letní háčkovaná sukýnka



Na Vaše přáníčko vkládám znova návod na sukýnku. Je to můj první návod, tak za příp.chybky a laický popis se profíkům omlouvám:-) Hodně štěstí, a budu se těšit na Vaše výtvory...
A pro ty, které štve, že jsem se náhodou shodla s někým, kdo má stejný vzor na nějaké Vaší věci jako já na sukýnce, prostě si tohoto návodu nevšímejte!! Sukýnka je můj nápad, udělaná náhodně ze vzorečků jaké se mi líbí, a tak prostě vznikla. Je tu spousta a spousta různých háčkovaných věcí ze spousty vzorečků, a tak je pravděpodobné, že se budou věci někomu podobat!!!

Kdyby jste měli jakýkoli dotaz ohledně návodu, klidně mi napište!!

háčkovala jsem háčkem č.3,5 a název příze Camilla

DLS – dlouhý sloupek
ŘO – řadové oko
PO – pevné oko

Nejprve si uháčkujte potřebný počet stejných čtverců – to bude obvod pasu dítka.. Každý bude mít jiný počet čtverečků. Málokomu vyjde obvod přesně na cm, spíše budete mít obvod o pár cm větší, ale nevadí, v pase se pak stáhne třeba stužkou a bude krásně držet, nemusíte se bát. (taky máme v pase víc a máme staženo stužkou).
Já dělám čtverec takto: (u háčkování čtverce koukejte na fotku čtverce, pomůže Vám na konci řady písnu barvu jakou mám čtverec pro lepší orientaci… )
1.řada: 5 řo – spojit (bílá)
2.řada: do kruhu 9 KS a spojit pevným okem (bílá)
3.řada: do každého očka z předešlé řady děláme: 1dls, 1řo, 1dls, 1řo,… (celkem 8 dls a 8 řo) – na konci spojit pevným okem (bílá)
4.řada: Vždy do mezery uděláme 3dls, pak 2řo, a zase do další mezery 3dls, 1řo,…celkem bude 8 skupinek dls. Na konci spojit pevným okem (červená)
5. řada: do první mezery 3dls, 1řo, do druhé mezery 3dls,1řo,3dls,1řo. Tzn.. v každé druhé mezeře musejí být 2x3dls oddělené 1řo. – tím se bude tvořit roh čtverce, a opakujeme do konce, na konci spojit po. (tyrkysová)
6.řada: do mezery 3dls,1řo,3dls,1řo. V místě z předešlé řady, kde jsou 2x3dls děláme mezi ně opět 2x3dls, které jsou oddělené 1řo. Na konci spojit po(růžová)
7.řada: do díry zase 3dls,1řo,3dls,1řo,3dls,1řo, a v místě z předešlé řady, kde jsou 2x3dls děláme mezi ně opět 2x3dls, které jsou oddělené 1řo. Na konci spojit po (bílá) .

Máme jeden čtvereček… Děláme potřebný počet čtverců. Čtverce sháčkovávám rovnou, tzn. Že když dělám poslední stranu jednoho čtverce, přiháčkuju ji k předešlému čtverečku…

Poté spojím čtverce na konci do sebe,vznikne kruh – máme obvod pasu dítka.. jak jsem psala, vyjde nám větší, nevadí.. Ta největší práce je za náma, teď už to pofrčí

Vrchní obvod jsem obháčkovala(bílou) dls. – dvě řady. Každou řadu ukončit pevným okem! A bílou jsem ustřihla. Máme kompletní začátek sukýnky, a teď už budeme jen háčkovat požadovanou délku.

Začnu spodek čtverců – ten jsem též obháčkovala dls – dvě řady.. (Zase každou řadu ukončit po)
A poté jsem pokračovala dolů a háčkovala dle vzoru, který jsem si maliličko upravila dle sebe..
Začneme vzor na předešlou řadu z dlouhých sloupků…
- 3dls budeme píchat vždy do třetího očka z předešlé(bílé) řady, poté uděláme 2 řo a znovu 3dls do třetího očka z předešlé řady… takto dokola až do konce řady. Na konci spojit po.
- Druhá řada vzoru se dělá: 3dls do mezery, 2řo, a znovu 3dls do mezery, 2řo,… až na konec řady opakujeme. Konec ukončit po.
- Třetí řada vzoru to samé…
Pokud chcete, aby se Vám sukýnka mírně rozšiřovala, pokračujte takto až do délky, kterou potřebujete…
- Já jsem 4.řadu vzoru už dělala: 3dls do mezery a 1 řo., 3dls.,1řo,… atd až do konce řady.
Ubrala jsem jedno řadové očko, tím mi sukýnka začala jít rovně dolů.

Nakonec do pasu přidáme stužku či háčk.řetízek a je to:-)

Za Vaši fotečku sukýnky budu ráda, kdo bude chtít, mohu vložit sem pro inspiraci ostatním...
Hodně štěstí,
Janis



1.foto - čtverečky


2.foto - obháčkované čtverečky


3.foto - vzoreček


a hotová sukýnka