Holky prosím máte někdo děti na vejšce ?
Zajímalo by mě orientačně kolik teď asi tak jsou měsíční náklady na studium - kluk chce jít na ČVUT - stav. fakultu tak bych si ráda udělala nějakou představu
FOTKU MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Celkem 7 komentářů
Lenka P. (Kraslenka) ID 288892, mimibazar.cz/kraslenka (19.1.2012, 22:32)
Dcera studuje v ČB na JČU. Ještě se 3-mi dalšími lidmi mají pronajatý byt - každého to vyjde na 2500 za měs. (takže vpodstatě stejně jako koleje, ale mají své pohodlí) + sebou jí každý týden dáváme 1000 Kč na jízdné, městskou a jídlo. Materiály si zatím žádné nemusela kupovat, vše má na internetu nabo se dá půjčit. Suma sumárum to tedy vyjde na 6500,- Kč měsíčně. (F)

ODPOVĚDĚT
Bára Z. (barunka85) ID 168773 (19.1.2012, 22:25)
jsem na JČU a na koleji jsem vůbec nebydlela, ale stojí tu kolem 2tisíc. 500 stojí lítačka na 3měsíce, já se ted bez ní neobejdu. 25,-kč stojí jídlo na objednávku, minutka 32,-Kč, večeře a snídaně jsem nikdy nevyužila. mám pocit že nejvíc peněz narvu do tisku, oboustranná kopie mně stojí 1,50,- Kč ale měsíčně tam nechám tak 250,-Kč 8-| to mi jde nejvíc do peněz, ale nemám možnost nikde tisknout. občas si koupim nějakou knížku, kterou doporučí protože se bude hodit, jinak koukám na netu, ale kupuju na Aukru, bazaru a tak.
knížky který nejsou u nás v knihovně, si musim půjčovat ve vědecký a tam se za rezervace platí (pokud je knížka půjčená a vy ji chcete)
jinak do 26let škola dojíždějícím studentům umožňuje ubytovací stipendium- přiznává se vždy na 3měsíce, většinou částka 1750,- (u nás měl nárok každej kdo byl z jinýho okresu)

ODPOVĚDĚT
Bohdana Ž. (Zarinka) ID 59866, mimibazar.cz/zarinka (19.1.2012, 22:21)
Já mám syna v Brně na Mendlovce, koleje stojí 2700 kč měsíčně.Nezajímá je, jestli je tam tři nebo sedm dní v týdnu, berou si pořád stejnou taxu. Na jídlo a cestu mu dáváme 1000 kč týdně.Potom jízdenka na tramvaj a něco skripta. No, není to zrovna levná záležitost, ale co by člověk neudělal pro dítě. (Z)

ODPOVĚDĚT
Sabina V. (bluezuu) ID 317012 (19.1.2012, 21:22)
mě stály cca 2tisíce koleje, nevím, na kolik vás vyjde doprava, ja ji měla zdarma...ale to si spočitate. plus jízdenka na městskou, skripta sem většinou měla v el.podobě, takže zadarmo...ročně sem dala do knížek tak tisícovu max, hodně jsem si pujčila ve školní knihovně.. no a plus jídlo...jestli bude chodit do menzy alespon na obedy, tak se mrkněte na ceny, plus snidane a večere... já sem projedla měsíčně tisicovku, ale taky sem byla hodně doma..
Takže jsem dostávala 4tisíce... z toho jsem si pokryla tyhle náklady, akorát mi naši přidavali na ty učebnice, jinak jsem se snažila si zaplatit všechno i oblečení, boty...ale měla jsem i penize z brigad.

ODPOVĚDĚT
Marta K. (marslavkar) ID 133904 (19.1.2012, 20:55)
Dobrý večer, můj bratr studuje na ČVUT v Praze, vzali ho bez přijímaček, tuším, že říkal, že vzali snad všechny uchazeče a že jich bylo asi 1200 na všechny fakulty. Po čtyřech letech (na ČVUT v Praze trvalo studium na bc 4 roky), jich končilo ten obor, který studoval 28. Nyní druhým rokem dodělává ing. a letos bude končit. Nevím přesně, co to stojí, ale vím, že mamka mu měsíčně posílala po ty roky na účet 4500,-kč a každý týden si vozil na kolej spoustu jídla (vždy to, co měli v neděli k obědu, tak jednu porci, tyč salámu, nějakou sušenku, zeleninu atd.) (hello)
P. S. Školné se neplatilo, nevím, jak je to teď. Ale částku školného byste určitě našla na jejich stránkách...

ODPOVĚDĚT
Martina Š. (martyssimis) ID 129484, mimibazar.cz/martyssimis (19.1.2012, 19:30)
- jednalo by se o školu v Praze příp. v Brně - podle toho kam by se dostal. Uvítám jakékoli info, třeba i do vzkazu - jak je to v současnosti s příjímačkama, jak těžké je dostat se na kolej, kolik tak stojí menza, skripta, příp. nějaké školné atak. Za jakékoli podrobnosti a info předem děkuju

ODPOVĚDĚT
Sabina V. (bluezuu) ID 317012 (19.1.2012, 21:25)
jinak u nás jsme měli kolej docela bez problému, akorat v prvaku jsme ji meli prvne jen na dva mesice, ale uvolnili se mista, takze jsme tam nakonec mohli zustat... prijmacky sme udelali asi skorem vsichni. kolej byla primo v arealu skoly, to samy jidelna, knihovna... mimoradne sme jezdili mimo areal do učeben, takze taky super. no a skolny nevim...my jsme neplatili
studovala jsem na vstecb.cz (F)
(F)

ODPOVĚDĚT
Jana N. (Aaurinko) ID 346587 (19.1.2012, 19:27)
Studuji stavební fakultu v Brně, náklady: něco stojí skripta, dají se i sehnat na internetu. Kolej mám nejblíž ke škole, je i nejlevnější. Potom stojí něco jídlo, to si většinou vozím z domu+projím něco v menze. Poslední výdaj mám na dojíždění. V dnešní době se už na vysoké výkresy dělají v počítačových programech (na střední jsem ještě rýsovala na prkně). Něco stojí tisky výkresů, to je hodně nákladné, jsou to většinou formáty A2, A3. Jestli chcete, můžu vám konkrétní částky vypsat do vzkazu. :-) :-) :-)

ODPOVĚDĚT
Martina Š. (martyssimis) ID 129484, mimibazar.cz/martyssimis (19.1.2012, 19:36)
Jani to byste byla moc hodná, ráda bych věděla na co se mám připravit. Nemám vůbec tucha jak to teď je a bohužel v mém okolí nikdo z dětí nestuduje... A ještě se zeptám jak je možné, že jste ještě na průmce rýsovala na prkně? To mě upřímně trochu zarazilo. Syn tedy už rýsuje v PC. Samozřejmě, že ručně výkresy také musí v rámci výuky dělat, ale jinak rýsují v poč. programu. Dokonce si jako studenti SPŠ mohli stáhnout docela drahý program zdarma / nemůžu si vzpomenout název a kluk je zrovna na volejbale/. Jinak mě zajímá opravdu cokoli, na co si vzpomenete :-) .Nemám se s kým poradit, s kým to probrat, tak pátrám na netu, ale není nad něčí osobní zkušenost. Moc moc děkuju

ODPOVĚDĚT