Františkánský švestkový koláč



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Těsto: 150 ml mléka, 240 g hrubé mouky, špetka soli, citronová kůra, 100 g cukru moučka, 100 g rozpuštěného vychladlého másla, 2 žloutky. Na kvásek: 100 ml mléka, 1 lžička hrubé mouky, 1 lžička cukru krupice, 30 g droždí. Dále: 1 švestkový kompot, 1 hrst nastrouhaných vlašských ořechů, 1 lžička skořice, 1/2 vanilkového cukru.

POSTUP PŘÍPRAVY

Do vlažného mléka zamícháme lžičku mouky, cukru, rozdrobené droždí a necháme v teple vykynout. Do zadělávací mísy dáme všechny suroviny, přilijeme kvásek a vařečkou zamícháme řídké těsto (asi jako na lívance). Mísu přikryjeme čistou utěrkou a necháme 1 hodinu kynout. Do vymazané a vysypané koláčové formy (průměr 28 cm) nalijeme polovinu těsta, poklademe půlkami okapaných švestek, posypeme ořechy, skořicí a vanilkovým cukrem, zalijeme zbytkem těsta a necháme ještě chvíli kynout. Pečeme v troubě předehřáté na 190°C asi 30 minut.

Recept je z internetu. Koláč se krásně dělal, byl méně sladký, nejvíc chutnal čerstvý. Na fotce jsou vidět nasekané ořechy, jak to bylo v receptu. Ale protože mi tam vadily, doporučuji ořechy nastrouhat nebo úplně vynechat.