Plitvický závin



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Těsto: 100 ml oleje, 200 ml mléka, 1 vejce, 3 PL zakysané smetany, 510 g hladké mouky, špetka soli, 1 PL cukru krupice, 33 g droždí. Maková náplň: 250 g mletého máku, 120 ml mléka, 120 g cukru krupice, 1 vanilkový cukr. Tvarohová náplň: 250 g měkkého tvarohu v alobalu, 150 g cukru krupice, 1 žloutek, 50 g sušených brusinek namočených v rumu, 2 PL dětské krupičky.

POSTUP PŘÍPRAVY

Není to originální recept, ten si najdete na internetu. Já jsem si ho upravila na pekárnu a z těsta udělala dva záviny místo jednoho.

Mléko s cukry přivedeme do varu, vmícháme mák, odstavíme a necháme vychladnout. Suroviny na tvarohovou náplň smícháme dohromady, brusinky přidáme až nakonec.

V pekárně nebo ručně zaděláme těsto. Vykynuté těsto rozpůlíme. (Dále postupujte podle obrázků.)

Těsto rozválíme na obdélník, který si pomyslně rozdělíme na 4 stejné pruhy. Makovou náplň pomocí zdobícího sáčku naneseme do středu obou středních pruhů.
Přeložíme jeden kraj těsta přes obě makové náplně a rukou promáčkneme uprostřed žlábek, který naplníme tvarohem.
Překryjeme všecko zbývajícím volným těstem a okraje zastrčíme dospod. Závin přeneseme na plech s pečícím papírem. Stejně uděláme i druhý závin. Povrch potřeme olejem a necháme chvíli nakynout. Pečeme v troubě předehřáté na 190°C do zlatova. (Pekla jsem 40 minut.) Během pečení jednou potřeme záviny studenou vodou a po dopečení opět potřeme vodou. Pocukrujeme.