Panická tréma z vystupováním před třídou
Dcera 12 let, od miminka šílený stresmen, pokud má z něčeho strach, dokáže jí být až na zvracení, bolesti břicha, návaly pláče, před každou prezentací, zpěvem před třídou, je totálně vystresovaná, třesou se jí nekontrolovaně nohy....
FOTKU MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Celkem 25 komentářů
Jitka Ř. (rezacovaji) ID 127714 (19.4.2015, 14:01)
No, pokud je to v tomto stavu, tak bych na nějaký čas veřejné vystupování domluvila s učitelkou a vyloučila, zkoušet ji může písemně nebo v kabinetě, básničku také může napsat. Možná by stačilo dát čas a netlačit, nebo nějaký pomocný talisman - zvířátko, panenku... ale stejně bych ji nenutila. Někdo prostě takový je. Až bude starší, vezme to rozumem a třeba se jí to podaří lépe překonat. 12 je už dost, ale pořád je to dítě. určitě má smysl terapie, i si jen popovídat, někdo jí to vysvětlí a třeba už jen to jí pomůže se s tím líp vyrovnat.

ODPOVĚDĚT
Amanda P. (amandapalm) ID 424205 (17.4.2015, 17:30)
To chce psychoterapii u příčetného dětského psychologa (žádné šarlatány, kineziology, necertifikovaná zázračné terapeutky, homeopaty a podobně) - úzkost je možné naučit se zvládat - čím později s tím začne, tím hůř to půjde.

ODPOVĚDĚT
Amanda P. (amandapalm) ID 424205 (17.4.2015, 17:33)
Neberte to přes poradnu, najděte rovnou dětského psychoterapeuta (s normálním výcvikem který má registraci u ministerstva, žádné alternativní rychlokvašky za víkend doktorem). V případě, že ta úzkost není navázaná na větší problémy v rodině, tak bude stačit pár sezení jen pro dceru, pokud to je symptom složitějších problémů u vás doma, tak bude efektivnější rodinná psychoterapie - adresář lidí kteří ji umí zde http://www.soft-zs.cz/terapeuti

ODPOVĚDĚT
Silvie S. (sieta) ID 247864, mimibazar.cz/sieta (17.4.2015, 11:30)
Přimlouvám se za odborníka- psycholok, kineziolog, určitě nic nezkazíte Bachovými esencemi (dají se namíchat na míru), ty si můžete objednat nebo zakoupit co nejdřív. Jinak u dětí pomáhají i různé berličky, vyhledejte si např- panenku proti strachu, synovi jednu dobu pomohla. Jinak znám to - u mě tohle vypuklo zhruba ve 14-ti, s trochu jinými projevy, ale je to peklo, já neměla s rodiči vztah, že bych se jim svěřila, je dobře, že k vám dcera důvěru má (F)

ODPOVĚDĚT
Jarka S. (pupuša) ID 91897 (17.4.2015, 11:00)
S tímhle se musí holčina prostě poprat. Asi z ní nikdy nebude suverén, ale jsou situace, kdy prostě MUSÍ.
Jediné co bych se pokusila na základě zpráv od psychologa ve škole domluvit, by bylo, aby dcera v případě špatné známky z projevu před tabulí, měla možnost opravy písemnou formou nebo i ústně, ale třeba v kabinetu bez zraků spolužáků.
Jak píše Klárka - sehnat dobrého psychologa a nechat ho s dcerou pracovat. On Vám potom i řekne jaké šance na zlepšení jsou.

ODPOVĚDĚT
Klára B. (kakunka) ID 1199 (17.4.2015, 8:21)
Psycholog, určitě. Dítě naučí relaxaci, dechová cvičení...synovi to moc pomohlo (L)

ODPOVĚDĚT
Petra S. (petula.s) ID 31907, mimibazar.cz/hnizdecko (17.4.2015, 8:21)
Soustavně bych s ní chodila k odborníkovi, psychologovi, případně pokud by doporučil psychiatra, tak k psychiatrovi. Doma na koleně to opravdu nevyřešíte. Nejde o nějaký "papír", který by ji osvobodil od nutnosti ústního zkoušení nebo prezentací, to je to nejmenší - ale zvlášť když měla poruchy příjmu potravy apod., pokud s tím nebudete opravdu systematicky pracovat, mohlo by to být pořád horší a skončit fakt špatně.
Homeopatika a bachovky atd. mohou pomoci překonat úzkost, trému,... ale ne takhle rozsáhlé problémy, přijde mi , že si docela zahráváte se zdravím dítěte, když hledáte rady na Mimibazaru místo u odborníků.

