Pekařky, poraďte prosim, jak na roládu.
Jsem naprostý atntitalent na pečení. Včera jsem zkoušela roládu z piškotového těsta,alepokaždé se zdrcla. Po vytažení z trouby bylo těsto ještě nadýchané. Ale po zamotání a následně rozmotání už bylo zdrclé. Co dělám špatně?
FOTKU MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Celkem 5 komentářů
Lenka H. (LHL) ID 323072 (11.4.2016, 9:17)
Ještě jeden dotaz - mohu upečené těsto na roládu vyndat z trouby hned po upečení, nebo musím chvíli počkat a nechat ho ve vypnuté troubě, aby těsto nespadlo? Díky.

ODPOVĚDĚT
Ivana L. (kamélie) ID 24844, mimibazar.cz/kamelie (11.4.2016, 8:48)
(hello)Mívala jsem léta stejný problém , díky tomu jsem roládu přestala dělat. Nakonec jsem narazila na recept a ten dělám dodnes - jednodušší už snad ani být nemůže.
4 celá vejce + 100 gr cukru - vyšlehat tak, aby vzniklo cca 3x takové množství / rozumíme si :-)/- šlehám tak 3 minuty na plné obrátky. Lépe je mít vejce chvíli vyndaná z lednice. Do této směsi lehce přišlehám nebo vmíchám 200 gr pol. mouky /dle velikosti vajec - aby těsto bylo tak akorát/ + dávám špetku prášku do pečiva, ale v receptu není. Vyliji na peč. papír, pokud možno na menší plech, ale máte-li pouze velký nic se neděje,nerozetřete až do krajů. Peču dokud není "zlatá"- 8 minut na 200 st. Na navlhčenou utěrku "obrátím" ještě horkou - sloupnu papír a zavinu.Rozmotám, když za chvíli vystydne a plním.Vždy se zatím podařila, naposledy včera (Y)

ODPOVĚDĚT
inka m. (gienia) ID 294251, mimibazar.cz/gienia (11.4.2016, 7:35)
Do 6-ti ušlehaných bílků postupně zašlehám 6 žloutku a 6 lžic cukru, Nakonec lehce zamicham 6 lžic polohrubé mouky. Papir na pečení potřu tukem, dam na plech a na to vyleju těsto. Předtím ještě zahřeji troubu na 170° Peču asi 10-15min až těsto zrůžoví odlepuje se od okraje. Ještě horké ztočim. Po vychladnutí rozbalim a potřu marmeládou. Rolada je vždy hezka (F)

ODPOVĚDĚT
Lenka H. (LHL) ID 323072 (11.4.2016, 6:50)
Jo a tu roládu jsem motala ještě horkou. Měla jsem počkat až vychladne?

ODPOVĚDĚT
Mirka M. (Bludimíra27) ID 523535 (11.4.2016, 8:17)
roláda se motá horká, to jste udělala dobře....

jinak já používám jako paní výš podobný léty prověřený recept 6 vajec, 12 dkg polohr. mouky, 18 dkg curku...
Začnu vyšleháním sněhu, přidám žloutky, cukr, mouku až nakonec... na pečící papír - pomastím... a nebo klasicky rukou ztuhlým sádlem vymažu plech - JEN DNO !! naliju těsto upeču, výtáhnu z trouby - NEKLEPAT Z PLECHEM - aby se nesrazilo těsto ( to platí všeobecně u všech buchet), odkrojím od okrajů ( někdy to ani moc nedrží), posypu troškou rozemletých piškotů, nebo strouhankou ... položím na to utěrku a opatrně smotám.... nejlépe to jde ve dvojici .... jeden táhne utěrku a druhý opatrně motá... zakryju utěrkou , nechám vychladnout, opatrně rozmotám a natřu marmeládou, krémem atd.. a zase smotám..

ODPOVĚDĚT
Lenka H. (LHL) ID 323072 (11.4.2016, 6:49)
Popř. mi prosím vložte vaše tipy na opravdu jednoduché pečení, které já se svým netalentem nemohu zkazit. Všem moc děkuji (hello)

ODPOVĚDĚT
Markéta Š. (brouk1975) ID 297884 (11.4.2016, 13:49)
Prosím ještě o OSVĚDČENÝ recept na piškot na dort. Forma cca 26 cm.Jakmile vytáhnu nadýchané těsto,spadne tak na půlku...díky

ODPOVĚDĚT