Prosím, poraďte nějaký osvědčený recept na pečivo nebo chléb z domácí pekárny. Mám Moulinex a chléb se mi snad ještě nepodařil. Malovala jsem si, jak budu péct zdravý chléb bez éček, ale je vždycky mazlavý a hrozně hutný.
|
 | Soňa N. (fearold) ID 136975 (23.11.2011, 12:50) | Zkoušeli jsme různé chleby, ale tento je fakt super, peču ho vlastně denně a kupovaný už mi doma nikdo nechce. Takže : nejdřív se dávají tekutiny, pak mouky a potom do rohů sůl a kmín a semínka, doprostřed cukr a na něj droždí. 380 ml vody, 2 lžíce oleje, 1,5 lžíce octa, pak 360 g chlebové mouky pšeničné, 140 g chlebové mouky žitné, 75 g celozrnné mouky pšeničné, 75 g celozrnné mouky žitné. Do rohů - 2,5 lžičky soli, 2 lžičky drceného kmínu, 1 lžičku lněného semínka, 2,5 lžičky sezamového semínka. Někdy dám místo lněného slunečnicové, když nemám, nemusíte dávat žádná, nevadí to. Nakonec doprostřed 1,5 lžičky cukru a 1,5 lžičky sušeného droždí. A ten se stopro povede 
ODPOVĚDĚTnahlásit |
 | Alena H. (Aajucha) ID 38223, mimibazar.cz/aajucha (23.11.2011, 13:02) |
Soni, děkuji Vám i všem ostatním maminkám. Jen ještě drobnost: když je mouka v receptu kombinovaná, jaký použijete program. Mám program i pro chléb celozrnný.
ODPOVĚDĚTnahlásit |
|  |  | Soňa N. (fearold) ID 136975 (23.11.2011, 13:07) |
Ali, já mám Harmony, takže jedu na ten základní program - klasik cca 3,5 hodiny. Nevím, jaký je rozdíl mezi těmi programy, ale napoprvé dejte v klidu ten základní, na ten tedy peču já. 
ODPOVĚDĚTnahlásit |
|
 | Kamila Č. (karmala) ID 45832 (23.11.2011, 11:27) | http://diskuse.dama.cz/diskuse.php?d=937 tady je spousta receptů a děvčata i poradí, často dělám ,jsou výborné 0490.sádlové housky od Tethys Suroviny: 250 ml mléka 2 lžičky cukru 100 g změklého sádla 1 lžička soli 500 g hladké mouky 30 g čerstvého nebo 3 lžičky sušeného droždí Nastavení pekárny: Program Těsto Postup: Těsto necháme pouze umíchat, vytáhneme ho z pekárny před kynutím, propracujeme (těsto se nelepí a nemusí se podsypávat), umotáme housky naskládáme na plech s pečícím papírem a necháme kynout pod utěrkou 1 hodinu. Pak pomašlujeme vejcem, posypeme solí a kmínem a pečeme ve vyhřáté troubě při cca 180°C / 15 - 20 minut.
ODPOVĚDĚTnahlásit |
|
Petra L. (fapet) ID 311029 (23.11.2011, 11:16) | 350 ml vlažné vody, 2 čajové lžičky soli, 1 čajová lžička cukru (já dávám jen 1/2), 1 polévková lžíce oleje, 1 polévková lžíce octa, 150 g žitné mouky, 375 g hladké mouky, 2 čajové lžičky sušeného droždí (je to cca 5g - nejvíc se mi osvědčilo z Alberta od S.I.Lesaffre, Francie), 1 polévková lžíce celého kmínu. Když nemáte žitnou mouku, tak se může dát 525 g jen hladké nebo polohrubé. Nejdříve dávat tekutiny a pak sypké (tak jak to mám napsané za sebou). Droždí až na mouku. Nikdy nesmí přijít do přímého kontaktu se solí. Těsto by nemělo být řídké tzn., že je hodně vody - přidat mouku a nesmí se trhat tzn., že je hodně mouky - musí se přidat voda. Mělo by držet tvar, pak je akorát. Mám také Moulinex a peču na program ,,Super rychlý bílý chléb,, (trvá 1hod a 35 min). Tento chleba je dědictví po mamce a nám moc chutná. Vydrží dlouho měkký, pokud vydrží .
