Tunel naruby



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Korpus: 4 vejce, 4 PL polohrubé mouky, 4 PL cukru moučka, 2 PL kakaa. Náplň: 250 ml smetany ke šlehání, 400 g zakysané smetany, 3 PL cukru moučka, 100 ml vlažné vody, 1 želatinový ztužovač za studena Dr. Oetker. Dále: 1 mandarinkový kompot, trochu marmelády.

POSTUP PŘÍPRAVY

Tunelů jsem už udělala celou řadu, ale před pár dny jsem narazila na obrázek tunelu, kde se korpus místo nahoru dává doprostřed. Bezva nápad. A tak jsem ho při první příležitosti vyzkoušela. Tady je výsledek.

Celá vejce s cukrem vyšleháme do světlé pěny, lehce vmícháme prosátou mouku s kakaem. Těsto natřeme na plech 30x40 cm s pečícím papírem a v troubě předehřáté na 200°C upečeme. Upečený korpus stáhneme i s papírem na studenou podložku, odkrojíme si pruh o velikosti otvoru ve formě na srnčí hřbet a zbytek těsta srolujeme i s papírem a necháme vychladnout.
Na krém smícháme zakysanou smetanu s cukrem a lehce vmícháme šlehačku ušlehanou ze smetany. Ve vlažné vodě metličkou vyšleháme ztužovač a vmícháme jej do krému. Mandarinky necháme na sítku okapat. Z korpusu odstraníme papír, natřeme marmeládou a stočíme do roládky, kterou zkrátíme na délku formy. Formu vyložíme potravinovou fólií, do středu naskládáme mandarinky, přidáme trochu náplně, roládku, náplň, přiložíme plát korpusu, přikryjeme potravinovou fóliií a zatížíme. V ledničce necháme tuhnout do druhého dne.

Tunel se dobře dělal. Jen té náplně mi trochu zbylo, zůstala i většina mandarinek, proto jsem oboje prokládala piškoty do mističky vyložené potravinovou fólií a druhý den vyklopila na talíř. Myslím, že na velikost mojí formy by stačilo použít jen malou zakysanou smetanu. Každý si to ale musí odzkoušet sám.