Margaretky



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Těsto linecké: 300 g hladké mouky, 200 g Hery, 100 g cukru moučka, 2 žloutky. Těsto třené: 200 g Hery, 60 g cukru moučka, 2 žloutky, špetka soli, citronová kůra, 250 g hladké mouky. Dále: pikantní marmeláda.

POSTUP PŘÍPRAVY

Z uvedených surovin na vále vypracujeme linecké těsto, které zabalíme do potravinové fólie a necháme půl hodiny odpočívat v ledničce. Těsto rozválíme, vykrajujeme kolečka průměru asi 6 cm a na plechu s pečícím papírem předpečeme na 200°C 3 minuty. Mezi tím vyšleháme hodně změklý nebo mírně nahřátý tuk s cukrem, solí a citronovou kůrou. Po jednom zašleháme žloutky. Lžící vmícháme prohřátou mouku (já dala mouku jen pokojové teploty) a ihned těstem naplníme zdobící sáček s řezanou trubičkou. Na předpečená ještě horká kolečka stříkáme kroužky a dopečeme na 200°C (asi 12 minut). Marmeládu v kastrůlku zahřejeme a lžičkou naléváme do středu upečených a už studených sušenek, kde se marmeláda rozlije. Hotové margaretky pocukrujeme.

Margaretky mě lákaly k vyzkoušení už dávno. Když jsem si vybírala a srovnávala jejich recepty na internetu, odrazovaly mě poznámky, že je třené těsto tuhé a špatně se s ním pracuje. Má se nanášet na předpečená kolečka ihned, má se pracovat v teple a neotvírat okno atd. Když je řídké, tak se prý roztéká. Ono je pravda trochu tužší, ale špatně se mi dělal jen ten první kroužek, pak to šlo čím dál líp. Malý zbytek těsta jsem nastříkala do mezer mezi kolečka a tak se vše krásně spotřebovalo.