Brambory pečené ve slupce
Maminky, jak pečete v troubě (ne ve fritéze) brambory se slupkou? Pekla jsem mírně předvařené i syrové, ale stále nejsem spokojena s výsledkem. V některých restauracích je mají výborné - třeba i velké půlky... Nemáte nějaký fígl? Moc děkuji, Irena
FOTKU MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Celkem 13 komentářů
Věra E. (Jonáš7) ID 72486, mimibazar.cz/jonas7 (13.3.2014, 8:40)
jako v restauraci nedocílíte neb jsou na troubách přímo nastavitelné programy na určité pečení /my měli např. vepř.koleno ,kuřecí díly,kuřata ,bramb.americké nebo jen pečené,pizza apod. A druhý fígl je v tom ,že se tam připoušti v určitých programech pára!

ODPOVĚDĚT
Petra k. (petulisek) ID 125836 (12.3.2014, 17:33)
Malý nový brambory peču jen omyté, rozpůlené a otřené dosucha na sádlem vymazaném plechu. Velké nakrájím na přiměřenou velikost do mísy zasyrova, prosolím, pokapu oliv olejem, protřepu a dávám na plech. Brambory předvářím jen hodně velké a vcelku, teprve potom je jakoby rozmáčknu, posolím, pokapu oliváčem, popř. přidám česnek apod a pak peču.

ODPOVĚDĚT
Lucia H. (tajpa) ID 335642, mimibazar.cz/tajpa (12.3.2014, 14:26)
Já je peču ve slupce a syrové, ale krájím je na tenko. A nejraději je máme se zeleninou - na plech k nim nakrájím barevnou papriku, cherry rajčátka, malé kousky lilku, kolečka póru, cibule a nadribno nakrájený česnek. Vše osolím, posypu směsi koření na salát, jemně zaliju olivovým olejem a upeču (zajic)

ODPOVĚDĚT
Vladimíra K. (vladka1plz) ID 383654, mimibazar.cz/vladka1plz (12.3.2014, 12:59)
V alobalu, když jsou měkké, chvilku zapnu gril v troubě

ODPOVĚDĚT
Monika W. (ibara) ID 80362, mimibazar.cz/ibara (12.3.2014, 11:51)
Brambory omyju, odstraním kazy, ale slupku nechávám, nakrájím na silnější plátky nebo menší kousky, propláchnu, dám na vymazaný pekáč či plech, pokapu olivovým olejem, posypu kořením dle nálady a chuti - např. "americké brambory", provensálské apod. a šup s nimi do vyhřáté trouby (horkovzduch 180 - 200 stupňů na 15 - 20 minut). Během pečení je někdy cca v polovině prohrábnu a obrátím - když si vzpomenu ,-), před dopečením pokladu lisovaným česnekem a opatrně promíchám.... Klasické vařené brambory mi "nejedou", tohle je obdoba, kterou můžu pořád, i studenou :-) (hello)

ODPOVĚDĚT
Maria V. (Archeoložka) ID 324621 (12.3.2014, 11:41)
Já natřu plech sádlem/ jak když vymazávám bábovku / nakrájim ochutím a můžete dát do trouby i plecháček s vodou nejsou přemaštěné ani suché máme elektrickou troubu :-)

ODPOVĚDĚT
Lenka V. (paví očko) ID 241949, mimibazar.cz/paviocko (12.3.2014, 11:19)
já vezmu brambory, malé rozkrojím napůl, větší na 4x, sůl, česnek, pocákám olivovým olejem a šoupnu do trouby (horkovzduch, cca 180-200°C) a cca za půl hoďky jsou hotové *-) jo a dělám to z brambor concordia, poloranné, varný typ B (L)

ODPOVĚDĚT
Jana N. (lajdák007) ID 264659 (12.3.2014, 13:15)
Tak to dělám taky. Když jsou rajčata, paprika, cuketa, přídám a peču společně. (pl) (pl) (pl) (pl) (pl)

ODPOVĚDĚT
Lenka V. (paví očko) ID 241949, mimibazar.cz/paviocko (12.3.2014, 14:47)
já mám na jednom velkém plechu brambory a na druhém plechu rajčata, cibuli (červená je vynikající), dýni a cuketu - mňam (F)

ODPOVĚDĚT
Petra K. (petromila2) ID 248669, mimibazar.cz/petromila2 (12.3.2014, 9:47)
no, já brambory uvařím v osol vodě, nakrájím na 1/4, dám na pečící papír do trouby, potřu olejem smíchaným s čenekem, rozmarýnou, + jiné bylinky, které mám zrovna k dispozici, posolím, (popř. mám koření na přípravu bylinkového másla) a nechám péct do křupava.

všichni je mají takto moc rádi.

