Návrat do práce po rodičovské...co zam. může?
Prosím poraďte, měla bych se vrátit po RD do práce. Měla jsem funkci vedoucí účtárny a tu mají obsazenou nebo zanikla, přesně nevím a nabízejí mě něco v majetku napůl s úč.Ještě přesný popis nemám, ale nechci se vracet a chci z nich dostat odstupný?
FOTKU MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Celkem 2 komentáře
Jitka H. (ruzenaji) ID 496059 (18.1.2016, 13:14)
Jak dlouhý byl Váš rodičák? Dohodli jste se písemně na jeho délce?

Po rodičáku do 3 let je povinen dodržet vše dle Vaší pracovní smlouvy
pokud Vám držel místo nad 3 roky, není už to jeho povinnost - pokud jste to s ním opět písemně nesepsala

ODPOVĚDĚT
Jitka H. (ruzenaji) ID 496059 (18.1.2016, 13:27)
Rodičovská dovolená může trvat maximálně do 3 let věku dítěte. Pokud jste zůstala do 4 let věku dítěte, musel by Vám zaměstnavatel dát souhlas s neplaceným volnem. Tolik ke lhůtám.
Rozhodně je vhodné žádat o nástup písemně. Důležité ale je, jestli jste už při nástupu na rodičovskou dovolenou zaměstnavatele seznámila s tím, kdy se hodláte vrátit. Pokud jste tak neučinila, zaměstnavatel počítá s tím, že se vrátíte až po 3 letech a nemusí Vás dříve vzít zpět.
K právům a povinnostem: v průběhu mateřské dovolené ručí zaměstnavatel zaměstnankyni, že jí navrátí na původní místo (jak se říká „na tu samou židli“), po 3- leté rodičovské dovolené už je to jen místo odpovídající dosažené kvalifikaci a zkušenostem. Pokud takové místo nabídnout nemůže, vzniká výpovědní důvod pro nadbytečnost s příslušným měsíčním odstupným.

ODPOVĚDĚT
Lucie L. (lhotacka) ID 165406 (19.1.2016, 10:40)
Dobrý den Jitko, děkuji moc za odpověď.
Měla jsem první dítě a byla doma do jeho 3let a pak požádala o neplacené volno. Následně jsem porodila druhé a teď v únoru bude mít 3 roky. Dostávala jsem mateřskou a teď rodičovskou. Nic jsem nepodepisovala. Volala mi naše personální a kdy se vrátím. Řekla jsem, že násl. den po 3leté RD. Moje místo nemají, ale chtějí mě nabídnout jiné. Byla jsem vedoucí účtárny a chtějí mi nabídnout něco s majetkem. Nevím přesně co. Ovšem já nastoupit nechci, jen to na ně hraji, ale až uvidím plán práce, chci říct, že chci zpět na vedoucí účtárny, což oni mi dát nemohou. Už je tam jiná paní. Jde mi o odstupné, aby oni mě museli dát výpověď.

ODPOVĚDĚT
Jitka H. (ruzenaji) ID 496059 (19.1.2016, 16:14)
Tu jinou paní nemohli vzít na dobu neurčitou na váš post. Zvlášť, pokud jste jim oznámila, že se vracíte hned po 3 letech. Pokud máte přímo ve smlouvě uvedeno vedoucí účtárny, tak by Vás tam měli vrátit.
Ale jak sama pravíte, zkouší to na Vás. Jak jsem psala výše, při nástupu po limitu - na jiný post, ale se stejným ohodnocením a kvalifikací !
Možná je tam Známá Známého.... Tak to zkouší, aby jí zůstalo místečko!!!

ODPOVĚDĚT
Hanka B. (Hanka_Bohmova) ID 272761, mimibazar.cz/hanka-bohmova (15.1.2016, 17:48)
zaměstnavatel je povinen dodržet pracovní smlouvu. Pokud vám nabízí práci, která je v rozporu se smlouvou, můžete ho poslat do háje :o) A pak vám tedy musí dát výpověď s odstupným, nebo vám nějakou práci dle smlouvy prostě vyrobit.

ODPOVĚDĚT
Lucie L. (lhotacka) ID 165406 (15.1.2016, 18:00)
Hani děkuji vám moc, doufala jsem, že narazím na vás......jste personální zlato na MMB. Takže pokud mě nenabídne vedoucí odd. účtárny jak mám ve smlouvě, tak mohu říct, že práci v jiném odd. neberu? Nemusím doopravdy přijmout jiné i když to není to stejné? A prosím kolik platů činí odstupné 2 nebo 3? Děkuji

ODPOVĚDĚT
Hanka B. (Hanka_Bohmova) ID 272761, mimibazar.cz/hanka-bohmova (15.1.2016, 20:06)
pokud to nebude vyhovovat smlouvě, nemusíte přijmout. To vám vlastně navrhuje změnu smlouvy, a tam je čistě na vás, zda chcete či nechcete.
Je dobré si zkontrolovat, jak moc přesně je činnost ve smlouvě vypsána. Občas bývá dost vágní a pak se tam vleze cokoliv, což je pro zaměstnance nevýhodné.

Odstupné se počítá podle délky prac. poměru, pokud jste tam zaměstnaná aspoň dva roky (což jste, jelikož máte za sebou 3 roky RD :o)), je odstupné tři platy. (Zam. může dát víc, pokud z nějakého důvodu chce.)

ODPOVĚDĚT