Zobrazit přihlášovací formulář

Moučníky, poháry

Přidat recept
(recept si oblíbilo 14 návštěvníků)

Františkánský švestkový koláč

0.0
Františkánský švestkový koláč

Potřebné ingredience

Těsto: 150 ml mléka, 240 g hrubé mouky, špetka soli, citronová kůra, 100 g cukru moučka, 100 g rozpuštěného vychladlého másla, 2 žloutky. Na kvásek: 100 ml mléka, 1 lžička hrubé mouky, 1 lžička cukru krupice, 30 g droždí. Dále: 1 švestkový kompot, 1 hrst nastrouhaných vlašských ořechů, 1 lžička skořice, 1/2 vanilkového cukru.

Postup přípravy

Do vlažného mléka zamícháme lžičku mouky, cukru, rozdrobené droždí a necháme v teple vykynout. Do zadělávací mísy dáme všechny suroviny, přilijeme kvásek a vařečkou zamícháme řídké těsto (asi jako na lívance). Mísu přikryjeme čistou utěrkou a necháme 1 hodinu kynout. Do vymazané a vysypané koláčové formy (průměr 28 cm) nalijeme polovinu těsta, poklademe půlkami okapaných švestek, posypeme ořechy, skořicí a vanilkovým cukrem, zalijeme zbytkem těsta a necháme ještě chvíli kynout. Pečeme v troubě předehřáté na 190°C asi 30 minut.

Recept je z internetu. Koláč se krásně dělal, byl méně sladký, nejvíc chutnal čerstvý. Na fotce jsou vidět nasekané ořechy, jak to bylo v receptu. Ale protože mi tam vadily, doporučuji ořechy nastrouhat nebo úplně vynechat.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

karma75 27. 7. 2018, 19:35
Recept ukládám, švestky mi už pomalu zrají a tenhle koláč bude určitě vynikající (F). Vaše recepty nikdy nezklamou (Y)
krišon 27. 7. 2018, 14:29
Ivanko, u nás také bez ořechů, muž je nemá rád a já mám vytržený zub ... takže by oříšek mohl udělat paseku, koláč je ale výborný, u nás byl k odpolední a večerní kávě ... a nezbyl, určitě ho zkusím i s švestkovým kompotem, mám jich zásobu
spero 27. 7. 2018, 16:46
@krišon Alenko, moc děkuji za milý komentář. (F) Udělal mi velkou radost.
Mia 5 25. 7. 2018, 8:09
(Y) (Y) (F)
blanca2 24. 7. 2018, 14:15
Paní Ivano, koláč nemá chybu. Je měkoučký a moc dobrý. Chutná nám i s ořechy :-). Použila jsem čerstvé švestky. Velmi tím vynikl příjemný kontrast kyselejšího ovoce a skutečně lehká a jemně sladká chuť koláče. Všem doporučuji a vám paní Ivano děkuji za skvělý recept (Y).
spero 24. 7. 2018, 15:29
@blanca2 Blaničko, Váš komentář mi udělal obrovskou radost a za to Vám moc a moc děkuji. (F) (F) (F)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie