOVĚDĚT
Hanka B. (Hanka_Bohmova) ID 272761, mimibazar.cz/hanka-bohmova (24.9.2014, 14:28)
nastoupit nemocenskou - nelze, nedostane nic. Jde to u PPM, ta má dlouhou ochrannou lhůtu, ale nemocenská ne.

Takže v případě ztráty zaměstnání během těhotenství si toto pohlídat - nemocenská hned.

ODPOVĚDĚT
Marcela K. (Kutim) ID 259100, mimibazar.cz/kutim (24.9.2014, 14:44)
Děkuji, úplně jasné - ale až od Vás, nikde jinde jsem souvislosti nedohledala. Vždy jenom kousky...

ODPOVĚDĚT