Domácí rohlíky



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

260 ml vlažné vody, 20 g oleje (cca 2 PL), 10 g soli, 500 g polohrubé výběrové mouky (nebo 100 g žitné mouky a 400 g hladké), 17,5 g čerstvého droždí (můžete nahradit 1,5 lžičky instantního droždí), 5 g cukru

POSTUP PŘÍPRAVY

Recept na deset kusů:

Mouku dáme do mísy, přidáme sůl a promícháme, udělame důlek a do něj dáme droždí a cukr, nalijeme teplou vodu a necháme odstát několik minut.
Vymícháme těsto (nejlépe to jde v robotu). Dáme na teplé misto vykynout asi na 1 hod.

Po vykynutí dáme na vál a rozkrojíme na menší stejné kousky (10 kusů) a vyválíme slzu nebo trojuhelníček a srolujeme do tvaru rohlíku. Dáme na plech na pečící papír, necháme nakynout dalších 30 min, potřeme vejcem, sypeme mákem nebo sezamem.

Pečeme na 200 st asi 15 minut.

Nestačí ani vychladnout :)