Dokonalá šťáva zastudena z černého rybízu (recept kamarádky Elly od její babičky)
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
2,5 kila černého rybízu\r\n2 dkg kyseliny citrónové\r\n2-2,5 litru vody
POSTUP PŘÍPRAVY
Ovoce očistíme, rozmačkáme (já si pomohla tyčovým mixérem), přidáme převařenou schladlou vodu a sáček kyseliny citrónové. Necháme 24-48 hodin stát v chladu. Poté přecedíme a na 1 litr šťávy přidáme 1 kilo cukru.\r\nV původním receptu byl na kilo a litr šťávy ještě Petol, což býval kdysi konzervační přípravek, právě pro konzervaci za studena.\r\nJá to zkusila bez něj. Sklenice jsem dobře umyla, vypláchla vařící vodou s trochou slivovice a víčka propláchla čistým alkoholem ještě těsně před zavřením. \r\nTak pak dám vědět, snad v lednici vydrží...i když tedy, mizí hodně rychle:-)\r\n\r\nTuhle šťávu si pamatuji z dob svého dětství, kdy nám ji dělala babička. Recept jsem bohužel neměla, tak jsem moc ráda, že vypomohla kamarádka Elly z kuchařky, kterou zdědila právě po své babičce:-)
|
Připravené umyté ovoce, kyselina citrónová. V mezičase mixovaní chladne převařená voda:-) |
|
A mixujeme a mixujeme:-) |
|
Rozmixované ovoce smícháme s převařenou a vychlazenou vodou. |
|
Necháme 24-48 hodin odstát v lednici. |
|
Po dvou dnech dobře přecedíme a na litr šťávy přidáme kilo cukru. Mícháme, až se vše rozpustí.
Dobře vypláchneme sklenice, já vypláchla ještě vřelou vodou s trochou alkoholu a můžeme plnit:-)
Já víčka přelila ještě slivovicí, aby šťáva vydržela. |
|
A tady už máme hotovo:-) |
|
Jak jsem slíbila, dám pak vědět, jak dlouho šťáva vydržela. I když myslím, že zmizí hodně rychle:-)
A Elly ještě jednou díky. Přenesla mě o několik desítek let zpět:-) |