maminky co zijete v zahranici dejte mi radu
muj syn 4 roky a druhy 9 mesicu,starsi mluvi jen nemecky,uz jsem zkusila snad vsechno,kdyz mluvim cesky zacpe si usi nebo me neposloucha,umi malo slov,ja uz nevim jak ho naucit.mluvi vase deti cesky?na mensiho mluvim vice,ale je to tezke viz koment
FOTKU MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Celkem 15 komentářů
Simona N. (wilhelmina) ID 393481 (14.10.2011, 0:07)
Sice pozde, ale prece komentar
Dulezite je, pokud se nekdo rozhodne k dvojjazycne vychove, vytrvat a nemenit nic. Nejuspesnejsi metoda je OPOL (One Person One Language), tj. vy mluvte cesky a vas muz tak ci onak. Jeste je sance deti naucit mluvit. Do 12 let se deti nauci mluvit jako rodily mluvci, bez akcentu. Dulezita je motivace a pravidelnost, pokud budete mluvit cesky, mluvte cesky, neskakejte z nemciny do cestiny. Mluvte na mladsiho porad, na starsiho tez (at uz si zacpava usi nebo ne), ctete vecer cesky pohadky, poustejte ceske filmy. Vas muz bud muze mluvit nemecky nebo rodnym jazykem, nemcinu pochyti vzdycky, zijete prece v Nemecku.
Mam zkusenosti (i osobni), funguje to, kdyz se chce a kdyz se vytrva.
Chce to mluvit cesky, nechat deti mluvit s ceskymi pribuznymi.
Je to uzitecne pro deti znat vic reci, at uz je pouziji nebo ne, detsky mozek je jako houba, nasakne informace raz dva. Zalezi to ale na rodicich.
Hodne stesti

ODPOVĚDĚT
Jaroslava V. (koubeska) ID 51136, mimibazar.cz/koubeska (18.4.2011, 16:32)
Pavli, určitě ho pošlete na měsíc na prázdniny k babičce do Čech. Sestra žije v Německu a na děti mluví jen německy, velmi málo česky, když komentuje, co si telefonujeme. Přivezli jsme neteř na prázdniny, když měla 3 nebo 4 roky k prarodičům, kteří neuměli vůbec nic. Nebyl vůbec problém a za ten měsíc se naučila perfektně česky a už to nikdy nezapomněla. Každé léto je tady tak na měsíc, rozhodně nemluví perfektně, ale domluví se s kýmkoli o čemkoli. Teď má 10 let a začínáme pracovat na její dvouleté sestřičce. Právě tu jsou na velikonoce. Pohádky určitě pomůžou a je dobře, že si to uvědomujete, protože je hrozná škoda, když jsou děti připraveny o takovouto přirozenou výhodu. No, moje ségra si to ještě neuvědomila :-S

ODPOVĚDĚT
Pavla K. (cestovatelka) ID 225175 (17.4.2011, 21:53)
holky moje zlaty dekuju vsem za komentiky,snad to nejak dame dohromady.o cestinu je neoberu,dvd na ceste,asi kdyz budu mluvit furt cesky tak je fakt ze ho to prestane bavit stavkovat a bude mi muset odpovedet nebo se aspon snazit.no prsi prsi jen se leje mi vyzpevuje od rana do vecera,paci paci pacicky zpiva brachovi,ale teda prizvuk ma desnej ,-) ,-)ale tak furt lepsi neco nez nic.tak jste me povzbudily,dekuku vam ja vam pisnu za pul roku jak to dopadlo.v lete ho vyslu k ceske babice na prazdniny a bude to.chudackum mim se jim v te hlavince pletou tri jazyky (treti je manzela) tak v tom maji bordel. (hello) (hello)

ODPOVĚDĚT
Ivana K. (drulsa) ID 115565, mimibazar.cz/drulsa (17.4.2011, 20:58)
Mám 6ti letá dvojčata a děti odmalička mluví česky i německy. Já na ně mluvím jenom česky, muž je němec a tak mluvil německy, mezi sebou jsme mluvili německy. Děti plynule přechází z češtiny do němčiny, ale protože žiju v Čechách, tak hlavní řeč je čeština.

ODPOVĚDĚT
Kamila V. (kasika) ID 38711 (17.4.2011, 20:23)
Poradim pouze teorii - obecne se doporucuje aby jeden clovek mluvil na dite vzdy jednim jazykem. To znamena treba vy zasadne cesky a manzel zasadne nemecky nebo jeho rodnym jazykem. Otazkou je, jestli uz neni trochu pozde to ve 4 letech takhle lamat pres koleno.

