Renata A. (Renča50) ID 607378 (11.8.2019, 20:20) | Jde to i bez mlýnku. Sirup za studena - 1 dávka - 4,5 litru sirupu z 1 kg ovoce 1 až 1,5 kg ovoce(ostružiny, maliny, třešně-višně - bez pecek, rybíz bez stopek,aj.) zkoušela jsem ostružinový(vynikající), třešňový, jahodový, rybízový -přidala jsem k červenému rybízu maliny a byl výborný - třešní jsem dala na 1 dávku 2,5kg vypeckovaných.Děláme si sodasream a je to lepší než kyselky. ovoce rozmačkat,dělám to ponorným šlehačem nebo štouchadlem na brambory, přidáme 2 litry převařené studené vody a 5 dkg kyseliny citronové, promíchat,přikrýt pokličkou a nechat 24 až 48 hodin vyluhovat, když je horko nechávám jenom 1 den, aby to nezkvasilo, nechávám v kuchyni nebo na chodbě. Přecedím přes cedník, aby tam nebyly zrníčka, dám do hrnce, přidám 2,5 kg cukru krystal nebo krupice, promíchám aby se cukr úplně rozpustil, zahřeju na 80°C až 85°C - nesmí vařit! přidám sáček kyseliny s
ODPOVĚDĚT |
| | Lenka Ch. (LenkaCh70) ID 46104, mimibazar.cz/lenkach70 (11.8.2019, 21:15) |
Dělám úplně stejně, rybíz dávám i se stopkama. Jen rybíz nedrtím úplně (ostatní ovoce klidně ano), jen lehce pomačkám a nechám louhovat, protože jinak se do sirupu dostane hodně pektinu (kterého má rybíz hodně), sirup pak želíruje a děti mi ho nechtějí pít ...
ODPOVĚDĚT |
| Renata A. (Renča50) ID 607378 (11.8.2019, 20:38) |
Měla jsem popsán celý recept, ale neodeslalo se to. Posbírám povrchu případnou pěnu, přidám 1 sáček kyseliny sorbové 2 gramy, jde koupit v drogerii. Naleju do vymytých, vysušených ,nahřátých sklenic, používám 0,7 litru omnia se závitem, sklenice si během vaření dám kolem hrnce,zavíčkuju, dám hore dnem a nechám vychladit, pak skladuju ve sklepě,v chladnu a temnu. Sirup se dá používat ihned, po otevření ho mám v kuchyni na lince, během týdne vypijeme.Ještě mám loňský třešňový(zavařovala jsem v červnu) a nezkazila se mi ani jedna sklenice. Recept jsem našla kdysi na netu, autorce jsem vděčná za recept, je vynikající.
ODPOVĚDĚT |
|