Ritalin
Prosím maminky, jaké máte zkušenosti s podáváním tohoto léku dětem s poruchou chování, hyperaktivní deti atd. Děkuji
FOTKU MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Celkem 7 komentářů
Lucie K. (Maxinka) ID 6208, mimibazar.cz/maxinka (13.11.2016, 19:57)
Ritalin synovi neseděl, bere Concertu a od té doby je o 50% úplně někde jinde... V pozitivním slova smyslu (F)

ODPOVĚDĚT
Hana N. (HankaN) ID 50703 (10.11.2016, 13:47)
Je hodně těžké poradit. Sama mám dceru s ADHD a navíc pracuji jako psycholog s těmito dětmi. SVé dceři léky nedávám a nedám. Vedlejší účinky mi vadí. Ale má super učitelku, která to s ní přežívá již pátým rokem a není to vždy snadné. Já jsem občas na zhroucení ,-)
A zkušenosti z práce: u pár dětí jsem si řekla, že to prostě jinak nejde. Ve škole to bylo k nesnesení, dítko se jen hlídalo a všechny kolem to rušilo. Byla to extrémní varianta ADHD. Ale viděla jsem dost dětí, které se po užívání léku změnily, prostě to nebyly oni. Někdo si to chválí a vedlejší účinky nemají. Je to hodně individuální, těžko vám někdo poradí. Můj názor je: pokud to jde bez léků, je to lepší. Ale to je jen můj pohled a chápu i druhou stranu.

ODPOVĚDĚT
Monika Z. (zadovicek) ID 480111 (10.11.2016, 12:14)
Já mám dobré zkušenosti,u syna jsem pozorovala zlepšení,měl ho jen ráno do školy,opravdu se zklidnil,psal lépe a byl i bez poznámek.Hlavně tedy v mladším věku,potom jsme vysadili,také jsem se bála nějakých následků,ale později-8-9.třída už to moc asi nezabralo. Projít základkou bylo opravdu peklo, učitelky ačkoliv měli papír od psychiatra nebrali na toto vůbec ohled.

ODPOVĚDĚT
Veronika M. (MiTiMa) ID 9170, mimibazar.cz/mitima (10.11.2016, 11:00)
Prošla jsem si všemožné články pro i proti, syn ho bral asi 2 měsíce a nakonec jsem sama usoudila, že ho nepotřebuje a dáme to i bez něj. Na soustředěnost to malinko pomáhalo, ale byl po něm úplně jiný, přecitlivělý, plačtivý, prostě celkově jiné dítě, to pozná nejlíp maminka. Teď je v první třídě, zvládá to i díky fajn paní učitelce vcelku dobře, ona si ho chválí. Pokud je na tyhle děti dobrý přístup a není to opravdu extrém, tak se to dá i bez léků, záleží na konkrétním dítěti.

ODPOVĚDĚT
Anna S. (Ela z Frelu) ID 1311, mimibazar.cz/ElazFrelu (10.11.2016, 10:45)
jednoduše-přečtěte si toto http://www.drogy.cz/ritalin/kap-co-je-ritalin.html . Měla jsem tři kluky s ADHD, nejstarší (skoro 30.letý) v dětství krátkou dobu užíval. Vysadila jsem. Kamarádka dětská lékařka řekla, když četla v lázních zprávu od dcery (která taky má údajně ADHD), že dr. navrhuje ritalin, dala mi přečíst obsáhlé články, proč nedávat.

ODPOVĚDĚT
Ilona Č. (asadka) ID 86656 (10.11.2016, 11:03)
Aničko souhlasím, že je to taková "berlička". Vidím to tak, že pokud se jakýkoliv lék vysloveně nebude brát dlouhodobě a denně, tak se menší dávky dají tolerovat...
Trvale bych taky nechtěla nic brát...ono je to tak se všemi léky, nejen s Ritalinem, který je navíc na předpis a sledují se jeho dávky...
Vemte si obyčejný Ibalgin či Brufen...a to ho občas vezme každý z nás. http://www./ibuprofen-zpusobuje-tisice-umrti-rocne-misto-nej-pouzivejte-toto/
Anebo obyčejný Paralen ... http://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/251359-predavkovat-se-paracetamolem-lze-i-postupne-hrozi-smrt.html

ODPOVĚDĚT
Ilona Č. (asadka) ID 86656 (10.11.2016, 10:35)
Za vyzkoušení nic nedáte...Syn nemá ADHD, ale ADD spolu s dyslexií, dysgrafií... Můj celkový postoj k lékům není zrovna pozitivní (pst) proto jsem se hodně bránila nasazení i Ritalinu. Nakonec jsem na to kývla, protože učitelka si denně stěžovala a očekávala jsem zlepšení. Syn je bral cca 2 roky, začínali jsme na 1/2 a nakonec jsme dospěli k 1 a 1/2. ( do 4. tř.) Ve škole se to ale stejně čím dál víc hrotilo, zázraky se nekonaly a obávala jsem se, že budeme nuceni kromě neurologa a psychologa muset navštěvovat i psychiatra (zip). A k němu bych se asi dohrabala i já... Ritalin vlastně neléčí, jen jakoby "uklidní tok myšlenek" a výhodu má v tom, že ho lze nasadit nepravidelně - v době školy, před písemkou...nemusí se brát pravidelně jako jiné léky a je to nejslabší lék. Nám pomohl jednoznačně přestup na jinou školu (od 5. tř.), kde je výborný přístup učitelů a celková pohoda na škole.

ODPOVĚDĚT
Ilona Č. (asadka) ID 86656 (upraveno 10.11.2016, 11:05)
Syn ho zde přestal používat, přestaly vleklé problémy - bolesti hlavy a nevolnosti (po ránu), psychicky se srovnal a navíc se zlepšil i ve výsledcích (nyní 6.tř.)... Na Ritalin jsem slyšela jak negativa, tak pozitiva...ale je to jenom lék. Doporučuji přečíst nějaké odborné publikace s touto tématikou. Mě to hodně pomohlo, ale bohužel jsem nenašla stejnou řeč s bývalou učitelkou syna. U těchto poruch to chce mít nastavený jiný systém a nechce zapomínat na pozitivní motivaci. Ať se daří (F)

ODPOVĚDĚT
Amanda P. (amandapalm) ID 424205 (10.11.2016, 8:32)
Dost pomáhá - konečně dítěti v hlavě utichne ten překotnou proud podnětů a myšlenek, a bude vnímat podobně jako ostatní.

Může ovšem docela dost ovlivňovat spoustu dalších věcí, pokud dítěti nevyhovuje, tak může lépe sednou stratera.


Pokud pro vašeho potomka nestačí důsledná úprava denního režimu a kompenzačního cvičení, tak dobře zvolené léky mu mohou vývoj smerem k funkčnímu, spokojenému člověku dost usnadnit.

ODPOVĚDĚT
Lucie H. (xstol04) ID 420709, mimibazar.cz/xstol04 (10.11.2016, 8:54)
Dobrý den, mohu se prosím zeptat, Vy jste lékař nebo rodič se zkušenostma? Mám totiž také dítě s ADHD a bohužel úprava denního režimu ani dýchací cvičení nepomáhá, za rok má jít do školy a mám veliké obavy, jak to zvládne... V současné době hledáme nového psychiatra, ta naše odešla na mateřskou - nevěděla byste náhodou o někom (koukám, že jste z Prahy, proto se ptám...). Děkuji a omlouvám se tazatelce, že se vtírám s dotazem...) Lucie

ODPOVĚDĚT