ODPOVĚDĚT
Jana P. (projani) ID 221034 (17.4.2015, 8:01)
Evi, máme doma to samé (F) Zvracení, křeče v břichu, nevolnosti a trauma nejen ze stresu, ale někdy i z radosti ,-) Když jsme např. měli jet do Disneylandu, kam se moc těšila, tak dcera nespala, před odjezdem zvracela... no byla jsem z ní vyřízená :-o Teď je jí už 16 a docela se to srovnalo, i když před důležitou písemkou dokáže pořád pěkně stresovat. Chodí na osmiletý gympl, když měla 10let objednala jsem ji do ped. psych.poradny, tam nám dost pomohli, napsali ji tam posudek, ten jsem dala do školy a např. její třídní na to přihlíží dost, nezkouší ji ústně pouze písemně, už 5 let jí místo zkoušení z dějepisu a ČJ dává písemku navíc a ze spolužáků si toho ani nikdo nevšiml (Y) Ale záleží na učitelích, nikdy jsem tam nebyla za ní "orodovat", domluvila si to tak s učitelem sama. Hlavně jí od malička pořád vysvětluju hodnoty, co je a není v životě důležité, pořád jí připomínám že např.

ODPOVĚDĚT
Jana P. (projani) ID 221034 (17.4.2015, 8:02)
kvůli nějaké prezentaci nebo když neřekne básničku se svět nezboří (F)

ODPOVĚDĚT
Romana F. (čoklet) ID 229624, mimibazar.cz/coklet (17.4.2015, 7:55)
syn to měl taky ,objednala jsem Bachovky (F)

ODPOVĚDĚT
Anonymní uživatel (Zrušený účet) ID 99576 (17.4.2015, 7:51)
Já bych tedy s dcerou nějakým způsobem na této trémě , která ji až ochromuje, pracovala...pomoc najdete ve středisku výchovné péče, u dětského psychologa, u školního psychologa...protože podobných vystoupení, včetně přijímacích zkoušek, kde se bude prezentovat bude přibývat a není dobré, aby se takto stresovala...ještě mě napadá, že by vůbec nebyla marná kineziologie. Tak dceři držím palce, chápu, že vás to jako rodiče trápí...naprosto.

ODPOVĚDĚT
Romana Z. (zonoro) ID 244070 (17.4.2015, 7:44)
Souhlasím - rozhodně nepřispějete ničemu, když jí "pomůžete" tím, že něco nebude muset dělat. Naopak v očích spolužáků bude za exota víc než svoji trémou a to nakonec může přispět k něčemu horšímu :(.
Nervózní je každý člověk - kor dítě na ZŠ. Čím víc tomu bude vystavená, tím dřív se toho zbaví.
My měli na gymplu jednou měsíčně povídání před třídou, pokaždé jsem se klepala, ale ke konci roku už jsem byla v pohodě a dneska můžu říct, že jsem schopná bez větších problémů vystoupit před kýmkoliv - neříkám, že nemám trému, ale vím, jak s ní pracovat a to vaše dcera zvládne taky.

ODPOVĚDĚT
Pavlína D. (smidik) ID 10108 (17.4.2015, 7:25)
Spiš asi opravdu znova nejakou podpurnou pomoc psychologa, popripade nejaky nacvik, cviceni, dychaci metody apod. nebo treba nejake ritualy, placeba....ja svoje mela.
Vite, dcera se s tim musi srovnat, jsem take stresman a introvert, ale v realnem svete se na to nehraje, je potreba se prosadit a zadne papiry ani ulevy tam neplati. Takze spis nez se tomu vyhybat, snazit se to usmernit na snesitelnou uroven stresu. Ten zcela nezmizi, ale da se to korigovat.
Tim nechci byt zla, ale tak to zkratka chodi, sama vim o cem mluvim- jak potom ustoji treba maturu, zkousky na vysoke nebo obhajobu diplomove prace apod.
Jinak samozdrejme drzim pesti, at to zvladnete!!!

ODPOVĚDĚT
Dagmar L. (LazeckaDagmar) ID 524090 (17.4.2015, 7:11)
Já bych zvolila kineziologii a rozhodně znovu zašla s dcerou za psychiatrem,

ODPOVĚDĚT
Katka K. (katka78) ID 42810, mimibazar.cz/katka78 (17.4.2015, 6:20)
Zkuste se domluvit s učitelkou a zkusila bych sedalii na zklidnění nebo před takovou zkouškou pyridoxin,je volně prodejný,je to vit.B6.Syn měl noční děsy a vždy mu pomohl..jinak já mám dodneška podobné příznaky,akorát nebrečím a jako bonus mám plnou pusu aftů,záleží na míře stresu,pokud je malý,mám tak 2afty,za pár týdnů mě čeká seminárka,ústní a písemné a už to vidím v živých barvách +o(

ODPOVĚDĚT
Simona E. (borstice) ID 73296, mimibazar.cz/borstice (17.4.2015, 8:41)
U nás také pomohla Sedalie, syn měl také noční děsy a tohle mu zabralo (Y) (Y)

ODPOVĚDĚT
Šárka B. (Šarikk) ID 43620 (17.4.2015, 6:18)
Evi, naše (X) 10let, je to samé......Zkuste homeopatika, nám pomohla (F)

ODPOVĚDĚT
Eva P. (skm) ID 63364, mimibazar.cz/skm (17.4.2015, 6:00)
dnes má mít referát o knize, večer tak moc brečela, že jsem jí slíbila, že zkusím zavolat učitelce, jestli by nešla provést zkouška např. písemně, dá se nějak od vystupování před třídou osvobodit? Pokud je zkoušená, tak jí to zas až tolik nevadí, ale samostatně o něčem mluvit...ne. Už dříve jsme navštěvovali psychiatra, měla problémy s poruchou příjmu potravy...tak se bojím, každý větší stres s ní mává, a když čtu kolem sebe, že i tak malé děti si jsou schopny ublížit...

