Histaminová intolerance
Prosím najde se tu někdo se zkušeností histaminové intolerance a poradil mi, Jsem docela bezradná a nevím co dávat mému 7-mi letému synovi. Moc děkuji
FOTKU MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Celkem 7 komentářů
Jarmila T. (yarenka) ID 649626 (16.3.2021, 16:21)
HIT a pár odkazů- a už dám pokoj, ale věřte, že to bylo peklo, bezmoc,...běhali jsme po lékařích, jezdili jsme od "čerta k ďáblu", ale pořád to nebylo jasné. Opravdu mě to stálo několik let hledání i na internetu. Průjmy mne donutily i několik měsíců nevyjít ani ze dveří. Nechci strašit, můj příběh. A zde ty odkazy:
https://www.jimejinak.cz/histaminova-intolerance-hit/
https://wave.rozhlas.cz/chameleonska-nemoc-histaminova-intolerance-jak-se-nezblaznit-ze-zakazanych-8159215
A tak držím palce a moc trpělivosti do začátků.

ODPOVĚDĚT
Jarmila T. (yarenka) ID 649626 (16.3.2021, 15:54)
A praxe mi to nedá. Zásadně jsem netolerovala nic, kde byly kvasnice. Donutilo nás to se naučit péct chléb a pečivo s kváskem, dnes už můžeme i kupované, ale nikdo ho nechce. Stejně tak žádná šunka, uzeniny, konzervy, paštiky, polotovary. Nejlépe je vařit doma, vše čerstvé a neukládat do chladničky na další den. Ty uzrálé sýry dělají často problémy, ovoce i zelenina se musí testovat každá zvlášť.
Snad k DAOSINU, dle mé zkušenosti řeší okamžitou chybu, ale stálé nasazení nic neřeší. Já jsem použila za 5 let tak max. 2 tbl.
Tato intolerance je i mnohým lékařům neznámá, ve škole si ji neučili.
HIT má řešení a dokonce může zcela odeznít, ale musíte dát tělu čas a "nedráždit ho". (Když je mi zle, okamžitě nasadím hladovku, třeba jen den, dva a hned se uleví.) Klidně odpovím na dotazy, ale bez eliminační diety to nejde. Držím palce.

ODPOVĚDĚT
Jarmila T. (yarenka) ID 649626 (16.3.2021, 15:45)
tady jsem našla pro začátek mnou zmíněný švýcarský seznam, který jsem měla vytištěný. Velmi pomohl. https://www.mastzellaktivierung.info/downloads/foodlist/61_FoodList_CZ_alphabetic_withCateg.pdf

ODPOVĚDĚT
Jarmila T. (yarenka) ID 649626 (upraveno 16.3.2021, 16:30)
Dobrý den, zažila jsem sama na sobě. Dg. neuměli stanovit ani alergologové, jen doporučili eliminační dietu. Je to velmi těžké, ale doporučuji. Nejprve 3 dny totální hladovka + jen čistá voda. (Už ta hladovka mně velmi ulevila.). Pak založit sešit a velmi pečlivě zapisovat suroviny, z kterých vaříte, a každou otestovat. Např. Po hladovce 1 vařený brambor, pak 2. A zapisovat reakce. Pozor, intolerance se ukáže až za 2-3 dny po konzumaci. Každý 3. den pomalinku zařazovat další surovinu, atd. Zdá se to opravdu složité, ale z těchto poznámek pak umí alergolog vyčíst kde hledat. Pak např. vařené kuřecí prso, bez koření a jen sůl, nejprve pomlet a zkusit....Zásadně nejde použít nic z polotovarů, žádné uzeniny. Vše čerstvě uvařené. Já jsem to nazvala jíst to, co vařily naše babičky po válce a nebo to, jak jste začínala kojené dítě učit na jídlo. Vše testovat! Pozor na šampony, kosmetiku, atd. Pozor na vejce, jen

ODPOVĚDĚT
Zuzana B. (nzuza) ID 106353, mimibazar.cz/nzuza (15.3.2021, 20:54)
Kolegyňka to má a musí si opravdu hlídat jídlo. Je zajímavé, že nepřezrálé rajče ok, ale přezrálé problém, tak i u jiných druhů zeleniny a ovoce jako u banánu. Hermelín, ten se nesmí ani dotknout potraviny, kterou by měla jíst, vyzrálé sýry celkově problém každý. Než jí na to přišli trvalo dost dlouho a i tím, že některá potravina jakoby jednou vadí a podruhé ne, jak záleží na vyzrálosti. Je to opravdu metoda pokus omyl, aby se zjistilo, co opravdu vadí.

ODPOVĚDĚT
Pavlína F. (anilvap2) ID 126004, mimibazar.cz/anilvap2 (14.3.2021, 10:00)
Osobně neznám, ale zkuste si dohledat blog histaminova kašulka. Tam určitě najdete inspiraci.

ODPOVĚDĚT
Eva K. (EvaKludska) ID 256494 (14.3.2021, 0:56)
Musíte vysadit, co mu vadí. Dcera měla tuto i toleranci, ale s tím, že z toho vyroste. Což se naštěstí stalo. Ale nemohla jahody, a třeba skořici. Vypozorovali jsme, co jí dělá špatně. Histamin je také v konzervovanych jídlech.
Běžné jídlo by vadit nemělo.

ODPOVĚDĚT
Kamila N. (Navrátil) ID 453317 (14.3.2021, 10:20)
Moc děkuji, už jsem toho dost načetla, ta skořice mi vypadla, na tu si musím dát pozor. je to pro nás trošku šok. Vubec nevím co mu chystat na svačiny. Ne že bych vařila nezdravě, ale synovi moc nechutá vařená zelenina, takže jak mu to teď zařadit, zvykne si snad.Můžete mi říct nějaké mlsky co jste mohla dávat? Děkuji

ODPOVĚDĚT
Eva K. (EvaKludska) ID 256494 (14.3.2021, 14:13)
Dávala jsem běžné věci, kromě toho, kde byla skořice. U vás třeba vadit nemusí, tam není histamin.
Je to třeba vyzkoušet. Rohlík s máslem a sýrem, nebo šunkou, prostě zkusit, co vadí a co ne. Dcera měla "jen" vyrážku, ze skořice tedy křeče a průjem. Nevím, jak moc velká je reakce u vás.

ODPOVĚDĚT
Kamila N. (Navrátil) ID 453317 (15.3.2021, 7:41)
Děkuji moc [A]

ODPOVĚDĚT