Velikonoční mazanec, bochánek



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

500 g polohrubé mouky,100 g moučkového cukru a stejné množství másla, lžíce sádla, 2 žloutky, špetka soli, 40 g droždí (nejlepší je vážené z pekárny), 3/16 litru mléka, půlku sáčku vanilkového cukru, nastrouhaná citronová kůra a 30 gramů nadrobno nakrájených mandlí do těsta a 20 g na ozdobení, 50 g v rumu namočených rozinek, rozšlehané vajíčko na pomazání

POSTUP PŘÍPRAVY

Do misky dám kvasnice, posypu lžičkou moučkového cukru, kvasnice se rozpustí, přiliju trochu vlahého mléka a lžíci mouky a udělám kvásek. Mezitím rozpustím máslo a sádlo, nesmí být do těsta horké, po vykynutí kvásku přidám mouku se lžičkou soli, prosátý cukr, žloutky a postupně přilévám zbytek vlahého mléka a rozpuštěného tuku, nakonec přidám rozinky a mandle. Pořádně vyšlehám, přikryju utěrkou a na teplém místě nechám zkynout. Zkynuté těsto srazím vařečkou a dám opět vykynout, to udělám 2x. Dobře vykynuté těsto rozdělím na dva bochánky, které trochu zploštím, dám na plech vyložený pečícím papírem a nechám ještě 20 minut vykynout. Poté střed rozříznu do kříže ostrým nožem či žiletkou, dobře pomažu vajíčkem a ozdobím na plátky nakrájenými mandlemi. Peču v předehřáté troubě, na 180 stupňů... něco přes půl hodiny

Ze stejného těsta můžete připravit jidáše neboli preclíky
Rozkrojený mazanec ke kafíčku
Rok 2019
Jidáše 2019 ze stejného těsta