ODPOVĚDĚT
Jitka D. (Ayra) ID 3251, mimibazar.cz/ayra (17.4.2015, 8:05)
Osvobodit jako nějak oficiálně nedá, ale určitě bych to s učitelkou probrala nejen kvůli téhle situaci - ještě jste to s ní nikdy neřešila, když je to tak silné? Určitě je potřeba s tím pracovat, třeba s psychoterapeutem, jsou různé prostředky na zklidnění, pomůžou ale nic nevyřeší, chce to pracovat hlouběji a zkusit pomalu otužovat. Už má za sebou vážnou psychickou poruchu - nenechte to být, riziko zopakování nebo dalších potíží je reálné tím spíš, že je v dost problematickém věku. Učitelka jí nemusí osvobodit, ale může jí hodně pomoct - nemusí stát před třídou, nemusí stát vůbec, může to být provedeno trochu formou diskuze .... možností je víc (F)

ODPOVĚDĚT
Martina J. (Cilla) ID 192695 (17.4.2015, 6:33)
Dobrý den Evo, zkusila bych bachovky, máme s nimi jen ty nejlepší zkušenosti. Obecně k tomuto tématu, jako matka nepochopím,proč by v našem školství mělo být povinné u dětí, které mají problém vystoupit před skupinou toto vyžadovat. Ale nechápu ve školství více věcí (N)Určitě bych se domlouvala ve škole [A]

ODPOVĚDĚT
Pavlína D. (smidik) ID 10108 (17.4.2015, 7:47)
Jenze to je zatim jenom skola, co potom? Ten stres tu bude porad, jenze uz bude dospela, spis nez se tomu vyhybat, neco s tim udelat.
Vite, kdyz treba nejaky chemik si spatne precte slozeni nebo neco spatne vypocita a potom vybuchne tovarna- tak asi tezko bude mavat papirem, ze je dyslektik. Je nutne se s problemem poprat i za cenu ,ze to boli. Sama mam tezce postizeneho syna a musim byt na nej opravdu prisna, protoze az tady nebudu, kdo se o nej postara. V ramci jeho moznosti musi byt ,co nejvic samostatny!!! (F)

ODPOVĚDĚT
Jana P. (pasky) ID 187986, mimibazar.cz/pasky (17.4.2015, 8:02)
(Y)tak pod to se podepíšu!!!
Dnes se dětem pořád ulevuje a dle mého jim to spíš "ubližuje". Dnes je to škola a maminka pomůže, ale v dospělosti se bude muset poprat sama s nabídkou práce a vůbec se životem *-)

ODPOVĚDĚT
Anonymní uživatel (Zrušený účet) ID 276863 (17.4.2015, 8:11)
Na podobné téma jsme zde diskutovaly již několikrát..... paní se jen zeptala, jak překonat u dcery nadměrnou trému. Můj názor je ten, že nelze všechny děti "házet do jednoho pytle", protože s odolností naší nervové soustavy se zkrátka narodíme. Samozřejmě jsou věci, které překonáme sami, otrkáme se apod., ale pak tu jsou děti, které toto zkrátka nezvládnou a vede to až k tragickým následkům..... :-S

ODPOVĚDĚT
Pavlína D. (smidik) ID 10108 (17.4.2015, 8:38)
Ale ja sam jsem psala , aby odbornou pomoc urcite vyhledala a aby na tom zapracovaly, nijak ten problem nebagatelizuji. Vite, ja denne prosedim hodinu u kazdeho jidla u sveho syna, nema dobrou jemnou motoriku, ma trvaly tres rukou-spatny kousaci reflex- je to nepekny pohled, kdyz ji, clovek by opravdu plakal. Kdybych jidlo namixovala a nakrmila ho za 10 minut, bylo by to mnohem jednodussi.Delam to tak uz 10 let, ve 4 ale ani nezvedl sam lzicku a dusil se po kazdem soustu. A musim verit,ze to zvladneme a bude jist sam. Nejsem na to sama, take ho rehabilituji, vozim na cviceni, ma super skolu. Tim chci jen rict, ze je potreba tvrde pracovat a problemy resit. (L)

na původní příspěvek již bylo v tomto vláknu 5x odpovězeno
Jana P. (pasky) ID 187986, mimibazar.cz/pasky (17.4.2015, 8:25)
ANO, máte pravdu. Pro paní radu nemám, těch rad tu několik proběhlo. Každý by měl dle svého svědomí dětem zajistit příslušnou péči. A jestli již nějakého psychiatra navštěvovali, tak mají jistě zkušenost. Jsou tu další možnosti, odblokování pomocí alternativních metod a jiné. Dcera již je velká, určitě bude spolupracovat. Musí se už domluvit spolu. Mám kolem sebe několik lidí, kterým pomohla regrese
*-)

na původní příspěvek již bylo v tomto vláknu 5x odpovězeno