ZKRÁCENÝ ÚVAZEK O 3 HOD. TÝDNĚ
Prosím o info, pokud mi zaměstanvatel povolí zkrátit úvazek o 3 hod. týdně kvůli vyzvedávání dětí z MŠ, krátí se zákl. výplata, osobní příplatek, důchodové připojištění, nemocenská, OČR úměrně? Údajně je to více, nevím, dle čeho počítat. Děkuji.
FOTKU MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Celkem 1 komentář
Hanka B. (Hanka_Bohmova) ID 272761, mimibazar.cz/hanka-bohmova (13.10.2014, 22:09)
Důchodové pojištění, nemocenská, očr se počítají z hrubé mzdy. Takže se krátí tak, jak se vám pokrátí hrubá mzda - což bude zřejmě poměrně. Ale očr a nemocenská se počítají z průměru za posledních 12 měsíců, bude tedy ještě rok trvat, než se budou počítat jenom z těch pokrácených výplat - hned po krácení se to ještě neprojeví a postupně budou klesat pořád víc a víc (jak se započte víc a víc těch zkrácených měsíců) a za rok už se pak bude počítat jen ze zkrácených mezd.

Náhrada mzdy v prvních 14 dnech nemoci se počítá podle aktuálně platného úvazku, takže ta klesne hned - teda náhrada mzdy za dny, kdy máte těch méně hodin, protože náhrada se platí za každou pracovní hodinu. Stejně to funguje s dovolenou, když vyjde dovolená na pokrácený den, tak za ni bude menší finanční částka.

Osobní příplatek - tam záleží, jak ho zaměstnavatel vypočítává.

ODPOVĚDĚT
Hanka B. (Hanka_Bohmova) ID 272761, mimibazar.cz/hanka-bohmova (13.10.2014, 22:10)
Základní výplata - záleží, jak ji máte, jestli fixní (tam by přepočítal nejspíš úměrně podle změny úvazku), nebo jste placená hodinovou mzdou každý měsíc jinak, to by se ve výsledku drobně lišilo.

K většímu krácení může dojít u ČISTÉ mzdy v případě, že byste klesla kvůli menšímu úvazku pod minimální mzdu (pod 8500 nyní). Tam by se pak mohl přidat kromě klasického poměrného prácení hrubé mzdy také doplatek na zdravotní pojištění, doplatek do povinného minima. A tím by se víc snížila čistá mzda. Takže u tohoto záleží, kolik berete, jestli se tím krácením přehoupnete pod 8500, nebo jestli ne.

ODPOVĚDĚT
Jarka K. (Jarka48) ID 406667 (14.10.2014, 0:00)
Děkuji (Y) (Y) (Y)

ODPOVĚDĚT