pečení chleba - ošatka
Holky, jak docílit toho, aby chleba po upečení měl tvar jako z ošatky ? Hotové těsto dáte kynout do ošatky....a dál ? Mně se to nedaří vyklopit na pekáč
FOTKU MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Celkem 5 komentářů
Pavla D. (papaja7) ID 95126, mimibazar.cz/papaja7 (18.2.2021, 19:17)
Vykynuté těsto stočím do bochníčku, popráším moukou a dám do vysypané ošatky solamylem ( nebo pohankovou moukou ), po vykynutí překlopím tak, že na ošatku položím pečicí papír, na ten velké prkýnko a otočím. Na papíru pak přenesu na plech. Peču kváskový.

ODPOVĚDĚT
Zuzana S. (Abby21) ID 237421 (18.2.2021, 16:17)
Každý týden peču kváskovy chleba, těsto po poslednim prohněteni jen poválím v mouce a dam do ošatky. Pak jen vyklopím na plech a hned peču, obrys ošatky na něm krásně zůstane. Já mám kulatou bez obrázku, moje maminka má tuto oválnou i s tím obrázkem a taky má krásné chlebíky (F)

ODPOVĚDĚT
Jitka D. (Ayra) ID 3251, mimibazar.cz/ayra (18.2.2021, 15:56)
Nepíšete, co máte za problém - obecně základem pěkného a dobře tvarovaného bochníku je těsto dobré konzistence a správně nakynuté - tedy ne moc hydratované a nepřekynuté, pro pěkný tvar teda ještě přiměřeně velká ošatka, ne moc velká, resp. široká, aby tvar podržela.
Aby šlo těsto dobře vyklopit a nepřilepilo s k ošatce, je dobré použít něco bezlepkového - kukuřičný nebo bramborový škrob, pohankovou, rýžovou nebo kukuřičnou mouku - ani nevysypávám ošatku, jen potřu těsto než jde do ošatky.

ODPOVĚDĚT
dana n. (danca60) ID 403468 (18.2.2021, 15:47)
Než dám bochníček do ošatky propráším škrobem (jak mi tu někdo poradil) a vyklopím vždycky (Y)

ODPOVĚDĚT
Martina Boháčková (Křinec) ID 213554, mimibazar.cz/krinec (18.2.2021, 14:54)
Zaprasujete si osatku moukou?Pak to jde vyklopit krasne.. (F)

ODPOVĚDĚT