Daňové bonusy
Holky vysvětlíte mě to některá po lopatě. Jsme zaměstnanec, mám dvě děti a letos poprvé přišla naše učetní s daňovým bonusem :-), lze ho nějak ovlivnit, aby byl vyšší , nižší?
FOTKU MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Celkem 1 komentář
Hanka B. (Hanka_Bohmova) ID 272761, mimibazar.cz/hanka-bohmova (30.3.2016, 19:49)
daňový bonus vzniká z daňového zvýhodnění na dítě. To je pevně dané, závisí na počtu a pořadí dětí. Částka se může podle výše mzdy promítnout do daní dvojím způsobem - uplatní se na daňovou povinnost, pak je to daňová sleva = způsobí, že neodvedete finančáku daň, kterou byste jinak odvést měla. Pokud daňovou povinnost nemáte, nebo jen malinkou, takže z částky zvýhodnění na dítě pořád ještě zbývá, pak se uplatní druhým způsobem, jako daňový bonus = ten nevyužitý zbytek vám vyplatí ještě ke mzdě, je to jakási dávka od státu. (Jen za podmínky, že jste vydělala aspoň půl minimální mzdy).

Takže výše daňového bonusu je vlastně výše částky na děti, která zbyde po dani, a závisí tedy na výši daně, výši mzdy. Čím vyšší mzda, tím vyšší daň, tím větší potřebná daňová slevy a tím méně zbyde na daňový bonus.

ODPOVĚDĚT
Renata Š. (minonci) ID 342237 (30.3.2016, 22:47)
Hani,mám také dotaz. Manžel bere bonus na dítě. Bere měsíčně od 300-500. Letos si dělal vyrovnání a vrací jen 105 kč. Vždy to bylo kolem 5 tisíc. Dan na dítě je kolem 1100. Tak jsme mysleli že vždy se to vrátí do té částky cca 1100kč-nevím to přesně. Prý se to odečítá i na dani. Tak nevím. Nikdy manžel neměl tak málo. *-)

ODPOVĚDĚT
Hanka B. (Hanka_Bohmova) ID 272761, mimibazar.cz/hanka-bohmova (30.3.2016, 22:54)
Ne. Pokud uplatňuje děti měsíčně, není obecně důvod, aby mu na konci něco vraceli. Vše už mohl dostat ve výplatách (jak jsem psala paní - zčásti ve formě bonusu, zčásti ve formě daňové slevy).
Na konci roku vrací, pokud vzniknou nějaké NOVÉ slevy, co nebyly během roku. Například se uplatní životko, hypotéka. Nebo během roku nebyly vyčerpány měsíční slevy (některý měsíc nepracoval nebo vydělal jen velmi málo) - uplatní se dodatečně na konci roku jako jakoby nová sleva.

Jinak to bývá opravdu jen kolem té stovky, to je přeplatek za zaokrouhlování daně během roku a na konci roku.

ODPOVĚDĚT
Hanka B. (Hanka_Bohmova) ID 272761, mimibazar.cz/hanka-bohmova (30.3.2016, 19:50)
Celkový finanční přínos je ale stále stejný, liší se jen forma, jak se k vám dostane, zda jako vratka daně nebo jako bonus. Ve výplatě je to ale dohromady pořád stejná částka (teda v případě, že máte vydělanou tu půlku minimálky).

ODPOVĚDĚT
Zuzana D. (zuzikp) ID 132724, mimibazar.cz/zuzikp (30.3.2016, 20:14)
Hani vy jste užasná!!!! (clamp) (clamp) (clamp) A dá se nějak ovlivnit výše bonusu? Nemocenská, óšetřovačka dětí, dovolena.....jsme z toho mírně zmatena. Nikdy jsme bonus nedostavala. Teď mám nové zaměstnání a ejhle. Děti si odepisuji já .

ODPOVĚDĚT
Hanka B. (Hanka_Bohmova) ID 272761, mimibazar.cz/hanka-bohmova (30.3.2016, 20:29)
jestli jste ho nikdy neměla, tak proto, že jste měla moc vysokou mzdu. Vynoří se při poklesu mzdy - část měsíce nevyděláváte, třeba právě ta nemocenská, ošetřovačka, nebo část měsíce bez práce (pracák, rodičák, neplac. volno).

ODPOVĚDĚT