Výborný KMÍNOVÝ CHLÉB z domácí pekárny



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

200 ml mléka, 200 ml vody, 2-3 lžíce oliv.oleje, 1-2 lžíce octa, 1 lžička cukru, 2 lžičky soli, 350g hl.mouky (mě se osvědčila ARO), 200g celozrnné žitné chlebové mouky (nejlépe jemně mletá Předměřická), 1 vrchovatá lžička celého kmínu, 1-2 vrchovaté lžičky drceného( ne mletého) kmínu nebo chlebového koření (koupíte v DM drogerii) a 1/3 kostky čerstvého droždí nebo 1 lžička suš.droždí (modrobílé s vlaštovkou) doprostřed do menšího důlku v mouce. Po signál.znamení: slun.semínka nebo sezam, čerstvá či osmahnutá cibulka, česnek, mleté škvarky..., ale já nejraději přidávám cca 1 vrch.lžíci Semínkové směsi-Natural paradise (slunečnice, dýně, pinie).

POSTUP PŘÍPRAVY

Všechny suroviny dáme do formy v pořadí tak, jak je uvedeno v rozpisu. Pečeme na program 1-základní (ne celozrnný!), kůrka tmavá (nebo jak má kdo rád).
Mouky smíchám v míse a vmíchám do nich kmín (či jiné chlebové koření) a pak až vsypávám do formy.
Je to skvělý recept pro každého začátečníka s domácí pekárnou. Po čase lze mouky či ostatní ingredience obměňovat, např.mléko za podmáslí nebo přidat např.3 lžíce pomletých škvarků dle nápadu paní Martiny Š. (macek007) ID 16590 ... apod., nebo dle vlastní fantazie. Tento chlebík skvěle vykyne, má křupavou kůrku, uvnitř je krásně měkký, nedrobí se a vydrží dlouho čerstvý.
Tento recept je můj originální - tak dlouho jsem přidávala a odebírala různé suroviny až byl chlebík perfektní :-)
Tip pro dospělé - když jej pak mažete křenovým pomazánkovým máslem, tak je to fakt mňamka !!!
Hotový chléb váží cca 1,2 kg.
Dobrou chuť.

krátce po dopečení, tento na fotu je slunečnicový
slun.chleba ihned po vytažení z pekárny, chládne a tak kráááásně voní
... tento vážil 1,10kg
rozkrojený slun.chléb
... takhle nááádherně se chlebík povedl Jitušce (Jitka H. (Jitule64) ID 20353)