Nárok na proplacení dovolené v práci při rodičáku.
...maminky, mám dotaz - jsem druhým měsícem na rodičovské dovolené, předtím jsem byla na PPM a pak jsem nastoupila na RD - jak se to provádí a zda na ní ještě nárok mám a jak se to provádí papírově?? Děkuji za informace. M.
FOTKU MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Celkem 4 komentáře
Hanka B. (Hanka_Bohmova) ID 272761, mimibazar.cz/hanka-bohmova (21.8.2013, 23:00)
Takže mateřská vám končila někdy v červnu, ano? Tak to je blbé, že jste si nepožádala, protože tam se zrovna ta včasná žádost o vyčerpání dovolené projeví - takhle se vám bude dovolená krátit.

Kdybyste požádala včas, zaměstnavatel vám musí dát dovolenou vyčerpat a zbytek roku se nepočítá za absenci, dovolená se o něj nekrátí.

Teď sice taky můžete požádat o čerpání, jenže zaměstnavatel už vám vyhovět nemusí - a obvykle taky nevyhoví, je to pro něj celkem byrokracie - dovolenou byste pak čerpala za dva a půl roky, po skončení RD. A bude krácená o absence v letošním roce, tedy o rodičák od července do prosince, to je krácení přibližně od šestinu až čtvrtinu dovolené, záleží na přesných datech.

Nežádá se o proplacení, ale o čerpání dovolené. Proplacení není možné - to se dělá jen při skončení prac. poměru.

ODPOVĚDĚT
Martina H. (MartinaH.) ID 55549, mimibazar.cz/martinahorakova (21.8.2013, 23:11)
Hani, myslím si, že by mi vyšli vstříc v tom, abych čerpala dovolenou za srpen - celý měsíc - znamenalo by to, že v srpnu bych papírově byla jako v práci, ale čerpala bych tu řádnou dovolenou, která mi naskočila na rok 2013 v počtu 20 dní a září bych pokračovala dál v jen v rodičovské dovolené??? Krátí se to i přesto? tudíž bych měla okno jen v červenci - a pak pokračovala až od září až do konce rodičáku. Děkuji moc.. já jen , abych byla v obraze, než půjdu za šéfem.

ODPOVĚDĚT
Hanka B. (Hanka_Bohmova) ID 272761, mimibazar.cz/hanka-bohmova (21.8.2013, 23:48)
Mrknu, jak je ta věta přesně v zákoně

(5) Požádá-li zaměstnankyně zaměstnavatele o poskytnutí dovolené tak, aby navazovala bezprostředně na skončení mateřské dovolené... je zaměstnavatel povinen jejich žádosti vyhovět.
(1) Dovolenou vyčerpanou podle § 217 odst. 5 před nástupem rodičovské dovolené není možné z důvodu následného čerpání rodičovské dovolené krátit.

Tak podle mě by se to asi stejně krátilo, to nekrácení se odkazuje výslovně na ten způsob čerpání, kdy požádáte o čerpání bezprostředně navazující na MD. Ale dovča by byla kolem 15 dní a považuje se za dobu odpracovanou, ubylo by vám tedy letos kolem 15 dní absencí a to krácení by tedy bylo menší, než kdybyste ji čerpala až za tři roky. Teď by to mohlo být 1/12 nebo 1/6, tak to už by se dalo snést :o)

ODPOVĚDĚT
Martina J. (Cilla) ID 192695 (21.8.2013, 16:35)
Pokud si žena vyčerpá dovolenou před nástupem na rodičovskou dovolenou, nárok na dovolenou se nekrátí a odpovídá dovolené za celý kalendářní rok. Pokud si však na tuto možnost vzpomene, až když čerpá rodičovskou dovolenou, bude se jí nárok na řádnou dovolenou krátit. A to podle pravidla, které platí pro klasickou nemocenskou. Za prvních sto pracovních dnů pracovní neschopnosti se krátí celkový nárok na dovolenou o jednu dvanáctinu.
A za každých dalších 21 zameškaných pracovních dnů se nárok zkrátí o další dvanáctinu. V dalších letech, kdy už je žena pouze na rodičovské dovolené, nemá na dovolenou nárok, nárok na dovolenou jí znovu vznikne, až se vrátí zpět do zaměstnání.

ODPOVĚDĚT
Martina J. (Cilla) ID 192695 (21.8.2013, 16:32)
Vyčerpat lze buď těsně před přechodem z PPM na rodičovskou dovolenou nebo později v rámci RD.Pokud se žádá před přechodem na RD není nijak krácená, pokud později již v průběhu RD je nějak pokrácená, přesně vám nepovím.Každopádně žádat písemně u zaměstnavalele.

ODPOVĚDĚT
Hana Z. (smudlinky) ID 172510 (21.8.2013, 14:56)
o dovolenou se musí zažádat přesně mezi přechodem na rodičovskou. čerpá se od prvního dne rodičovské, myslím že takhle po 2 měsícícch už to nejde :-(

ODPOVĚDĚT