ODPOVĚDĚT
jana b. (maršmeloun) ID 406290 (12.3.2014, 11:17)
dělám naprosto stejně a jsou (Y) (Y) (Y)

ODPOVĚDĚT
Irena Lonská (Irell) ID 113275, mimibazar.cz/irell (12.3.2014, 10:22)
Moc děkuji (L)

ODPOVĚDĚT
Žaneta Č. (Zazinka) ID 33128, mimibazar.cz/zazinka (12.3.2014, 9:38)
nám teda strašně chutnají v soli , pak jsou opravdu jak z onhíčku výborné (jidlo)

ODPOVĚDĚT
Irena Lonská (Irell) ID 113275, mimibazar.cz/irell (12.3.2014, 10:22)
Žanetko, to se do soli nějak naloží nebo pouze posypou? Děkuji (L)

ODPOVĚDĚT
Žaneta Č. (Zazinka) ID 33128, mimibazar.cz/zazinka (12.3.2014, 11:52)
Iren potřebujete k tomu asi 3 kg soli záleží na velikosti zapék.mísy , nebo pekáče ale stačí opravdu ta nejlevnější sůl (můžete použít pak vícekrát).
Nasypete na dno sůl vrstvu ať není vidět dno. Na to dáme omytý a opravdu suchý brambory a celé zasypete solí, aby brambory nebyli vůbec vidět. Péct klidně na 220°C 1 hodinu. Pak brambory vyndat ze soli, někdy ta sůl zkamení tak stačí vidličkou propíchat .Pozor ať nepíchnete do bramboru a jen oklepat od té soli. Jsou s výbornou kůrčičkou jak z ohníčku.

ODPOVĚDĚT
Jana E. (Ehnes) ID 380071 (12.3.2014, 9:13)
na plechu v luzku z morske soli (ta se da pouzit vicekrat), male nepredvaruju, velke ano, v troube minimalne hodinu

ODPOVĚDĚT
Petra C. (petrusha) ID 106155, mimibazar.cz/petrusha (12.3.2014, 10:58)
Z této úpravy bych měla asi strach...myslíte si, že výpary z takového množství soli nemůžou poškodit troubu? Toto není rýpání, jen se ptám....ze stejného důvodu nepřipravuju ani ryby v sýrových krustách a podobně (F)

ODPOVĚDĚT
Jana E. (Ehnes) ID 380071 (12.3.2014, 11:23)
ja nic nepozoruju, nedelam to samozrejme kazdy den. A asi se to moc nevyparuje, protoze mi te soli nijak zretelne neubyva. U solne krusty je to neco jineho, ale nekde jsem cetla, ze to je jedna z nejstarsich uprav, pretrvala do dneska, tak asi nasi predci vedeli, co delaji, jejich trouby i se soli vydrzely dele, nez nase bez soli ,-)

ODPOVĚDĚT
Irena Lonská (Irell) ID 113275, mimibazar.cz/irell (12.3.2014, 10:26)
Jani, děkuji. Prosím, jak připravujete lůžko z mořské soli? - ještě jsem se s takovou úpravou nesetkala. Děkuji (kocka)

ODPOVĚDĚT
Jana E. (Ehnes) ID 380071 (12.3.2014, 10:39)
na pekac nasypu hrubou morskou sul, do ni zatlacim brambory a sup s tim do trouby ,-)

ODPOVĚDĚT
Jana P. (pasky) ID 187986, mimibazar.cz/pasky (12.3.2014, 9:12)
Tak já peču velké brambory tak, že je 10 minut uvařím celé, ještě teplé rozkrojím a vydlabu, naplním směsí ze salámu a bylinek a dám na 20 péci. K nim hodně tzaziky nebo jiný dresink. A nebo nakrájím brambory na 0,5 cm kolečka a plech vymažu kapičkou oleje, všechno posolím, někdy dám grilovací koření a dám péci na horkovzduch na 20 minut a jsou krásné křupkavé - ty milujeme všichni a dělám je často. Jenom brambory umeju a nakrájím, je to rychlé a úchvatné. Přitom nejsou vůbec mastné (Y)

ODPOVĚDĚT
Irena Lonská (Irell) ID 113275, mimibazar.cz/irell (12.3.2014, 10:23)
Moc děkuji (L)

ODPOVĚDĚT
Klára B. (kakunka) ID 1199 (12.3.2014, 9:07)
Celé pečeme v alobalu asi hodinu a půl. Ono ale strašně záleží na těch bramborách, kvalitě, typu a chuti - můžete dostat dva diametrálně odlišné výsledky +o( (L)

ODPOVĚDĚT
Irena Lonská (Irell) ID 113275, mimibazar.cz/irell (12.3.2014, 10:23)
Moc děkuji (L), je fakt, že některé brambory jsou na chuť příšerné třeba jen uvařené.

ODPOVĚDĚT
Hana Z. (smudlinky) ID 172510 (12.3.2014, 9:01)
někde tuším u Olivera jsem viděla, brambory předvařil, až jsou předvařené, zaštěrchal s nimi v hrnci a pak je teprve dal do trouby péct.
Já krájím na menší kousky syrové, zakapu olejem, osolím, okmínuji a peču.

ODPOVĚDĚT
Irena Lonská (Irell) ID 113275, mimibazar.cz/irell (12.3.2014, 10:23)
Moc děkuji (L)

ODPOVĚDĚT
Lucie V. (Lucie-Anna) ID 94955, mimibazar.cz/lucie-anna (12.3.2014, 9:07)
Také peču jen ve slupce, zkoušela jsem syrové, oloupané (namočené chvíli ve vodě, aby pustily škrob), ale nebylo to ono - u nás je mají radši všichni se slupkou.

ODPOVĚDĚT
Irena Lonská (Irell) ID 113275, mimibazar.cz/irell (12.3.2014, 10:23)
Moc děkuji (L)

ODPOVĚDĚT