prosim jak udelat rybizovou stavu?
ted nevim jestli to zpracovat i se stopkama,pak se to precedi ?Kolegine me tvrdi,ze jo,me se to nezda
FOTKU MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Celkem 4 komentáře
Renáta K. (Kudrnka) ID 440249 (11.8.2019, 20:41)
Mám tento a dávámi rybíz se stopkami .
https://www.mall.cz/odstavnovace/sencor-ssj-4042rd?src=bestsellers (Y)

ODPOVĚDĚT
Renata A. (Renča50) ID 607378 (11.8.2019, 20:20)
Jde to i bez mlýnku.

Sirup za studena - 1 dávka - 4,5 litru sirupu z 1 kg ovoce

1 až 1,5 kg ovoce(ostružiny, maliny, třešně-višně - bez pecek, rybíz bez stopek,aj.)
zkoušela jsem ostružinový(vynikající), třešňový, jahodový, rybízový -přidala jsem k červenému rybízu maliny a byl výborný - třešní jsem dala na 1 dávku 2,5kg vypeckovaných.Děláme si sodasream a je to lepší než kyselky.
ovoce rozmačkat,dělám to ponorným šlehačem nebo štouchadlem na brambory,
přidáme 2 litry převařené studené vody a 5 dkg kyseliny citronové, promíchat,přikrýt pokličkou a nechat 24 až 48 hodin vyluhovat, když je horko nechávám jenom 1 den, aby to nezkvasilo, nechávám v kuchyni nebo na chodbě.
Přecedím přes cedník, aby tam nebyly zrníčka, dám do hrnce, přidám 2,5 kg cukru krystal nebo krupice, promíchám aby se cukr úplně rozpustil,
zahřeju na 80°C až 85°C - nesmí vařit!
přidám sáček kyseliny s

ODPOVĚDĚT
Lenka Ch. (LenkaCh70) ID 46104, mimibazar.cz/lenkach70 (11.8.2019, 21:15)
Dělám úplně stejně, rybíz dávám i se stopkama. Jen rybíz nedrtím úplně (ostatní ovoce klidně ano), jen lehce pomačkám a nechám louhovat, protože jinak se do sirupu dostane hodně pektinu (kterého má rybíz hodně), sirup pak želíruje a děti mi ho nechtějí pít ...

ODPOVĚDĚT
Renata A. (Renča50) ID 607378 (11.8.2019, 20:38)
Měla jsem popsán celý recept, ale neodeslalo se to.
Posbírám povrchu případnou pěnu, přidám 1 sáček kyseliny sorbové 2 gramy, jde koupit v drogerii.
Naleju do vymytých, vysušených ,nahřátých sklenic, používám 0,7 litru omnia se závitem, sklenice si během vaření dám kolem hrnce,zavíčkuju, dám hore dnem a nechám vychladit, pak skladuju ve sklepě,v chladnu a temnu.
Sirup se dá používat ihned, po otevření ho mám v kuchyni na lince, během týdne vypijeme.Ještě mám loňský třešňový(zavařovala jsem v červnu) a nezkazila se mi ani jedna sklenice.
Recept jsem našla kdysi na netu, autorce jsem vděčná za recept, je vynikající.

ODPOVĚDĚT
Maria V. (Archeoložka) ID 324621 (11.8.2019, 19:49)
https://www.zbozi.cz/vyrobek/banquet-odstavovaci-mlynek-na-ovoce/#utm_source=search.seznam.cz&utm_medium=hint&utm_content=products-opesBB&utm_term=banquet-odstavovaci-mlynek-na-ovoce

ODPOVĚDĚT
Zdeňka M. (zmimi70) ID 382255 (11.8.2019, 19:13)
pomelte to na odšťavňovacím strojku i se stopkama nebo jestli máte na to odšť. hrnec tak ,se to tam taky dává se stopkama.Na chuť to nemá žádný vliv. (Y)

ODPOVĚDĚT