Amanda P. (amandapalm) ID 424205 (23.2.2015, 21:53) |
To bude pšenice, trošku žita a semínka. Vody tak 65- 70% objemu mouky. http://www.zdravapotravina.cz/chleba/chleb-drevorubecky-fitness-inter-europol-piekarnia no vida. Zkuste toto 450 g hladké nebo chlebové mouky 150 g žitné chlebové mouky 350 ml vody 50 g slunečnicových semínek 50 g lněných semínek 12 g soli 1 lžíci sladěnky (tedy pokud doma máte klasický slad, tak 10 g mletého karamelového sladu) a nebo lžíci sladové kávy z DM (případně lžíci cara či jiné obilninové kávoviny) 15 g droždí Rozmíchejte droždí se sladem a 50 ml vody a nechte nakvasit. Posléze smíchejte mouku s 250ml vody a kváskem a důkladně vyhnětejte, dokdu těsto nepřestane lepit. Nakonec přidejte posleních 50 ml vody, ve kterých rozpustíte sůl a semínka a ještě pořádně prohnětejte.
ODPOVĚDĚT |
| Amanda P. (amandapalm) ID 424205 (23.2.2015, 21:54) |
Těsto nechte vykynout - ideálně v lednici či na balkóně pomalu, při nízké teplotě (bude pak mít mnohem lepší chuť a bude nadýchanější) dokud nezdvojnásobí svůj objem. Vykynuté těsto rozdělte na tři díly, na pomoučeném válu přikryjte pomaštěnou potravinářskou folií a nechte 20 minut odpočívat. Pak těsto vytvarujte podle tohohle videa. https://www.youtube.com/watch?v=gudVmShm34s opět překrjte pomaštěnou folií a nechte nakynout na pečícím papíru na prkýnkách. Vykyntué chleby nařízněte po délce klasickou žiletkou a nebo hodně, honě ostrým nožem a oroste vodou. Sázejte do rozpálené trouby na rozpálený pečící plech (idálně na pečící kámen či litinová tál) a do trouby chrstněte hrnek horké vody a rychle troubu zavřete - když troubu zapaříte, tak chleba lépe naskočí. Pečte 10-15 minut na 250 a více, dokud se nezačnou objevovat první hnědé flíčky.
ODPOVĚDĚT |
| | Amanda P. (amandapalm) ID 424205 (23.2.2015, 21:54) |
Pak troubu otevřete aby vyvětrala (na chviličku), stáhněte teplotu na 180 a dopečte ještě tak 20-30 minut, dokud nebude mít pěknou barvu. Nechte ho vychladnout na nějaké mřížce, aby se zespodu nezapařil. Pokud chcete dělat kváskový, tak si udělejte 300 g žitného kvásku a z receptury uberte 150 ml vody a nedávejte tam už žádnou další žitnou mouku a pochopitelně žádné kvasnice. Slad či jeho náhražku přidejte do těsta spolu s pšeničnou moukou. Pokud by výsledek byl hutnější než originál, tak příště přidejte 70-100ml vody navíc.
ODPOVĚDĚT |