Zeleninové jídlo
Dejte mi prosím tip na nějaké dobré zeleninové jídlo. Které je u vás to nej....? Budu moc ráda i přímo za recept:-) Děkuji
FOTKU MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Celkem 14 komentářů
JItka K. (Klusinka) ID 336349, mimibazar.cz/klusinka (13.1.2014, 18:48)
U nás teď v zimě zapečená brokolice se šunkou, s žampiony, nebo květák zapeč. s hermelínem, pak dělám brokolicovo květákové placičky.. záleží, jakou zeleninu máte rádi...

ODPOVĚDĚT
Jitka Ř. (rezacovaji) ID 127714 (13.1.2014, 15:08)
Napadá mě kaldoun, ale je to jídlo ze slepice, něco jako slepice na paprice - bez papriky - a květáku, vaří se slepice, obere se, vaří se květák, sleje vývar dohromady, udělají se knedlíčky, ty se do toho dají - jíškové s muškátovým oříškem a zřejmě se to zahustí jíškou na másle. Raději si recept najdete, jako dítě jsem to měla ráda.

ODPOVĚDĚT
Lucie F. (LuHru) ID 122549, mimibazar.cz/luhru (13.1.2014, 13:18)
U nás máme rádi grilovanou zeleninu. Na pečící papír vyskládám cherry rajčátky, 1/4 paprik, cibuli na 1/8, brokolici, stroužky česneku celé (odříznuté 1cm vršky), mrkev +celer na plátky nebo hranolky, třeba i pár plátků brambor, porek, žampiony, nebo cuketu na plátky, i lilek, zlehka okořením, pokapu olejem, sůl, pepř, nějaké byliny a dám do trouby. Ke konci pečení přidám v tom originálním balení hermelín, aby se prohřál a po rozkrojení na talíři vytekl. K tomu pokud nejsou upečené bramůrky pečivo....
Pro nás velká a jednoduchá mňamka (zajic) Nikdy na plechu nic nezůstane....

ODPOVĚDĚT
Pavlina K. (Paluna) ID 283192 (13.1.2014, 13:06)
My máme rádi: orestovat na kousíčku másla mraženou zeleninovou směs (nejoblíbenější je mrkev + kukuřice + hrách), trošku okořenit Podravkou či solí, můžete přidat trošku česneku, oregana dle chuti) jen tak, aby zelenina byla na kousnutí křupavá. Pak naskládat do pekáčku, upěchovat a dát péct na 180°C cca 10minut, pak zalít rozšlehanýma vejcema a dopéct do zlatava. Je to moc dobré teplé i studené. Jinak pak děláme z červeného zelí (nejlepší je z Lidlu ve sklenici) Hanácký salát, to jen nechat okapat zelí, trošku překrájet, nakrájet na drobné kostičky kyselou okurku, cibulku a dát cca 1-2 lžíce majolky, osolit, opepřit a je to (Y) (Y) (Y)

ODPOVĚDĚT
Lenka P. (petrze) ID 206896 (13.1.2014, 11:04)
Jáhlavně polévky - špenátová, brokollicová. Zkoušela jsem párkrát brokolici s nějakou sýr. omáčkou, ale ta u nás nejede. Ale udělala jsem ji v prarním hrnci a byla výborná.
Spenátová pomazánka - http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=16084
Ale pánské osazenstvo rodiny neskouslo pohled na pomazánku , tak u nich uspěch nebyl ,-)

ODPOVĚDĚT
Lenka H. (LHL) ID 323072 (13.1.2014, 10:38)
Pečná zelenina. Jakoukoli zeleninu nakrájet na kostičky či špalíčky, oňahňat v olivovém oleji, osolit, posypat paprikou, možno přidat i drcený česnek a na pečícím papíru na plechu upéct. Většinou je hotovo do půl hodinky.Jako příloha vařený brambor, pečivo… Podobně zeleninový guláš. Jakoukoliv zeleninu nakrájet na kostičky, podusit na másle, osolit, okořenit paprikou, česnekem, je možné i kari či jinou kořenící směsí, podlít kapkou vody a dusit do měkka. Příloha brambor, pečivo, rýže. Různé zeleninové pomazánky – pečenou či dušenou zeleninu rozmačkat, osolit, okořenit, mazat na pečivo. Pak zeleninu vařenou, coby přílohu k masu, nebo různé zapečené zeleninovobramborové směsi.

