ráda bych si udělala pampeliškový recept, nemáte někdo ověřený recept? Popř. dá se z pampelišek udělat třeba i sirup? moc děkuji
 | Jarka S. (pupuša) ID 91897 (5.5.2013, 7:38) | Mám recept ještě po naší babi. Dělám ho leta letoucí. cca 250 pampelišek, hrst sedmikrásek, hrst mladého jehličí ze smrčku, 1 velký pomeranč, 1 pěkný citron, 1l vody a 1kg cukru. Občas se stane, že mě vyšplouchne jehličí - prostě roste až když odkvetou pampelišky, tak udělám bez jehličí a je to. Medík mi necukernatí. Ale mám takovou zajímavost. Posledních pár let se mi po pár měsících v některé skleničce (ne ve všech) udělají nádherné, velké krystaly. Chlap i děcka se po tom můžou utlouct. Chutná to podobně jako býval cukrkandl. Netuším proč to je, jak to vzniká. Stejný recept dělá několik sousedek, ale krystaly se nedělají nikomu. 
ODPOVĚDĚTnahlásit |
|
 | Monika W. (ibara) ID 80362, mimibazar.cz/ibara (4.5.2013, 23:36) | Zrovna jsem dnes o pampeliškovém medu přemýšlela a vzpomínala, jak jsme ho kdysi dělávali Měla jsem cukání ho udělat, ale nejspíš k tomu nedojde.... Myslíte si, že má nějaké léčebné účinky, když ingredience prochází varem? Není to nakonec jen ochucený svařený cukr? Vždyť klasický včelí med se ani nemá dávat do horkého, jen do teplého čaje, aby neztratil své cenné látky.... Jako dítě jsem pampeliškový milovala, dnes dáme nejspíš přednost poctivému včelímu od ověřeného včelaře, ale tím samozřejmě nechci kuchařinkám kazit radost .
ODPOVĚDĚTnahlásit |
 |  | Jarka S. (pupuša) ID 91897 (5.5.2013, 7:40) |
Přece nedělám pampelišák kvůli léčbě, ale kvůli chuti. Nezaměnitelné chuti. Rohlík s máslem a pampelišákem - a vrním blahem.
ODPOVĚDĚTnahlásit |
|
 | Kateřina K. (KUZNKA) ID 62838 (4.5.2013, 22:55) | http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=108176&user=62838 Ten dělám já a je dobrý, mám ho už pár let - vždycky když dělám, udělám kvanta A je stále výborný 
ODPOVĚDĚTnahlásit |
|
 | Irena L. (IruBaru) ID 306180, mimibazar.cz/irubaru (4.5.2013, 21:06) | Jako malá si pamatuji, že mamka dělala...mám chuť to zkusit také...pampelišek je teď hafo...a jako kompromis je to dobrý. Pamatuji si, že je trochu jiný...poznám od včel a od pampelišek...ale je teď tak drahý a máme velkou spotřebu (na nachlazení atd.) a toto je dobrý kompromis a náhražka...Je sice řidčí, ale do těch čajů a cibulí vůbec nevadí dobrý tip 
ODPOVĚDĚTnahlásit |
|
 | Eva B. (lienkaevule) ID 332024, mimibazar.cz/lienkaevule (4.5.2013, 20:29) | Osvědčený recept na med já mám tento: 200 květů pampelišek, 1 pomeranč, 1 citron, 1 kg cukru. Květy povařit s nakrájeným pomerančem a citronem (na kolečka - neoloupané) v 1 litru vody 12 minut. Nechat 24 hodin luhovat (přikryté pokličkou), pak přes plátýnko scedit, přidat cukr a povařit do zhoustnutí. Plnit sklenice. Hustotu medu si určíte sama, moji kluci milují do čaje řídší. 
ODPOVĚDĚTnahlásit |
 | Sandra F. (Carcullca) ID 342099 (5.5.2013, 18:43) |
prosim a kolik uděláte skleniček?a plníte ty velké nebo menší? 
ODPOVĚDĚTnahlásit |
 |  | Zuzana S. (Abby21) ID 237421 (5.5.2013, 9:11) |
Dělám naprosto stejný recept, jen květů mám 300. A med j.e krásně hustz 
ODPOVĚDĚTnahlásit |
|
|
 | Pavla H. (pajdulinka) ID 203489, mimibazar.cz/pajdulinka (4.5.2013, 20:22) | já právě louhuji sedmikrásky a pampelišky.Ověřený recept nemám,dělám podle mmb.
ODPOVĚDĚTnahlásit |
|