Darování finanční částky
Je možné darovat nějakým způsobem větší finanční částku rodině, která má otce po těžkém úrazu, aniž by měli sbírkový účet a částku si odepsat z daní?
FOTKU MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Celkem 1 komentář
Hanka B. (Hanka_Bohmova) ID 272761, mimibazar.cz/hanka-bohmova (18.12.2016, 15:32)
podle zákona o daních z příjmů je možné odepsat darování fyzické osobě, která má ID nebo přešla z ID na starobní důchod, takže už ID nemá, i když zdravotně stále ID odpovídá. Anebo je nezletilým dítětem závislým na péči jiné osoby dle zákona o soc. službách (dítě s PnP).
Částka musí být určena na úhradu zdravotnických pomůcek a prostředků (do výše nehrazené pojišťovnou nebo příslušnou soc. dávkou) nebo na majetek potřebný ke vzdělání či zařazení do zaměstnání.

Pokud by tatínek měl ID, bylo by možné mu přispět na zdravotní pomůcky, sbírkový účet není potřeba, měla by stačit darovací smlouva a aby bylo zřejmé využití peněz. Plus jsou tam nějaké limity, příliš malé částky se použít nedají a strop je tam taky, lze z daní odečíst jen určitou max. částku.

ODPOVĚDĚT
Hanka B. (Hanka_Bohmova) ID 272761, mimibazar.cz/hanka-bohmova (18.12.2016, 15:34)
Pozor, že z daní odečítáte zhruba 15 % darované částky, takže při relativně nižších darech se s tím odečítáním nemám víceméně cenu patlat. Kdybych to chtěla i přes nesplnění podmínek nějak využít, asi bych si našla místní charitu a domluvila se s nimi, že poskytnu dar jim a oni ho poskytnou přímo té rodině. Vím, že u nás farní charita přispívá přímo lidem, na které je upozorníme, že potřebují, takže podobná domluva a předání daru by pro místní organizaci nemusel být problém.

ODPOVĚDĚT
Dana P. (poho) ID 58584, mimibazar.cz/poho (18.12.2016, 17:20)
Děkuji.

ODPOVĚDĚT