ODPOVĚDĚT
Dana P. (DanušaP) ID 238115 (13.1.2014, 10:20)
my děláme kélovník.. spařím kapustu, nasekám, na slanině zpěním cibulku, orestuji, přidám kapustu, promíchám a nechám zchladnout, pak tam podle množství vmíchám 2 - 4 žloutky, trošku strouhanky, mám - li, přidám uzené nebo zbytek pečeného masa ( lze i šunka), vše nasekané, z bílků našlehám sníh, opatrně vmíchám, a dám zapéct... solím a kořením dle chuti, lze posypat sýrem a nebo ho vmíchat přímo do směsi... to samé jde z květáku, brokolice... pak dělám kedlubnové frikasé.. to jsem někde vyčetla, už nevím kde... zpěníme cibulku, na tu dáme podusit kedlubny nakrájené na hranolky nebo nahrubo nastrouhané, osolíme a okořeníme dle chuti, já dávám podravku, když je kedlubna měkká, přidám na nudličky šunku, zaliju smetanou , míchám, než to zhoustne, je to chvilka.... lze přihodit zelené natě, ale není nutné... obě jídla baštíme s bramborem nebo s chlebem

ODPOVĚDĚT
Radka V. (291009) ID 295942 (13.1.2014, 9:45)
4) pórková polévka - 1-2 pórky nakrájet na kolečka. Do hrnce dát máslo, osolit, přidat nakrájený pór, bobkový list, kmín a restovat do zavadnutí. Pak podlít vývarem a vařit doměkka. Může se pak rozmixovat. Je rychlá, výborná, zdravá a u nás velmi oblíbená.
5) celerovo-mrkvová pomazánka - celer a mrkev (poměr dle libosti) nastrouhat najemno, osolit, přidat Lučinu/pomazánkové máslo/žervé/tvaroh - co kdo má rád a používá, nebo co má doma, lze i kombinovat. Když je moc husté, lze zředit mlékem. Ochutit sušenými bylinkami (např. petrželka, libeček, pažitka, šalvěj, atd.).

ODPOVĚDĚT
Jana P. (projani) ID 221034 (13.1.2014, 9:44)
ratatouille (F)
http://hobby.idnes.cz/video-ratatouille-pripravene-chantal-poullain-tak-voni-a-chutna-stredozemi-17p-/hobby-domov.aspx?c=A101113_214756_hobby-domov_mce

ODPOVĚDĚT
Radka V. (291009) ID 295942 (13.1.2014, 9:36)
1) salát z řepy - celou řepu uvařit (v papiňáku 30 min., obyčejně asi 1 hodinu), pak oloupat, nastrouhat nahrubo, přidat konzervu tuňáka v oleji (i s olejem), nadrobno nakrájenou šalotku nebo cibuli, osolit, opepřit, zamíchat. (autor: Mačingová)
2) zelené fazolkové lusky - nakrájenou cibuli zesklovatět s nakrájenou anglickou slaninou a troškou tuku (je-li potřeba), přidat asi 10 minut povařené nakrájené fazolové lusky, mletý kmín, sůl, chvíli restovat, přidat pár nakrájených sušených rajčat (nemusí být). Může se posypat strouhaným sýrem. Toto u nás frčí hooodně. (autor: já)
3) nakrájenou cibuli zesklovatět na tuku, přidat nahrubo nastrouhanou mrkev (cca 5 mrkví), sůl, kmín mletý, rozmarýn mletý - restovat, přidat lžíci sojové omáčky a trošku podlít, dusit do vypaření vody. Možno posypat strouhaným sýrem nebo vajíčkem uvařeným natvrdo. (autor: Mačingová)

ODPOVĚDĚT
Pavlína N. (Pajuna1) ID 24953 (13.1.2014, 9:24)
Já jsem teď dělala výbornou večeři, úplně jednoduchou. Není to ale úplně zeleninové jídlo, jen jsem si na to vzpomněla, když tady čtu od Lenky o pečených rajčátkách, tak to sem písnu. Celozrnný toustový chleba, pokapat malinko oliváčem, na to na plátky rajčata a mozzarellu, posypat bazalkou a dát zapéct do trouby pod gril. Možno před podáváním pokapat balsamikem. No ale zase,... dva chleby mě nestačí:D

