Zoubky - fotošop, myslím že to bude podobné v Gimpu



Jak na žluté zuby? Zní dnešní otázka. Odpověděla jsem v diskuzi, ale přišlo mi pár vzkazíků, jestli by to nešlo podrobněji. Takže tady je návod.



Na začátku je důležité detekovat problém. Jsou zuby jen tmavé a jinak bílé, nebo zažloutlé? U dětských zoubků často stačí přejet je světelným štětcem, viz o kousek níže. Tady ale máme velmi silně žluté zuby, holčička si je asi moc nečistí a vyrůstá v silně kuřáckém prostředí. Ty spodní jsem odbarvila a nezabývala se jimi, pro ukázku jsem pracovala jen s horními zuby. Samozřejmě existuje spousta postupů, tohle je jen jedna ze stovky variant jak ty zuby zesvětlit


V panelu nástrojů zvolíme ten se symbolem houby (vyznačeno červeným kolečkem). Má dvě polohy - odbarvovací a přibarvovací. Zvolíme odbarvení. Intenzita klidně 100%, volte štětec s měkkým okrajem.


nyní máme zuby odbarvené, vypadá to asi takto - pozor, at neodbarvíte i dásně, nebo rty. Jako každá retuš i tohle vyžaduje čas a pevnou ruku.


A nyní zuby zesvětlíme. Zvolíme v tom samém místě kde jsme našli houbu symbol - no ted se tu hádáme jestli je to koštovačka, paprsek černého slunce, či co je to za věc :-)))) No a zvolíme v horním menu střední tony a pak si navolíme intenzitu zesvětlení, tady na ukázku je to 30% ale pro vaše účely budete určitě volit menší číslo - no - co se týče stopy, tak světelný štětec je opět dobré volit měkký.


Takže tady je ukázka toho, co by se stalo, kdybychom žluté zuby jen zesvětlili světelným štětcem - zuby by nám sice začaly svítit, ale svítily by velmi žlutě. Pokud si jste jistí, že jsou zoubky bílé (např. náš kubíček je opravdu krásně bílé zatím má) můžete odbarvení s klidem vynechat. Pro ukázku efektů jsem to s těmi zuby trochu přepískla, je použitý zesvětlovací štětec o intenzitě 30%. Doporučuji však volit mnohem jemnější hodnoty.