Ukončení rodičovské dovolené vs úřad práce
Jdu opět pro radu. Včera jsem byla na ÚP, kde jsem absolutně pohořela. Ctějí po mě výpověď (kterou mi má vystavit ins. správce), důchodové listy za poslední 3 roky. Já myslela, že to za mě platil po dobu rodičovské stát, jak to tedy je?
FOTKU MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Celkem 3 komentáře
Hanka B. (Hanka_Bohmova) ID 272761, mimibazar.cz/hanka-bohmova (3.12.2013, 10:25)
Nojo, zaměstnání musí být ukončené, takže kontaktujte insolvenčního správce a chtějte výpověď. Důchodové listy vám také dá on, nebo pokud tam nejsou, obraťte se na OSSZ podle sídla zaměstnavatele.

ODPOVĚDĚT
Jana S. (rogallka) ID 305855, mimibazar.cz/rogallka (3.12.2013, 12:21)
No jo jenže mě si přehazují jako horký brambor! Od insolvenčního správce jsem měla slíbenou výpověď a dnes mi napsal, že mi ji má vstavit právník mého zaměstnavatele. Na OSSZ jsem si volala a nemají doložené roky 2012 a 2013, takže také nemám a o zápočťáku ani nemluvě. Jenže mi když mě nezavedla do evidence, tak nestihnu lhůtu nahlášení do 3 pracovních dnů a tím pádem co? Co potom následuje? Paní si se mnou moc nevěděla rady a navíc mám do konce roku ještě brigádu (provedení práce),ale to je jednou tak a podruhé zase jinak, první měsíc jsem brala 9 tis, teď 3 tis a v prosinci asi nic, prý kvůli tomu nemám nárok na podporu, což bych pochopila, ale na zařazení evidence snad ano?! V lednu by mi pak začali vyplácet podporu nebo ne? Já tomu vůbec nerozumím, hrůůůza. Jsem z toho fakt zoufalá...............

ODPOVĚDĚT
Hanka B. (Hanka_Bohmova) ID 272761, mimibazar.cz/hanka-bohmova (3.12.2013, 13:36)
Dítě má, předpokládám, 3. narozeniny, půjde vám to tedy na důchod dál i bez hlášení na pracáku (jde to do 4 let věku dítěte), v tom mezera nevadí. Zdravotní - jestli můžete splnit péči o dítě (školka max. 4 hodiny denně), oznamte to na pojišťovně a zdravotní bude platit stát z důvodu péče o dítě. A tím to tedy budete mít zajištěné do doby, než to s tou výpovědí vyřešíte.

S tím insolvenčním správcem je to divné, on má normálně kompetence zaměstnavatele v pracovněprávních vztazích, tak nevím proč vám tu výpověď nechce napsat... Tady je to explicitně napsáno v insolvenčním zákoně:

§ 246
(1) Prohlášením konkursu přechází na insolvenčního správce oprávnění nakládat s majetkovou podstatou, jakož i výkon práv a plnění povinností, které přísluší dlužníku, pokud souvisí s majetkovou podstatou. Insolvenční správce vykonává zejména akcionářská práva spojená s akciemi z

ODPOVĚDĚT
Jana S. (rogallka) ID 305855, mimibazar.cz/rogallka (3.12.2013, 14:54)
Hani děkuji za odpověď. Ano malé jsou tři roky, Takže můžu být doma a stát za mě platí zdrav. a sociální do 4 let věku dítěte, ikdyž mu to nenahlásím? (kromě pojišťovny) Malou do školky nevzali, jsem s ní doma. A když bych si našla práci do 4 let věku dítěte nebo se pak v lednu šla nahlásit na ÚP, tak v tom není problém? Jde mi o tom, jestli bych v lednu měla nárok na podporu...

ODPOVĚDĚT
Hanka B. (Hanka_Bohmova) ID 272761, mimibazar.cz/hanka-bohmova (3.12.2013, 15:50)
Tak je potřeba jen dojít na pojišťovnu a říct, že budete teď pečující osoba. Pokud vám tu to skončení prac. poměru nenapíšou zpětně, tak zřejmě tahle doba od konce RD do skončení bude vedená jako neplacené volno a tam je tedy potřeba, aby pojišťovna o péči věděla. Stačí tam zajít, oznámit to, podepsat změnový formulář, případně nějaké česné prohlášení o školce. Můžete mít i další zaměstnání k tomu i brigádu, podle toho, co najdete. Můžete mít i novou práci v době, kdy ta první ještě pořád není ukončená, je tam omezení na konkurenci, ale s tím se zřejmě nikdo nebude patlat, ani kdybyste to porušila. A výdělky ve staré práci nedostáváte, takže ani nemusíte řešit souběh daní, souběh zaměstnání by tedy byl bez problémů.