ODPOVĚDĚT
Monika R. (monik15) ID 200964, mimibazar.cz/monik15 (17.1.2014, 22:22)
Tak tohle jsem hned zkusila a opravdu dobrota. I manžel si pochutnal... :-) Akorát jsem tam dala asi moc rajčat, chlebík se mi uprostře trhal jak to bylo mokrý
:-)))

ODPOVĚDĚT
Darina V. (Darrrka) ID 47895 (13.1.2014, 14:20)
To určitě taky zkusím! (zajic) (zajic) (zajic)

ODPOVĚDĚT
Lenka P. (tomsim) ID 10435, mimibazar.cz/tomsim (13.1.2014, 9:18)
máme rádi celerové hranolky, pečenou řepu, pečené cherry rajčátka (jidlo)

ODPOVĚDĚT
Lenka V. (paví očko) ID 241949, mimibazar.cz/paviocko (13.1.2014, 9:09)
zapečený květák a brokolice v bešamelu (L)
pečená červená řepa s nivou, pečená dýně, cibule, cuketa a rajčata, k tomu brambory na másle (L)
cibule nebo celer na způsob řízku (L)

ODPOVĚDĚT
Pavlína N. (Pajuna1) ID 24953 (13.1.2014, 9:16)
Mňam, květák a brokolice v bešamelu, úplně jsem na to zapomněla. Já jsem ale pak schopná "sežrat" celý pekáč.

ODPOVĚDĚT
Lenka V. (paví očko) ID 241949, mimibazar.cz/paviocko (13.1.2014, 9:19)
to já taky ,-)

ODPOVĚDĚT
Jitka P. (jav) ID 143247 (13.1.2014, 9:15)
jednou jsem pekla řepu - 4 hodiny, byla tvrdá jako podrážka...raději vařím - ve slupce

ODPOVĚDĚT
Lenka V. (paví očko) ID 241949, mimibazar.cz/paviocko (13.1.2014, 9:23)
já ji peču rozkrájenou a zabalenou v alobu na 200°C cca 1,5 - 2 hodiny... na horkovzduch, páč zároveň s ní většinou peču i buchtu a pak další zeleninu... *-) to jste měla svoji řepu ze zahrádky nebo koupenou?

ODPOVĚDĚT
Jitka P. (jav) ID 143247 (13.1.2014, 15:41)
mám řepu ze zahrádky...aha vy ji rozkrájíte na plátečky tak to potom asi ano. Já vždy viděla recept na celou pečenou...a to mi tedy nešlo.

ODPOVĚDĚT
Lenka V. (paví očko) ID 241949, mimibazar.cz/paviocko (13.1.2014, 15:44)
celou ji můžete také péct ale v tom případě ji předvařte (Y)

ODPOVĚDĚT
Lucie V. (Lucie-Anna) ID 94955, mimibazar.cz/lucie-anna (13.1.2014, 9:13)
Mohu se zeptat, jak děláte tu pečenou řepu? Díky...

ODPOVĚDĚT
Lenka V. (paví očko) ID 241949, mimibazar.cz/paviocko (13.1.2014, 9:19)
nakrájet na kostičky nebo na tenké plátky, osolit, opepřit, pokapat olivovým olejem a balsamikem (ocet), přidat hodně česneku, zabalit do alobalu a péct, peče se do změknutí, pak se přidá nakrájená niva, jen než co se rozpustí...

ODPOVĚDĚT
Jitka P. (jav) ID 143247 (13.1.2014, 9:07)
pečená zelenina...myslíte že nesníte kilo mrkve, celý celer a velkou hormadu další zeleniny na posezení??? Omyl... |:o)

ODPOVĚDĚT
Kristýna D. (Kiki33) ID 249019 (13.1.2014, 9:26)
Můžu se zeptat, jak ji pečete? Používáte olej? Nějaké koření? Přibližně na kolik stupňů? (L)

ODPOVĚDĚT
Jitka P. (jav) ID 143247 (13.1.2014, 15:36)
tvrdé věci (mrkev, brambory převařím v páře (10 minut), potom smíchám s ostatní zeleninou - cibule, celer, žampiony, cuketa, pór, česnek - no co si vzpomenete - vše na kostky nebo celé. Vysypu na plech, přidrám tak 2lž oleje, sůl a tymián nebo provensálské koření a peču do zlatova..tak si na 180 |:o) |:o)

ODPOVĚDĚT