Kvásek - chléb
Dobrý den, prosím o radu. Jsem naprostý neznalec, chtěla bych si zkusit upéci chléb z vlastního kvásku. Na ten jsem našla několik receptů, ale nevím, jak pak z něj následně připravit chléb. Kolik toho kvásku se přidává. Poradí někdo prosím?
FOTKU MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Celkem 5 komentářů
Hana D. (handule74) ID 49105, mimibazar.cz/handule74 (29.3.2021, 12:29)
Pokud je chleba tuhý, může být i slabý kvásek, dát ho víc by mělo pomoci. On sám zesílí pokud jej budete používat častěji, min jednou týdně. Také záleží na mouce, čím víc žita tím více tuhý chleba. Sama jsem měla hodně nepovedených pokusů, než je pro mne chleba dokonalý.Peču jen v hrnci s poklicí, na plechu mě tak pěkně nevyskočí. Také jsem si dělala nakonec kvásek pšeničný ( v receptu mám ale i žitnou mouku v malém množství), žitný byl nakonec v kombinaci s žitnou moukou moc kyselý a rodina si stěžovala na pálení žáhy. Na netu jsem našla recept na chleba se "záparou" a už jiný ani nepeču, je dokonalý a navíc vydrží hodně dlouho vláčný. (Y)

ODPOVĚDĚT
Nikola Málková (tigger) ID 10972, mimibazar.cz/tigger (25.3.2021, 14:01)
Moc děkuji všem za reakce, poctivě pročítám, ale tedy začínám mít pocit, že upéct chléb není vůbec lehká záležitost a budu tedy sbírat odvahu se do toho pustit :-$

ODPOVĚDĚT
dana n. (danca60) ID 403468 (26.3.2021, 7:42)
Lehké to není - to máte pravdu, ale také to není nic složitého - aspoň jak se na první pohled zdá. Ráno si udělám rozkvas (100 kvásku, 150 g. vody a 150 g žitné mouky - rozmíchám na kašičku ,) přikryju a večer přidám 200 g hl. mouky, 200 chlebové mouky a 200g žitné mouky, cca 300 ml. vody, 2 KL soli, kmín. Pořádně vymíchám, udělám bochánek, který popráším škrobem, aby se těsto nepřilepilo a dám do ošatky kynout. Ráno mohu péct - nastavím troubu na 230 st. vložím do ní plech, na kterém budu péct, na dno trouby kastrolek s vařící vodou, aby se trouba zapařila... nechám tak 15-20 minut na prázdno - pak na plech vyklopím chlebíček a peču 10 minut na těch 230st., pak stáhnu na 180 a dopeču 30 minut. V průběhu pečení ještě rozprašovačem štříknu vodu, kvůli páře. Po upečení zkuste poklepat na dno - musí dunět. Pak dám na mřížku vychladnout, přikryju mokrou utěrkou a nechám vychladnout. Když jsem jí n

ODPOVĚDĚT
Jaroslava D. (Járinkaa2) ID 329911, mimibazar.cz/jarinkaa2 (25.3.2021, 15:38)
To se vám zdá,je to dost informací,ale po čase je to rutina i když s nejistým výsledkem ,-) určitě do toho jděte,z kvásku peču i koláče,škvarkové placky..

Já ráno před prací zadělám rozkvas,nechám 12h rozkvasit,večer zadělám těsto,nechám 2 x 45min + 20min kynout,stočím do ošatky a strčím do lednice a ráno před prací upeču.Někdy se mi stane,že mám těsto překynuté a pak se chleba rozjede,ale to vidím už při kynutí,chuťově je výborný jen není vysoký...chce to trochu praxe.

Jestli ještě nemáte kvásek tak ho určitě zvládnete připravit sama podle videí na youtube,je potřeba aby byl dostatečně silný aby utáhl to kynutí.....ale to všechno se tam dozvíte.

Lepší chleba jsme opravdu nejedli a všem komu jsem ho nadělila ,-) chutná a ptají se kdy zase dostanou.

ODPOVĚDĚT
Martina P. (Martas100) ID 59211 (26.3.2021, 17:40)
Dobrý den, mohu se prosim zeptat, kde dělám chybu, že mám chleb moc tuhy? A jak dosáhnout v chlebu "diry" děkuji

ODPOVĚDĚT
dana n. (danca60) ID 403468 (27.3.2021, 15:44)
Možná málo vykynutý, nebo máte málo kvásku (slabý) - já ho dávám víc, než bylo v původním receptu (o cca 1/3) a je mnohem nadýchanější - i dírama (Y)

ODPOVĚDĚT
Martina P. (Martas100) ID 59211 (27.3.2021, 16:10)
Děkuji zkusim vic kvasku

ODPOVĚDĚT
Jaroslava D. (Járinkaa2) ID 329911, mimibazar.cz/jarinkaa2 (26.3.2021, 20:30)
Těsto bude zřejmě málo vykynuté,pak je střídka tuhá nejsou dírky.

ODPOVĚDĚT
Jaroslava D. (Járinkaa2) ID 329911, mimibazar.cz/jarinkaa2 (25.3.2021, 8:58)
Nejvíc peču Kubíka,je to klasický kváskový chleba.

http://www.jidelniplan.cz/recepty/chleb-kubik?fbclid=IwAR2v1KJCj8DwPwJxbMNNpoJB6cADimdCLCpJKYUxSzZzEPgeeYsthB1oqZQ

Nejprve je nutné udělat rozkvas,dáte 30g kvásku 150g vody a 150g žitné mouky a necháte 10-12h rozkvasit.Pak přidáte zbytek a necháte kynout,vše je popsané výše v receptu.

ODPOVĚDĚT
Pavla D. (papaja7) ID 95126, mimibazar.cz/papaja7 (24.3.2021, 17:23)
koukněte sem, myslím, že je to hezky popsáno
http://www.michaelarau-dobrouchut.eu/2016/02/chleb-kubik.html

ODPOVĚDĚT
Katka B. (kremilek) ID 2451, mimibazar.cz/katkab (24.3.2021, 16:38)
Koukněte na fc Pečempecen - je toho tam spousta

ODPOVĚDĚT