Pokud jde o podporu - nárok vzniká v případě, že v posledních dvou letech máte aspoň 12 měsíců práce či náhradní doby. U vás v pohodě splníte náhradn

ODPOVĚDĚT
Jana S. (rogallka) ID 305855, mimibazar.cz/rogallka (3.12.2013, 19:16)
Hani Vy jste poklad!!! Děkuji za radu, jste zlatá. Zítra zajdu na pojišťovnu (Y) Pěkný večer a děkuji (F)

na původní příspěvek již bylo v tomto vláknu 5x odpovězeno
Hanka B. (Hanka_Bohmova) ID 272761, mimibazar.cz/hanka-bohmova (3.12.2013, 15:51)
...náhradní dobu (péče o dítě do 4 let věku), to tam máte teď pořád poslední tři roky a dál to bude nabíhat. Z toho je nárok na nějakou maličkou podporu. Kdybyste dále měla po skončení RD ještě nějaký výdělek s odvodem soc. pojištění (to nebude ta brigáda, co máte, ale kdyby byla jiná práce), tak tím okamžikem vzniká nárok na podporu z platu. Ale musela byste na pracák do 3 dnů po skončení takového výdělku, tam by to spěchalo. V téhle staré práci nic nevyděláváte, takže tam se ani o podporu z platu nehraje a teď nic neprošvihnete.

na původní příspěvek již bylo v tomto vláknu 5x odpovězeno
Hanka B. (Hanka_Bohmova) ID 272761, mimibazar.cz/hanka-bohmova (3.12.2013, 13:36)
... zahrnutými do majetkové podstaty, rozhoduje o obchodním tajemství a jiné mlčenlivosti, vystupuje vůči dlužníkovým zaměstnancům jako zaměstnavatel, zajišťuje provoz dlužníkova podniku, vedení účetnictví a plnění daňových povinností.


Brigáda - pokud neberete víc jak 4250, vedení v evidenci to nevadí.

ODPOVĚDĚT
Jana S. (rogallka) ID 305855, mimibazar.cz/rogallka (3.12.2013, 14:55)
Haní na firmu nebyl ještě podán konkurs, tak asi proto od toho dává insolvenční správce ruce pryč. Jen nechápu, že mi to nejdříve slíbil a teď nic.

ODPOVĚDĚT
ANDREA K. (ANDRÍSEK6) ID 363861, mimibazar.cz/andrisek6 (3.12.2013, 10:01)
Dobrý den,já taky musela po skončení rodičáku na ÚP,musela jsem mít výpověd+zápočtový list,rodný list malé,OP a ty důchodový listy taky,naštěstí mě je z práce po celou dobu posílali poštou,takže je mám...pokud jste před otěhotněním pracovala,tak je Vám zaměstnavatel měl posílat *-)

ODPOVĚDĚT
Jana S. (rogallka) ID 305855, mimibazar.cz/rogallka (3.12.2013, 14:55)
Děkuji, ale neposlal :^) Je to hrozný, nevím které papíry vyřizovat dříve. Pěkný den (F)

ODPOVĚDĚT
Veronika N. (mili-vn) ID 161674, mimibazar.cz/mili-vn (3.12.2013, 9:56)
Dobrý den ano potřebujete výpověd z práce a ty důchodové listy by jste i za tu dobu co jste byla na mateřské by vám vté práci měli dát mě tedy je i posílaly já je podepsala a kopii posílala zpet do zaměstnání,

ODPOVĚDĚT
Jana S. (rogallka) ID 305855, mimibazar.cz/rogallka (3.12.2013, 14:57)
Děkuji, ale účetní mi během rodičovské neposílala nic a navíc na OSSZ nemají důchodové listy za celou dobu rodičovaké. Zkusím zatlačit na účetní, ale vidím to bledě. Krásný den Veroniko a děkuji (F)

ODPOVĚDĚT