ODPOVĚDĚT
Monika Ž. (ZabkaZacka) ID 159695, mimibazar.cz/zabkazacka (17.4.2011, 19:46)
zkuste si - ikdyž třeba nebudete mluvit přímo na syna - říkat něco sama pro sebe, ikdyž bude váš klučík vedle v místnosti, nebo dál od vás - třeba si říkejte, co ted uděláte, nebo si zpívejte české písničky - jen tak sama pro sebe, není možná, aby měl celý den zakryté uši - on to bude aspoň částečně slyšet, a sem-tam něco pochytí. Určitě ho to časem přejde....jen vytrvat, nekřičet, nenutit...máte čas. (F)

ODPOVĚDĚT
Pavla K. (cestovatelka) ID 225175 (17.4.2011, 21:37)
diky Moni,presne tak se to snazim ted praktikovat,je ve skolce i dlouho, ( a to vse kvuli nemcine),chteli jsme aby se naucim proste skvele,tak ho ted i ze skolky budu vodit driv,dvd uz s ceskym zvukem jsou na ceste,malej se naucil prsi prsi jen se leje,to se mu libi,ale mluveni,no vazne to.boze ten jestli se nekdy nauci.ale prestala jsem nutit a praktikuji tak jak radite,proste jen tak si povidam,asi si deti reknou ze se mam zblaznila *-),ale babicka kdyz tu byla na navsteve tak rika cesky kde mas backory jdi je najit ale sup,a on fakt bezel a prisel s backorama,tak jsem koukala jak puk.chce to trpelivost.ale nezvdam to

ODPOVĚDĚT
Petra O. (HunchiBunchi) ID 228714 (17.4.2011, 19:27)
Máme podobný problém. Manžel mluví na syna anglicky, ale syn (8 let) ví, že táta za ty roky tady rozumí i česky, tak mu odpovídá česky. Rozumí všemu, dívá se na TV v angličtině, ale mluvit anglicky se mu nechce. Velkou motivací jsou pro něj návštěvy manželovy rodiny v USA, kde mu česky bratranci nerozumí, takže pokud si s nimi chce hrát, tak musí holt mluvit. A to se zdokonalí rychle. Nevím, jestli má váš syn možnost trávit třeba prázdniny u babičky zde v ČR, kde by ho to trochu motivovalo... Je hezké, že se snažíte na děti mluvit mateřskou řečí, mám kamarádky provdané v Anglii a ty to už bohužel dávno vzdaly :-|

ODPOVĚDĚT
Pavla K. (cestovatelka) ID 225175 (17.4.2011, 21:41)
mam pocit ze ten synator taky docela rozumi,jen je linej,a hlavne nebude mluvit,no se mnou uz vubec ne,kdyz tu byla moje mamka tak na ni docela malej reagoval co rikala neb ona neumi nemecky.no nevzdam to,no a v lete pomaze do cech na prazdniny a tak snad tam neco.to je moje vina vsechno,misto abych na nej odmala cesky tak ja nemecky,chtela jsem aby nemel problemy ve skolce nebo tak a cestina proste nejak zmizla.ale uz to napravuji,tak snad to zvladneme.znam tu deti co mluvi tremi jazyky jako by meli mluvit moje deti,koukala jsem na ne jak puk ,-) ,-)jak to dokazali prepnout proste super.

ODPOVĚDĚT
Ivana S. (sivka) ID 48434, mimibazar.cz/sivka (17.4.2011, 18:48)
Bratr žije v U.S.A. neteř má 2 roky,brácha na ni mluví pouze česky..nemá s tím problém,už teď mu česky odpovídá a jeho ženě odpovídá anglicky,na to jak je malá zírám i já,ale opravdu s tím nemá problém

ODPOVĚDĚT
Lucia H. (tajpa) ID 335642, mimibazar.cz/tajpa (17.4.2011, 18:37)
osobni zkusenosti nemam, ale cetla jsem o tom clanek a podle toho byste mela na deti mluvit vylucne cesky, syn pochopi, ze nema na vyber. A taky bych se ho asi zeptala, proc mu vadi cestina, treba zda se mu kvuli tomu nevysmivaji deti ve skolce nebo se za to stydi na verejnosti, tak bych mu napriklad slibila, ze kdyz budete venku nebo mezi jinyma lidma, budete na nej mluvit jen nemecky i vy, ale doma ze budete na nej mluvit jen cesky. Taky zkuste necim motivovat , treba aby se domluvil s vasimi rodici (pokud ziji v cesku a neumi nemecky), nebo s nejakym kamaradem z ceska ...

