Vanilková zmrzlina



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

150g plnotučného mléka, 2 žloutky, 40g světlého třtinového cukru s vanilkou (nebo cukru bez vanilky a vanilkový lusk zvlášť), 75g mascarpone, 150g šlehačky

POSTUP PŘÍPRAVY

Zahřejeme mléko se smetanou (pokud máme lusk, vyškrábneme semínka a dáme do mléčné směsi i s prázdným luskem a necháme minimálně 20min. louhovat, před přidáním mascarpone znovu zahřejeme) a přimícháme mascarpone. Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny a pomalu přiléváme a zašleháváme teplou mléčnou směs. Vrátíme zpět na plotnu a pomalu zahříváme, za velmi častého míchání. Od bodu varu vaříme asi 10min. a za stálého promíchávání metlou- směs lehce zhoustne. Poté přelijeme do mísy a necháme vychladnout (promícháváme). Studené dáme do mrazáku a další 3 hodiny vždy po hodině prošleháme (buď metlou nebo ponorným mixérem). Poté necháme ztuhnout. Před servírováním je potřeba nechat pár minut povolit.

...
...
...
...
...
...
...