"ZÁZRAK Z OLOMOUCE" - luxusní rohlíčky



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

TĚSTO -500g hladké mouky, sůl, 1 kostička droždí, 250ml vlažného mléka, špetka cukru, 150ml oleje, sůl. NÁPLŇ - šunkový salám, suchý salám, Niva. Žloutek na potření, kmín na posypání.

POSTUP PŘÍPRAVY

Do části vlažného mléka se špetkou cukru rozdrobíme droždí a necháme vzejít kvásek. Ten přilijeme do mouky, přidáme ostatní přísady a důkladně vypracujeme vláčné těsto. Necháme vykynout.rnVykynuté těsto rozdělíme na 5 dílů. Z každého dílu vyválíme kolo, které rozdělíme na osminky. Na každý kousek těsta položíme nejprve 1/2 kolečka šunkového salámu, na to kolečko suchého salámu a navrch hromádku nastrouhané Nivy. Zabalíme do rohlíčku, začínáme širokou stranou těsta, cíp necháme pod rohlíčkem, aby se nám při pečení nerozbalil. Potřeme žloutkem a posypeme kmínem ( nebo mákem ). Upečeme dorůžova.rnNEMÁ CHYBU !!!rnRohlíčky můžeme plnit i jinými surovinami - např. zelí+uzené maso ; špenát s česnekem ; rnRohlíčky je možné plnit i sladkými nádivkami ( pak tolik nesolíme těsto a dáme víc cukru ) - např. tvaroh, mák, povidla, ořechová nádivka, jablka, puding, ...

Ze všech surovin zpracujeme těsto - těsto se vůbec nelepí, hněteme ho na vále "růčo-fůčo". Na teplém místě ho necháme kynout asi 3/4 hodiny.
Než nám vykyne těsto, připravíme si "náplň" - 40ks ( já dávám nejčastěji šunku nebo šunkový sálám, suchý salám, strouhanou Nivu )
Vykynuté těsto si rozdělíme na 5 dílů, ........
...... z každého dílu vyválíme kolo a rozdělíme na osminky.
Na každou osminku položíme nachystanou náplň, ......
..... a zabalíme do rohlíčku - nápň srolujeme, aby byla co nejmenší. Začínáme širokou stranou, vrchní cípy přetáhneme přes náplň a spojíme je, pak teprve dozabalíme rohlíček ( tím uzavřeme strany a nic nevyteče ven ). Cíp necháme pod rohlíčkem, aby se rohlíček při pečení nerozlepil.
Rohlíčky potřeme žloutkem nebo klidně i celým rozšlehaným vajíčkem a posypeme kmínem nebo mákem.
... pečeme při teplotě cca 200°C dorůžova.
DOBROU CHUŤ přeje Lucka !!!!!!!!!!
....a takhle vypadá sladká varianta - dnes jsem dělala s jablkovými povidly, s Nutellou a s vanilkovým pudingem.