ODPOVĚDĚT
Pavla K. (cestovatelka) ID 225175 (17.4.2011, 21:44)
jemu cestina nevadi,nikdo se mu nevysmiva,tady v nemecku to chodi uplne jinak tady je to sami cizinec to neni jak v cechach kdyz nekdo rekne cizinec tak uz na nej lidi divne koukaji,to ne.asi je spise tezka,cestina je sama o sobe strasne tezka rec.asi ze mu to nejde moc vyslovit tak stavkuje.no moji mamce ktera nemecky neumi,tak reaoval na to co rekla.no prijde mi hafo ceskych dvd tak mu to bud poustet,nasla jsem si tu ceskou kamaradku tak snad tu cestina vice uslysi.tak snad to nejak dopadne.prsi prsi uz ale umi,to mi tady zpiva celej den ,-) ,-)

ODPOVĚDĚT
Kateřina J. (Kačka71) ID 359101 (17.4.2011, 18:34)
Já sice žiju v Čechách,ale manžel je francouz. Od narození mluvil s dětmi jen francouzsky a já česky. Klukům je teď deset,dceři bude třináct. Jazyky umí oba,francouzsky míň a mluvení je pro ně obtížnější. Ale s francouzštinou nikdy nebyl s dětmi problém. Příbuzní říkají,že mají trochu akcent, ale v pohodě se domluví. Byly chvilky,kdy je musel manžel trochu nutit,ale nebylo to nikdy nijak dramatické. Chce to vytrvat,nereagovat na protesty a používat češtinu. Držím palce a přeji krásné jaro (Y) (Y) (Y) (L) (L) (L) (L)

ODPOVĚDĚT
Kateřina J. (Kačka71) ID 359101 (17.4.2011, 18:36)
Ještě mě napadlo,nakoupit DVD s česky mluvenými jednoduchými pohádkami. To u nás taky zabíralo,raději se dívají na české,ale některé, co milují,mají ve francoužštině .

ODPOVĚDĚT
Pavla K. (cestovatelka) ID 225175 (17.4.2011, 21:45)
uz je mam na ceste,tak snad to nejak pomuze. ,-)

ODPOVĚDĚT
Zdenka J. (Zdenulinka) ID 35363, mimibazar.cz/zdenulinka (17.4.2011, 17:18)
Moje švagrová žije v Itálii a mažel je Ital. Malý měl 4 roky a plynule přechází z italštiny do češtiny a naopak...podle mého záleží na tom, jak se s ním od malička mluví...pokud byli doma sami, švagrová na něho mluvila jen česky,až přijel taťka z práce, mluvilo se jen italsky-i dospělí...ale ty prvotní základy měl z obou jazyků defacto stejné... (F) (F) (F)

ODPOVĚDĚT
Dita J. (Dita.Janovská) ID 364244 (17.4.2011, 17:13)
Pavluš a co to zkusit nějakou hrou....nebo co má rád co ho baví?

ODPOVĚDĚT
Petra P. (PetraPP) ID 104234, mimibazar.cz/petrapp (17.4.2011, 16:51)
Pavli, sestra žije v Německu a má tři kluky (nyní už odrostlé). S manželem Němcem to dělali tak, že sestra na děti mluvila a mluví pouze česky a manžel pouze německy. Mezi sebou mluví rodiče německy a děti to dle potřeby střídaly. Naučili se sice později a česky mluví kolikrát jak "hotentoti", ale je jim rozumět bez problému. Jen třeba neznají málo používané výrazy, pak si pomohou němčinou . . . a píší katastrofálně (gramatiku naprosto neovládají). Přijde mi, že Češi, kteří žijí v cizině třeba již několikátou generaci, tak česky mluví výborně doposud, sestra to tak nějak "pozapomněla" a někdy používá legrační gramatiku. Ale to neva. . . stále mluví česky a kluci také |:o)

ODPOVĚDĚT
Pavla K. (cestovatelka) ID 225175 (17.4.2011, 21:50)
Petul dekuju,todle mi pomohlo,me staci kdyz malej bude mluvit cesky treba i jak tatar,ale hlavne ze bude rozumet aspon co rika babicka.neb to je nekdy fakt utrpeni kdyz mamka moje prijede a ja furt musim prekladat.ja mam tedy gramatiku taky stasnou uz i kolikrat ten slovosled,ale rec se nezapomene.no snad se to kluci nauci,na mensiho uz mluvim vice cesky tak snad to nejak pujde postupem casu.kdyz nam se do toho micha jazyk treti (manzela) tudiz v tom maji deticky bordel. ,-) ,-)ale ja je o cestinu neoberu.diky

ODPOVĚDĚT
Pavla H. (pajdulinka) ID 203489, mimibazar.cz/pajdulinka (17.4.2011, 15:47)
Co já si pamatuji,tak kamarádka dopoledne na dceru mluvila anglicky a odpoledne česky,teď je holčička v první třídě a ovládá oba jazyky (F)

ODPOVĚDĚT
Pavla K. (cestovatelka) ID 225175 (17.4.2011, 15:16)
neb manzel je cizinec,tudiz mluvime doma nemecky.ani manzela rec maly neovlada.jsme z toho nestastny,chteli jsme aby deti umeli v prvni rade uzasne nemecky a na nasi rec se nejak zapomelo.nekdy mam pocit ze rozumi ale to jen fakt nekdy.ja uz nevim co delat.me to taaak mrzi.poridila jsem mu mraky dvd ceskych tak bude aspon poslouchat.diky za jakekoliv info nebo rady atd...dekuji

ODPOVĚDĚT