ODPOVĚDĚTnahlásit |
|
 | Petra K. (Brďovka) ID 236157, mimibazar.cz/brdovka (23.11.2011, 10:20) | ...zkuste ubrat vody. Recept žádný nemám, kupuju směsi v Lidlu. 
ODPOVĚDĚTnahlásit |
|
 | Katka H. (mmarch2712) ID 361337 (23.11.2011, 10:00) | taky mi kamarádka radila, že je třeba dávat nejdřív tekuté suroviny, až na to mouku, cukr a nahoru droždí, nevím jestli to tak je i v návodu, neštudovala jsem to ještě pak je spousta ověřených receptů tady http://domacipekarny.dama.cz/recepty.php
ODPOVĚDĚTnahlásit |
|
 | Katka H. (mmarch2712) ID 361337 (23.11.2011, 9:59) | Sýrový 250 ml vlažné vody 1 rozšlehané vejce 1lžíce olivového oleje 4 lžíce kečupu 1 lžička (malá) soli 1/4 lžičky pepře 500g hladké mouky 1 lžička droždí 250g strouhaného sýra -sýr přidat až po signálu pekárny
ODPOVĚDĚTnahlásit |
|
 | Katka H. (mmarch2712) ID 361337 (23.11.2011, 9:58) | Cibulový: 250 ml vlažné vody 1/2 lžíce octa 1/4 lžíce soli 1/2 lžíce cukru 500 g hladké mouky 1ks cibule 10g droždí - droždí nedávám celých 10g, ale vrchovatou lžičku - cibuli jsem restovala s anglicou slaninou nakrájenou na kostičky a přidala hned do připravené směsi, než jsem pekárnu zapnula.
ODPOVĚDĚTnahlásit |
|
 | Katka H. (mmarch2712) ID 361337 (23.11.2011, 9:58) | zkuste tyto, všechny tři dělala kamarádka a byly úžasné, chystám se je udělat taky, pekárnu dostanu v pátek, tak se už těším RECEPT NA MAZANEC Suroviny: 275 ml mléka 100 g rozpuštěného másla nebo hery 3 lžíce krystalového cukru 2 lžíce vanilkového cukru (sáček) 1 lžička soli 500 g polohrubé mouky 1 lžička sušeného nebo 1/4 čerstvého droždí Po zvukovém signálu přidáme hrozinky nebo kandované ovoce. Nastavení pekárny: Program KLASIK (základní)/ stupeň propečení kůrky světlý/ velikost velký (II)
ODPOVĚDĚTnahlásit |
|
 | Helena Č. (Helena3) ID 46903, mimibazar.cz/helena3 (23.11.2011, 9:55) | Myslím, že máte špatný poměr celozrnné mouky x normální mouky nebo málo kvasnic-kyp.prášku. Tady najdete spoustu receptů http://www.mimibazar.cz/recepty.php?strana=2&id=30&hltext=chleb . Sama mám pekárnu 2.roky a peču každý 2.den a jen asi 2 první chleby byly propadlé. Dočetla jsem se na dámě.cz , že dávám moc vody , recepty http://domacipekarny.dama.cz/recepty.php?kat=48
ODPOVĚDĚTnahlásit |
 |  | Marie U. (Marienova) ID 126106 (23.11.2011, 21:10) |
Helenko, asi mám taky tento problem a dávám hodně vody. Vím že je to těžké popsat, ale jaké máte těsto na chleba, já se bojím, aby nebylo moc tuhé .
ODPOVĚDĚTnahlásit |
|