Pražské koláče



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Těsto: 300 g hladké a 300 g polohrubé mouky, 225 ml mléka, 130 g másla, 100 g cukru, 2 vejce, 30 g droždí, 1,5 lžičky soli. Náplň: 350 ml mléka, 100 g cukru krupice, 1 vanilkový pudinkový prášek, 50 g másla, 250 ml smetany ke šlehání. Drobenka: 50 g hrubé mouky, 50 g cukru moučka, 30 g másla, ½ lžičky skořice.

POSTUP PŘÍPRAVY

Těsto: Do pekárny nalijeme rozpuštěné vlažné máslo a vlažné mléko s rozmíchanými vajíčky. Z cukru si odebereme 1 lžíci stranou, zbytek cukru nasypeme do pekárny. Přisypeme prosáté mouky pokojové teploty. Do jednoho rohu nasypeme sůl, na vzdáleném konci uděláme v mouce malý důlek, nasypeme do něj odložený cukr a na cukr rozdrobíme droždí. Zapneme program TĚSTO.

Vykynuté těsto rozdělíme na 12 stejných kousků. Na 2 plechy s pečícím papírem uložíme vytvarované bochánky, které rukou zploštíme, potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme drobenkou. Necháme ještě chvíli kynout. Pečeme v troubě předehřáté na 180°C (pekla jsem 18 minut).

Krém: Uvaříme hustý pudink, do horkého vmícháme máslo a necháme vychladnout. Studený pudink vyšleháme šlehačem. Ušleháme šlehačku a lehce ji vmícháme do pudinku.
Vychladlé koláče rozkrojíme a sáčkem nastříkáme krém.